Férfi kosár Euroliga: Hangáék legyőzték a Barcát, döntősök!

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.05.19. 21:58
null
Hanga Ádám és Dzanan Musa (balra) próbálja megállítani a Barca argentin irányítóját, Nicolás Laprovíttolát<br />(Fotó: Getty Images)
Hanga Ádám csapata, a Real Madrid 78–66-ra legyőzte a Barcelonát a férfi kosárlabda Euroliga négyes döntőjének péntek esti mérkőzésén, ezzel bejutott a vasárnapi fináléba, amelyben az Olympiakosz Pireusz lesz az ellenfele. A Barcelona a bronzért játszik majd a Monacóval.

REAL MADRID–BARCELONA 78–66

Hanga Ádám tagja volt a Real Madrid kezdő ötösének, az ő dobásblokkolásából indult az első kosarat eredményező akció. A Real jól kezdett, 6–0-ra, majd 10–3-ra vezetett, de aztán két és fél perc leforgása alatt Tomás Satoransky, Alex Abrines és Nikola Kalinic is bevert egy-egy triplát, fordított a korábban a Rátgéber Akadémia kötelékébe tartozó, nigériai James Nnajit is szerepeltető Barca (12–11). A katalánok jól dobták a hármasokat, Abrines és Kalinic eggyel-eggyel jelentkezett még az első negyedben.

Az első játékrész hajrájában lecserélt Hangát nem láthattuk a második negyedben, amelyben állandósult a Barcelona néhány pontos vezetése. A nagyszünetben a Barca 9/14-es, a Real 3/14-es triplamutatóval állt – érdekesség, hogy a Barca klasszisa, Nikola Mirotic neve mellett még nem volt pont és lepattanó, dobáskísérlet is alig.

A harmadik negyed elején Nicolás Laprovíttola bedobta a tizedik Barca-triplát is (47–39), de aztán a Real – soraiban ismét Hangával – faragni kezdte a hátrányt. Sorozatban 15 madridi pont következett, Hanga két assziszttal, két lepattanóval segítette ekkor a fonalat elkapó, fegyelmezetten védekező Realt (47–54). A barcelonaiak nem hagytak fel a triplavetéssel, gyors egymásutánban Kyle Kuric és Laprovíttola is a helyére küldött egyet-egyet.

Hárompontos madridi vezetéssel (55–58) kezdődött az utolsó negyed, Lapprovíttola egalizált – hármassal… Kiegyenlített csata zajlott, a lepattanókat egyforma hatékonysággal szedték a felek, hosszú percekre befagyott az eredmény. Hangát Sergio Llull váltotta, Sergio Rodríguez két büntetővel, majd egy duplával megtolta a Realt. Ezek az ő percei voltak, egy kettest, majd egy hármast is a gyűrűbe küldött (60–67)! Ekkor jött az első Mirotic-pont, igaz, a második szabaddobását már kihagyta…

Az utolsó két percre fordulva hét ponttal vezetett a Real (63–70), majd lett belőle tíz, és innen nem lehetett visszahozni a mérkőzést. A barcelonai kezeket már a kétségbeesés mozgatta, a dobások nem ültek, odaát Mario Hezonja egy triplával és egy duplával véget vetett a küzdelemnek: 78–66-os győzelmével a Real Madrid – akárcsak tavaly – bejutott a döntőbe, ahol a 2022-es negyedik helyezett, az Olympiakosz lesz az ellenfele.

Hanga Ádám pontot ezúttal nem szerzett (0/4 dupla, 0/2 tripla), 19:34 percnyi játékideje alatt hat lepattanó, két assziszt, egy dobásblokkolás, valamint két-két kiharcolt és elkövetett fault került a neve mellé.

OLYMPIAKOSZ–MONACO 76–62

A francia csapat jól kezdett, Mike James vezérletével végig vezetett az első félidőben, a nagyszünetre 12 pontos előnnyel ment (29–41). Ami viszont utána következett…

Miközben az alapszakaszt megnyerő pireuszi csapat játékosai szorítottak a védekezésükön és odaát megtalálták a gyűrűt, a monacóiak dobóteljesítménye gyakorlatilag lenullázódott, idővel a védekezésük is széthullott, faultproblémák is sújtották őket. A francia csapat csupán két pontra volt képes a harmadik negyedben, a görögök majdnem 30-ra – a 27–2-es tíz perc Euroliga-történelmi volt.

A hercegségbeliek a negyedik negyedre rendezték soraikat, egyszer feljöttek hét pontra (60–53), de ott elfogyott a lendület, Kosztasz Papanikolau és Moustapha Fall egy-egy duplájával megint meglépett az Olympiakosz, és magabiztos győzelmet aratott.


FÉRFI KOSÁRLABDA EUROLIGA
FINAL FOUR, KAUNAS
ELŐDÖNTŐ
Real Madrid (spanyol)–Barcelona (spanyol) 78–66 (18–18, 18–24, 22–13, 20–11)
Legjobb dobók:
Tavares 20, Hezonja 14, S. Rodríguez 12, Williams-Goss 10, ill. Abrines 16, Laprovíttola 12, Kuric 11
Olympiakosz Pireusz (görög)–Monaco (francia) 76–62 (14–20, 15–21, 27–2, 20–19)
Legjobb dobók:
Vezenkov 19, Papanikolau 15, Fall 12, Szlukasz 9, ill. M. James 17, Okobo 17, Loyd 11

A VASÁRNAPI PROGRAM
A 3. HELYÉRT
16.00:
Monaco (francia)–Barcelona (spanyol)
DÖNTŐ
19.00:
Olympiakosz Pireusz (görög)–Real Madrid (spanyol)

Szasa Vezenkov (középen) szerezte a legtöbb pontot az Olympiakoszban (Fotó: Getty Images)
Szasa Vezenkov (középen) szerezte a legtöbb pontot az Olympiakoszban (Fotó: Getty Images)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik