Férfi kosár Eb: a lengyelek kiejtették a címvédő Doncicékat

Vágólapra másolva!
2022.09.14. 22:42
null
Doncic (fehérben) és Ponitka (9) párharcát utóbbi nyerte meg (Fotó: FIBA)
A férfi kosárlabda Európa-bajnokság Berlinben zajló kieséses szakaszában a nyolc között búcsúzott a címvédő szlovén válogatott, amelyet a lengyelek óriási meglepetésre 90–87-re legyőztek úgy, hogy a nagyszünet előtt már 23 ponttal is vezettek. Kora este a francia válogatott – a törökök elleni nyolcaddöntőben elért hosszabbításos siker után ismét – csak a ráadásban tudott nyerni: az olaszok elleni rendes játékidő 77–77-je után 93–85-re győzve jutott be a legjobb négy közé.

 

SZLOVÉNIA–LENGYELORSZÁG 87–90

Ha létezett olyan negyeddöntője az Európa-bajnokságnak, amelyet „országos egyesnek” titulálhattunk előzetesen, az az NBA-ben és az idei kontinensviadalon villogó Luka Doncic vezette címvédő szlovén válogatott lengyelek elleni mérkőzése volt.

Ehhez képest aztán a szlovénok a játéka már az első tíz percben is döcögött (26–29 a lengyeleknek), majd a második tízben alaposan berántották kéziféket: hat percen át nem szereztek pontot, így nem csoda, hogy másfél perccel a szünet előtt már 23 egységgel vezettek Mateusz Ponitkáék, a nagyszünetben pedig 58–39-es előnyben voltak.

A harmadik játékrészben viszont a lengyelek álltak bele úgy a földbe, ahogy a szlovénok az előzőben – az addig hat pontig jutó Luka Doncic és Goran Dragic vezérletével a címvédő megkezdte a felzárkózást. A lengyelek az egész Eb egyik legrosszabb 10 percét produkálva mindössze hat pontig jutottak, ennek is a felét az utolsó két percben szerezve.

A záró negyednek egypontos lengyel vezetéssel vágtak neki a felek, s úgy tűnt, a lengyelek benne ragadtak az előző tíz percben, Doncicék már öttel is megléptek a negyed közepén. A. J. Slaughter és Ponitka kosaraival azonban visszavették a vezetést a lengyelek, sőt két és fél perccel a vége előtt már 8 pont volt az előnyük. Ugyan a szlovénok fél perccel a dudaszó előtt feljöttek 3 pontra, de közelebb már nem jutottak: Ponitka és társai 90–87-re nyertek, ezzel kiejtették az Európa-bajnoki címvédőt!

Sikerével a lengyel válogatott 50 éve nem látott teljesítményt hajtott végre: az 1971-es Eb után került ismét a legjobb négy közé kosárlabdában világversenyen.

Thomas Heurtel (fehérben) a franciák legeredményesebbje volt 20 pontjával (Fotó: FIBA)
Thomas Heurtel (fehérben) a franciák legeredményesebbje volt 20 pontjával (Fotó: FIBA)

FRANCIAORSZÁG–OLASZORSZÁG 93–85 – h. u.

A francia férfi kosárlabda-válogatott hamar magához ragadta a kezdeményezést az olaszok elleni negyeddöntőben, az első negyed elején gyorsan nyolcpontos előnyre (11–3) tett szert, majd a második felvonás közepén már 11-gyel is vezetett (33–22), amelyből a nagyszünetre hét egység maradt.

A harmadik tíz percben aztán az olaszok meglepetésre sebességet váltottak, és egyre közelebb zárkóztak, mígnem a negyedik játékrészre fordulva már náluk volt az előny. A végén a franciáknak kellett az egyenlítésért kapaszkodniuk, amit Thomas Heurtel öt másodperccel a vége előtt szerzett duplájával el is értek. Tegyük ugyanakkor hozzá, tíz másodperccel korábban az olaszok legeredményesebbje, Simone Fontecchio két büntetőt is elrontott.

A rendes játékidő 77–77-es eredménye után a franciák a ráadásra megemberelték magukat, s Rudy Gobert, valamint Heurtel vezérletével 93–85-re győztek. Ellenfelük a pénteki elődöntőben a lengyel válogatott lesz.

KOSÁRLABDA
FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG, BERLIN

NEGYEDDÖNTŐ
SZLOVÉNIA–LENGYELORSZÁG 87–90
(26–29, 13–29, 24–6, 24–26)
FRANCIAORSZÁG–OLASZORSZÁG 93–85 (27–20, 11–11, 18–31, 21–15, 16–8) – hosszabbítás után

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik