Férfi kosár Eb: Hanga volt a legjobb a Nemzeti Sport osztályzatai alapján

Két szoros mérkőzés és három sima vereség jutott a kontinensviadal csoportkörében a magyar válogatottnak, amelynek megnehezítette a dolgát Hanga Ádám és Váradi Benedek sérülése, s amelynek a látottak alapján nem volt reális esélye a továbbjutásra.

A magyar válogatott lélekben szomorúan térhet haza Kölnből, mégsem kell pálcát törni felette (Fotók: Árvai Károly)

 

„Fáradtak voltunk, a védekezésünk szörnyű volt, és sok taktikai hibát követtünk el a németek ellen. Az Európa-bajnokságon végig a legjobbunkat nyújtottuk, és igaz, hogy nem nyertünk, de nagyon küzdöttünk. Nekünk csak az Eb-ken van alkalmunk találkozni Európa legjobbjaival” – mondta kissé elcsigázott ábrázattal a szerdai utolsó, 36 ponttal elveszített csoportmeccset követő hivatalos sajtótájékoztatón Perl Zoltán, a magyar bajnok Falco kitűnősége, ezzel tulajdonképpen össze is foglalta a Kölnben történteket.

NS-szakértő
 Beigazolódott, hogy az előre kikiáltott halálcsoport tényleg az lett. A bosnyákok két győzelme meglepő, de a játékuk alapján nem meglepetés. Sajnos nem nyertünk meccset, a bosnyákok és a franciák ellen a siker közelében voltunk, de kellett volna nyolc-tíz pontos előny mindkét találkozón ahhoz, hogy átbillentsük a mérleg nyelvét. Összességében jó meccseket játszottunk, az a fizikum és tehetség, ami a másik csapatnál megvan, nálunk nincs meg, ez főleg az utolsó negyedekben látszott. Ha csak a németek elleni kiütést nézzük, azt lehet mondani, kudarc az Európa-bajnoki szereplés, de az összkép, azaz az öt találkozót figyelembe véve nem az. A végére elsősorban koncentrációban fáradtunk el, Ivkovics sokat rotál, ez azért van, most egyértelműen láthattuk, mert ha valaki ilyen intenzitás mellett tíz-tizenöt percet töltene a parketten az első félidőben, elfáradna a folytatásra. Jellemzően egyik meccsen sem tudtunk dominálni a palánk alatt, méretben, súlyban, passzolási készségben sem vagyunk ezekkel a csapatokkal egy szinten, ők ritmusban dolgoznak, a centerek folyamatosan érintik a labdát, aktívabb részesei a játéknak. Hanga Ádám kitűnt, bizonyította, nem véletlenül játszik az Euroligában évek óta, nála védekezésben és támadásban is megvan az a sebesség, koncentráció, ami ezen a szinten kell. Ha valaki nem kosarazik és meccsel állandóan ezen a szinten, az csak ideig-óráig tudja ezt a nívót tartani. Időnként a labda nélküli mozgást sem bírtuk lekövetni, és a saját figuráinkat sem tudtuk elkezdeni, olyan jól védekezett az ellenfél. Nem vállaltunk sok kockázatot, ezért volt kevés eladott labdánk, ha nem így lett volna, korábban eldől – nem a mi javunkra – a franciák és a bosnyákok elleni mérkőzés. A szlovénok és a litvánok utolsó öt cseréjével felvettük a harcot. Kár a végéért, ötven százalékkal tripláztak a németek, 18-szor találtak be kintről, ami demoralizáló volt, fizikailag és mentálisan elfáradtunk. Benke Szilárdnak és Perl Zoltánnak is volt egy-két jobb meccse, és Hanga mellett talán Vojvoda Dávid hozott stabilan pontokat, de őt sokszor ketten is védték, mert feladták a centerünket. – Boros Zoltán, korábbi 88-szoros válogatott játékos

A magyar válogatott győzelem nélkül, öt vereséggel, minden bizonnyal lélekben szomorúan tért haza a 2022-es férfi Európa-bajnokságról, amely noha egyáltalán nem úgy alakult, ahogy arra titokban számítottunk vagy amire vágytunk, mégsem kell pálcát törni az együttes felett. Ha számszakilag nézzük a mieink teljesítményét, lehet hiányérzetünk, mert egy győzelem kicsikarásában még a mértéktartóbb csapat- és stábtagok is hittek, de az alapján, amit a kölni Lanxess Arena parkettjén a riválisoktól láttunk, tapasztaltunk, egyedül a franciák ellen volt győzelmi remény. Érkezéskor és előtte a sikeres kvalifikáció után joggal ünnepeltük, hogy egymást követő két Európa-bajnokságra is kijutott a gárda (erre 53 éve, 1969-ben volt példa legutóbb), ami nyilván nagy előrelépés olyan három évtized (1969–1999) után, amikor csak a televízióban nézhettük a férfi Eb-t...

Hanga Ádám sérülése miatt csak két mérkőzésen játszhatott – ezeken álltak a mieink legközelebb a győzelemhez
 Rekord Kölnben
Több mint 230 ezer néző látta a helyszínen a B-csoport mérkőzéseit Kölnben, ami rekord. A szervezők közlése szerint az öt játéknap 15 találkozójára összesen 236 521 jegyet értékesítettek. „Természetesen nagyon büszkék vagyunk. Az arénában szenzációs volt a hangulat” – mondta Wolfgang Brenscheidt versenyigazgató. A Lanxess Arenában nemcsak a házigazda németek és az időnként 5-7 ezres szurkolótáborral büszkélkedő litvánok meccsein volt kitűnő a hangulat, a magyar, a szlovén, a francia és a bosnyák drukkerek is kitettek magukért. A csoportmérkőzéseket Köln mellett Milánóban, Tbilisziben és Prágában rendezték, a végjátéknak Berlin ad otthont szombattól jövő vasárnapig. A magyarok nyeretlenül az utolsó helyen zártak a csoportjukban.

Ami tény: a nemzetközi szövetség által is csak egyszerűen halálcsoportnak titulált hatos öt csapatában játszott legalább egy NBA-kosaras (csak nálunk nem), de az előzetes kalkuláció és latolgatások után, no meg a Real Madrid klasszisa, Hanga Ádám jelenléte miatt fellelkesedve úgy éreztük, a bosnyákok elleni nyitányon lehet sansz győzni, s az lesz a kulcsmeccs, ám végül a hajrában elveszítettük, s innen már szinte lehetetlen volt kétszer nyerni. A rajt meg Hanga sérülése alapvetően meghatározta a későbbi játékunkat, amellyel nem volt nagy gond a folytatásban sem, de az energiaszintet a vezér, illetve a később szintén megsérülő Váradi Benedek távollétében nem tudtuk emelni. A 2021-es olimpia ezüstérmesével, a franciákkal számszakilag így is ki-ki meccset játszottunk (egy bravúrgyőzelem minden bizonnyal óriási lökést és önbizalmat adott volna Vojvoda Dávidéknak), de a torna végére rettenetesen elfáradt a csapat, amely ellen a záró meccsen a szintén két kulcsembere nélkül kiálló németek gálaelőadást tartottak. Ezt nem volt szívmelengető látni, és valószínűleg a játékosoknak megélni sem lehetett kellemes.

Miniinterjú Perl Zoltánnal, a válogatott hátvédjével
– Biztosan nem olyan meccsel szerették volna lezárni a tornát, mint a németek elleni volt. Mi történt?
– Persze hogy nem. A végén már amolyan macska-egér játék zajlott a pályán, próbáltunk kapaszkodni, de fizikailag lemerültünk erre a mérkőzésre, a védekezésünk katasztrofális volt, a németek megérdemelten nyertek.
– Erőben, erőnlétben nem bírtuk a torna végét?
– Fizikailag és mentálisan sem. Ha a világbajnoki selejtezőre szeretnénk előrelépni, akkor például be kell ütni a taktikai faultokat is, az utolsó meccsen a németek a második negyedben úgy csináltak 19–4-es sorozatot, hogy egy személyi hibánk volt. Ilyen szinten ez megengedhetetlen.
– Az utolsó, súlyos vereségtől eltekintve mit őriz meg erről a tornáról?
– Szerintem az is szép eredmény, hogy itt voltunk. Hiányérzetem persze van, úgy gondolom, egy győztes meccs bennünk volt, két szoros csatát is vívtunk. Szerettünk volna jobban játszani.
– Az őszi világbajnoki selejtezős mérkőzésekig lehet fejlődni?
– Az egy másik sorozat, és az ellenfelek keretében is sok változás várható. Sokat kell javulnunk, ehhez mentálisan kell összekapnunk magunkat.
 NS-vélemény
Szembejött a valóság. Valószínűleg nincs találóbb mondat a magyar férfi kosárlabda-válogatott Európa-bajnoki szereplése kapcsán, hiszen láthattuk, a játékosok pedig a saját bőrükön tapasztalhatták, miben jár előttünk az öreg kontinens, egyben a világ élvonala is. Taktikai téren biztosan nem vagyunk lemaradva, azonban ebben a korban, amikor gladiátorok sorakoznak fel a parkettre, nagyon nehéz nyerni úgy, ha szinte minden poszton magasabb, erősebb ellenfelek szerepelnek. Előbbit nem lehet fejleszteni, az utóbbit igen. És talán nem is a játékosoknak kell a legnagyobb tanulsággal szolgálnia ennek a tornának, hanem azoknak az utánpótlásedzőknek, akik felkészítik a fiatalokat a felnőttkori élsportra. Az izomerő, a tömeg megszerzéséhez nem kell tehetség, csak megfelelő edzésmódszer és munka, munka, munka. Ha ebben nem lesz előrelépés, esélytelenek vagyunk utolérni az élvonalat. Pedig a rendszeres Eb-szereplésen túl nyilván az is vágy, hogy győzelmek is legyenek. – Bobory Balázs

Szégyenkezni nem kell és nem is szabad, mert öt, a miénknél magasabban jegyzett, a világranglistán is előkelőbb helyen álló, legalább egy NBA-sztárt is a soraiban tudó együttestől kaptunk ki. Emellett az időnként előforduló frusztráció okozta sebeket is begyógyítja majd az idő, főleg ha arra gondolunk, hogy például Luka Doncic a világ legjobbjaiból (és ahogy láttuk itt Kölnben, Dennis Schröderből is) bohócot csinál, ha úgy tartja kedve, vagy Jonas Valanciunast és Rudy Gobert-t az NBA amerikai szupersztárjai sem tudják megállítani egy adott napon. Viszont elégedettnek sem szabad lenni, mert ha őszintén megnézzük az összteljesítményt, a körülményektől függetlenül is azt látjuk, hogy öt meccsből egyszer volt győzelmi esélyünk, egyszer szorosabb végjátékban kaptunk ki tíz ponttal, míg a többi összecsapáson szemernyi sansz sem volt nyerni.

Vojvoda Dávid és Mikael Hopkins egyaránt a jobb teljesítményt nyújtó játékosok közé tartozott nemzeti csapatunkban
  Még több minőségi munka kell
Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke a helyszínen nézte meg a magyar válogatott utolsó két mérkőzését, és reálisan értékelte a mieink teljesítményét, a tornán látottakat.
„Elsőként azt szeretném kiemelni, mennyire örömteli volt látni Kölnben a sok magyar drukkert, akik rendkívül lelkesen szurkoltak. Az eredménnyel kapcsolatban elmondanám, hogy az Eb legerősebb csoportjába kerültünk, és az innen továbbjutó négy gárda az elődöntőben is összeállhat. Úgy gondolom, a csapat felkészült az összes mérkőzésre, igyekezett ellensúlyozni a tömeg- vagy a sebességbeli különbséget. Jó úton járunk, megmutattuk a világnak, hogy Magyarországon erős férfikosárlabda van, és számolni kell velünk. Egyik ellenfelünk sem nagy mellénnyel jött ki ellenünk a pályára, a franciák ellen például láthattuk, hogy a végén tartottak attól, hogy kikapnak tőlünk.”
Szalay Ferenc szerint a munka határoz meg mindent, ez a záloga a további fejlődésnek is. Az elnök úgy látja, többet és jobb minőségben kell dolgozni – nemcsak a válogatottaknál, hanem minden szinten és korosztályban. A gyorsaságot, a testtömeget tudományos alapokkal megsegítve lehet megszerezni. Illetve gyerekkorban a kiválasztás a fontos, mert jelenleg a magyar kosárlabdázásnak nincsenek 210 centiméteres vagy annál magasabb játékosai, akikből azért nem ártana egy-kettő. Illetve Hanga Ádámon kívül hármas, azaz bedobóposzton is kisebbek és lassúbbak a játékosaink, a hiányosságokat pedig csapatként igyekszünk eltüntetni. Egy-két lépcsőfokot sikerült már megmászni, de menni kell még tovább felfelé. 

Igazából nem is nagyon lehetett, hiszen Hangán kívül nincs olyan játékosunk – ellenfeleinknek több is –, aki hétről hétre az Euroliga- vagy az ULEB Európa-kupa-meccsein pallérozódna, márpedig a fegyelmezett és jól betanult csapatjáték csak egy bizonyos szintig tudja kompenzálni a jobb egyéni képességeket, azon felül nem. A magyar válogatott szorgos és egységes munkával küzdötte fel magát a kontinens elitje mögé, de ahogy maga a szövetségi kapitány, Ivkovics Sztojan is mondta, van egy határ, amit már egyszerűen lehetetlenség átlépni. Szembejött a valóság, az önbizalmunkat megtépázták, de a realitással szembe kell nézni, s a novemberi világbajnoki selejtező mérkőzéseken (Bosznia ellen idegenben, Csehország ellen itthon) újra azzal a játékkal kirukkolni, amivel eljutottunk az Eb-re, és aminek köszönhetően még versenyben vagyunk a világbajnoki szereplésért.

ÉRTÉKELÉS
Mezőnyjátékosok
Benke Szilárd
 Ferencz Csaba
Hanga Ádám
Osztályzat: 6
Pont: 9.4
Lepattanó: 3
Gólpassz: 2.2
Egyértelműen a keret jobban teljesítő játékosai közé tartozott, a bosnyákok ellen 20 ponttal, remekül kezdett, de a többi meccsen is iparkodott. Triplakísérleteinek több mint fele bement (8/15). Teljesítményének bizonyosan új francia klubja is örült, hasznos mezőnymunkát is végzett.
Osztályzat: 5
Pont: 1.7
Lepattanó: 2
Gólpassz: 0.3
Várható volt, hogy az Eb-n már csak epizódszerepeket kaphat, és bizonyos helyzetekben kerülhet csak pályára. A körmendi legenda szokás szerint szívét, lelkét beleadta a mérkőzésekbe, de nehéz dolga volt a gyorsabb, atletikusabb bedobók ellen. 
 Osztályzat: 8
Pont: 17
Lepattanó: 5.5
Gólpassz: 2.5
Nem elég, hogy halálcsoportba kerültünk, a legjobbunk az első mérkőzésen megsérült. Csak azon a két mérkőzésen gondolkodhattunk egy keveset a győzelemben, amelyeken hadra fogható volt, és egyértelműen látszott, milyen hatása van a csapat játékára, eredményességére.
Mezőnyjátékosok
Perl Zoltán
Somogyi Ádám
Váradi Benedek
Osztályzat: 6
Pont: 10.2
Lepattanó: 3.6
Gólpassz: 3.8
A statisztikái azt mutatják, hogy jó Eb-t futott, de az összképet árnyalja, hogy pont a bosnyákok és a franciák ellen nem ment neki a játék, amikor talán még neki kellett volna felnőnie Hanga és Vojvoda mellé ahhoz, hogy esetleg meg tudjuk nyerni a szoros mérkőzéseket. 
Osztályzat: 6
Pont: 7.7
Lepattanó: 1.7
Gólpassz: 1.3
A torna kellemes meglepetése, aki ugyan a bosnyákok és a franciák ellen nem került pályára, a többi mérkőzésen minden félelem nélkül, sok energiával, nagy szívvel játszott. Huszonkét évesen remek Európa-bajnoki bemutatkozás volt, bátran lehet alapozni rá a továbbiakban is.
Osztályzat: 6
Pont: 6.3
Lepattanó: 2
Gólpassz: 2.5
Megmutatta, hogy ebben a mezőnyben is stabil teljesítményre képes, sikerült levennie a terhet Hanga Ádám válláról, személyes szerencsétlensége, hogy a negyedik meccs felénél megsérült. Harminc százalékkal dobott távolról, ebben egy kicsit még előre kell lépnie. 
MezőnyjátékosCenterek
Vojvoda Dávid
Allen Rosco
Eilingsfeld János
Osztályzat: 6
Pont: 10.8
Lepattanó: 0.6
Gólpassz: 3.2
Öt évvel ezelőtt ponttermést tekintve hatékonyabb volt, de azóta megismerte Európa, nyilván tudták az ellenfelek, hogy Hanga mellett rá kell figyelni leginkább. Nagyon igyekezett, szorosan fogták, talán ezért tüzelt távolról mindössze 28 százalékos pontossággal. Továbbra is kulcsember a válogatottban.
Osztályzat: 5
Pont: 5.8
Lepattanó: 2.4
Gólpassz: 0.4
Mindent kiadott magából, de most szembesült azzal, amivel a japán ligában vélhetően nem, posztján csak magasabb, erősebb játékosokkal találkozott, ez pedig behatárolta a lehetőségeit. A torna második felében már sokkal bátrabban támadta a gyűrűt, de talán még ennél is vállalhatott volna többet.
Osztályzat: 6
Pont: 7.2
Lepattanó: 2.8
Gólpassz: 0.6
A torna nekünk valóban érdemi részén, azaz az első három mérkőzésen rendkívül hasznosan és még eredményesen is játszott, és szokás szerint nem ijedt meg a nála átlagban tíz centivel magasabb ellenfelektől. Soha nem szokott villogni, most sem tette, de becsülettel „cipelte a zongorát”. 
Centerek
Golomán György
Mikael Hopkins
Keller Ákos
Osztályzat: 6
Pont: 4
Lepattanó: 2
Gólpassz: 0.3
Csak az ötödik magasember volt a rotációban, és a bosnyákok, valamint a franciák ellen nem került a pályára. Amikor viszont lehetőséget kapott, látványos blokkokat osztott ki, és igyekezett a gyűrűre is veszélyes lenni, a szövetségi kapitány is elismerte a játékát. 
Osztályzat: 6
Pont: 8.2
Lepattanó: 3.8
Gólpassz: 1.2
Az ő honosítása mindenképpen szükséges volt, hiszen centerekben nem áll jól a magyar kosárlabda. A torna előtti családi tragédiája miatt későn csatlakozott a kerethez, de így is tudott segíteni, ám talán több lehetett volna benne, ha még jobban összeszokik a társakkal.
Osztályzat: 5
Pont: 5
Lepattanó: 2.2
Gólpassz: 0.4
Fizikailag a legerősebb játékosunk, de felőrölte a harc a palánkok alatt a még nála is fél fejjel magasabb NBA-sztárok ellen. A bosnyákok elleni meccsen elkövetett hibái is rányomhatták a bélyeget a későbbi teljesítményére, a harmadik mérkőzéstől kezdve már Hopkins kezdett helyette. 
Edző – Ivkovics Sztojan
Osztályzat: 6
A kapitány majd' egy évtizede dolgozik a válogatottal, amelynek erénye az összeszokottság és a csapatjáték. Ennek köszönhetően sikerült eltüntetni időnként a tudásbeli és fizikai különbségeket, de ebben a mezőnyben ez kevés volt. Talán az utolsó mérkőzést nem kellett volna így elengedni... 
Nagyobb méretben való megjelenítésért kattintson a képre!
A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Szlovénia5
4
1464–43232
9
2. Németország5
4
1463–41152
9
3. Franciaország5
32381–3792
8
4. Litvánia 5 2 3 439–412 27 7
5. Bosznia-Hercegovina 5 2 3 412–438 −26 7
6. Magyarország 5

5
382–469 −87 5
2022.11.12 21:54:14

Kosárlabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Tehetséget és észt viszont nem lehet csak úgy a játékosokba tölteni, van, ami tanulhatatlan.

2022.10.18 17:32:03

Kosárlabda nemzetisport.hu

Visszafogottan teljesített a magyar bajnok, így nem tudta újabb trófeával gyarapítani gyűjteményét.

2022.10.14 00:14:18

Kosárlabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Ez mindenképpen jó a magyar kosárlabdasportnak.

2022.10.03 20:53:27

Kosárlabda nemzetisport.hu

A vb-győztes és NBA-bajnok olasz mester akkor is csúcsra vezette a La Roját, amikor senki sem várta.

2022.09.13 14:52:24

Kosárlabda nemzetisport.hu

A férfi kosárlabda NB I 2022–2023-as idényének programja, eredményei.