Férfi kosár: 16 pontos vereséget szenvedett a válogatott Montenegrótól

GYŐRI FERENC, BERECZKY ATTILAGYŐRI FERENC, BERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2022.02.24. 19:40
A magyar férfi kosárlabda-válogatott 83–67-re kikapott Montenegró válogatottjától Debrecenben, a világbajnoki selejtezősorozat 3. fordulójában. 
A magyar válogatott 16 pontos vereséget szenvedett a montenegróitól (Fotó: Török Attila) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
A magyar válogatott 16 pontos vereséget szenvedett a montenegróitól (Fotó: Török Attila) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK


Előre is sejtettük, legjobbjaink számára kedvezőtlen fejlemény, hogy három év után éppen a mieink ellen tér vissza a montenegrói válogatottba a Valencia klasszis erőcsatára, Bojan Dubljevics. A vendégek bivalyerős csapatkapitánya a második negyed derekán már 12 pontnál járt a debreceni világbajnoki selejtezőn, de azért jó volt látni, hogy a helyi műsorközlő által Allen Roscóként aposztrofált Golomán György hatalmas blokkal állította meg a szakállas délszlávot az első negyedben – a továbbiakban ugyanis nem volt okunk az örömre.

Ivkovics Sztojan, a magyar nemzeti együttes szövetségi kapitánya már a 2. percben reklamált, amikor Vojvoda Dávid kapott személyi hibát. A 3. percben aztán életében először lépett pályára piros-fehér-zöld színekben a honosított amerikai center, Mikael Hopkins, akinek ezen a napon nem sok minden akart összejönni abból, amit szeretett volna. Kezdetben nem ültek a magyar válogatott triplái, majd Ferencz Csaba kétszer is betalált kintről, kosarai kellettek, hogy ne kerüljön hamar nagy hátrányba csapatunk.

Ferencz a második negyed elején sportszerűtlen hibát, míg Ivkovics 17 másodperccel a félidő előtt technikait kapott – azt hihettük, igyekezett felrázni övéit, akik ekkor 34–26-os hátrányban voltak. Azonban itt nem volt vége, a dudaszó pillanatában történt egy ütközés, Ivkovics ismét szóvá tette kifogásait, aminek következtében második technikai hibáját is kiosztották neki, kiállították. A fordulás után így Pór Péter vette át a stafétabotot, akárcsak Kaposváron a franciák ellen, illetve Portugáliában, ahová koronavírus-fertőzése miatt nem utazhatott el a szövetségi kapitány.

A harmadik negyed nem hozott változást a játék képében, a fehér mezes házigazdának gyakorlatilag semmi esélye nem volt a fordításra, sőt, 42–53-nál a fantasztikusan kosárlabdázó Vladimir Mihajlovics demoralizáló triplát dobott a világ végéről, és mivel ez a harmadik negyed utolsó fél percén belül esett, a záró periódusra nem sok reményünk maradt. Montenegró nem eresztett le az utolsó tíz percre sem, így végül 83–67-es sikert aratott a Főnix Csarnokban.

Ezúttal nem a jobbik arcát mutatta nemzeti csapatunk, emiatt megszorongatni sem tudta a nála egyébként jóval nagyobb játékerőt képviselő balkániakat. Vasárnap Podgoricában, a visszavágón lehet javítani, ám ehhez hatalmas fejlődésre volna szükség.

KOSÁRLABDA
FÉRFI VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ
E-CSOPORT
3. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–MONTENEGRÓ 67–83 (15–17, 13–19, 14–20, 25–27)
Debrecen, Főnix Aréna, 5000 néző. Vezette: Lanzarini (olasz), Gedvilas (litván), Straube (német)
MAGYARORSZÁG: Váradi 11/3, Vojvoda 11/3, Lukács N. 1, Allen 4, Keller Á. 6. Csere: Hopkins 5/3, PERL 14/3, FERENCZ 12/12, Golomán, Pongó Marcell 3/3. Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan
MONTENEGRÓ: COBBS 14/3, P. Popovics 5/3, Radoncsics 3, Szpaszojevics, DUBLJEVICS 19/9. Csere: N. Radovics 8, Z. Nikolics 4, V. MIHAJLOVICS 27/12, Pavlicsevics, Drobnjak 3/3. Szövetségi kapitány: Bosko Radovics
Az eredmény alakulása. 3. perc: 2–5. 6. p.: 4–10. 9. p.: 13–14. 13. p.: 15–25. 18. p.: 23–30. 23. p.: 35–38. 28. p.: 38–51. 34. p.: 51–63. Kiállítva: Ivkovics Sztojan (20.p. – két technikai hibával)
MESTERMÉRLEG
Ivkovics Sztojan: – Ezen az estén jobb volt a montenegrói válogatott, amelyben Bojan Dubljevics volt a leginkább domináns játékos. Csapatunk huszonöt percig jól bírta a nyomást, ezután a vendégek extra dobásaikkal megnyerték a meccset. A harmadik negyedben sok volt a ki nem kényszerített hibánk, ez nem fér bele egy ilyen csapat ellen.
Bosko Radovics: – Nagyon fontos győzelmet arattunk. Az elejétől a végéig kontrolláltuk a meccset, jó volt a védekezésünk. Az eredmény alapján arra gondolhatna bárki, hogy könnyű dolgunk volt, de ez nem így van. A vasárnapi hazai meccsen is kemény csatára számítok.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik