BOBORY BALÁZS
2017.08.22 23:45 Frissítve: 2017.08.23 08:38

Dicsőség – Bobory Balázs jegyzete

 

Més que un Club – Több mint egy klub.

Ez a négy szó minden katalán hitvallása, de nekünk, magyaroknak is sokat jelent. Elsősorban az FC Barcelona múltja miatt, hiszen a gránátvörös-kékek dicsőséges történelemkönyvébe jó néhány fejezetet egy-egy honfitársunk írt: ebben az egyesületben lett többszörös spanyol bajnok és kupagyőztes a futballista Kubala László, Kocsis Sándor és Czibor Zoltán, míg a kézilabdacsapattal kétszer ért a csúcsra a Bajnokok Ligájában Nagy László.

 
Hanga Ádám a Barcelonában folytatja – hivatalos
Hanga: Örüljünk már annak, hogy ide jutottam

Nem csoda, hogy arrafelé szeretik a magyarokat, és ez a számunkra hízelgő, megtisztelő érzés csak tovább mélyülhet a következő három esztendőben, mert egy magyar kosárlabdázó, Hanga Ádám az FC Barcelona Lassa alakulatához szerződött.

Néha elképesztőek vagyunk, nem tudjuk értékelni a sikert.

Sokan még a kedden hivatalossá váló hír hallatán is fanyalogtak, hogy Hanga nem az NBA-ben kötött ki, miután lejárt a szerződése a baszk Saski Baskoniánál. Persze ő saját magának emelte magasra a lécet azzal, hogy az előző szezonban beválasztották a spanyol bajnokság legjobb ötösébe, az egész Euroliga-mezőny legjobb védekező játékosa lett, és mikor próbáljon szerencsét a tengerentúlon, ha nem most, pályája csúcsán, 28 esztendősen. Arról azonban nem a játékos tehet, hogy az észak-amerikai profi liga üzlet- és pénzorientált világában néha ez is kevés, néha nem elég a jó produkció, a teljesítmény, a tudás, más is kell, egy magyar játékos esetében nagyrészt szerencse.

Hanga Ádám büszke és boldog lehet. Székesfehérvárról jutott el Spanyolországig, majd amikor megtorpanni látszott a karrierje, és Olaszországba került kölcsönbe, volt ereje és önbizalma újraépíteni magát, hogy aztán Spanyolország és Európa egyik élcsapatában, a Baskoniában vezérré, csapatkapitánnyá váljon, aztán szerződése lejártával is eurószázezreket kérjenek és fizessenek érte.

Higgyék el: hiába végzett a magyar játékos korábbi csapata az előző évadban a spanyol bajnokságban és az Euroligában is előrébb, mint a katalán együttes, azzal azért a világ összes kosárlabdázója tisztában van, hogy igaz a jelmondat, a Barcelona több mint egy klub – még ebben a sportágban is.

Hanga Ádám szerda reggel már úgy utazik el Varsóba, a magyar válogatott Európa-bajnoki főpróbájára, hogy a mérkőzések előtt úgy mutatják be, mint a Barcelona Lassa játékosát.

Ez az igazi dicsőség.

2023.02.06 22:33:00

Kosárlabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Semmiféle matematikai tudományra ne legyen szükségünk

2022.12.29 23:09:09

Kosárlabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Most sokkal nagyobb szükség van példaképekre, mint korábban bármikor. A Fegyvernekyvel, Ocskayval kapcsolatban említett tulajdonságok egyre kevésbé tűnnek fontosnak, mindent átsző az üzlet, a rossz értelemben vett karrierizmus, a csillogó, álságos és felületes világ.

2022.12.27 23:37:35

Kosárlabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A nemzetközi mezőnyben mindenki elismeri őt.

2022.11.12 21:54:14

Kosárlabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Tehetséget és észt viszont nem lehet csak úgy a játékosokba tölteni, van, ami tanulhatatlan.