A Golden State sem tudta megállítani a Memphis-expresszt

Vágólapra másolva!
2016.12.11. 09:26
null
Nem csoda, hogy a Golden State játékosai a fejüket fogták – 21 pontos vereséget szenvedtek (Fotó: Reuters)
Nem adott esélyt a ligaelső Golden State-nek a tartalékos Memphis az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, nemes egyszerűséggel lemosta a pályáról Kevin Durantéket, így zsinórban  a hatodik győzelmét jegyezte. Szintén sorozatban hatodszor nyert a Houston, szezoncsúcsokat döntött a Spurs, LeBron James 44 pontos estével vezette sikerre a címvédő Clevelandet, Chris Paul NBA-történelmet írt, az Indiana pedig Paul George 37 pontjával fordított jelentős hátrányból a Portland ellen.

 

Washington Wizards–Milwaukee Bucks 110–105

A végén fordított a Washington. A második és a harmadik negyedben is produkált egy-egy komolyabb futást a hazai csapat, amellyel akkor megfordította a találkozót, de a záró etapban is erre volt szüksége a sikerhez. 100–95 után egy 11–0-s rohamot mutatott be a gárda Wall, Beal és Oubre kosaraival, a túloldalon nagyon aktívan védekeztek és erre már nem tudott válaszolni a Bucks – ugyan Teletovic bevert még egy clutch triplát, de Beal nem hibázott a vonalról sem. A hullámzó meccsen aratott győzelem értékes lehet a Wizards számára, a fővárosi alakulat az utóbbi négy találkozójából hármat megnyert és talán elindul felfelé.

A leolvadások nem férnek bele. Az előző négy meccséből hármat elveszített a Milwaukee és mindegyiken produkált egy-egy nagyon gyenge időszakot – most ugyan nem adott le húszpontos előnyt, de ismét egy rövidzárlat miatt kapott ki. Összességében megint a védekezéssel voltak problémák, amit persze tovább rontott a húsz eladott labda – a végén is kaptak könnyű kosarakat, amik nem fértek bele. A Dellavedova, Snell kettős képtelen volt tartani a lépést Wallékkal, többször inkább magas szerkezetben játszott a gárda, de a végén ez sem segített – össze kell kapniuk magukat, már csak 50 százalékon állnak és kedd hajnalban Torontóba látogatnak.

A Wizards legjobb dobói: Wall 24/3, Beal 20/3, Oubre 19/9
A Bucks legjobb dobói: Antetokunbo 28/3, Teletovic 25/15, Henson 14

Orlando Magic–Denver Nuggets 113–121

Megállíthatatlan volt a Denver. Elképesztő hatékonysággal játszott elöl a vendég együttes, az első pillanattól kezdve büntette a Magic lassú védekezését – végül 56.6 százalékos mezőnymutatóval zártak Gallinariék. Különösen a festékben ütközött ki a nagy különbség, innen 64–34-re (!) nyert a gárda, nagyon élt Faried (19 pont, 9/10 mezőnyből, 10 pattanó), de Nurkic és Jokics is kedvére lubickolt a palánk alatt. Külön ki kell emelnünk a vezérét, Chandlert nélkülöző kispadot, amely lejátszotta a pályáról a Magic cseréit – az említett Faried és Jokics mellett Hernangómez (4/5 tripla), Nelson és Murray is jól szállt be. Ezzel együtt csak az utolsó percekben dőlt el a meccs, egy 10–0-s futást mutatott be a Denver a negyedik negyed hajrájában, amely után már nem adta ki a kezéből a vezetést.

Ezt nem okozhatta Vucsevics hiánya. Rendben, hiányzott a cserecenter, de a kezdőben Biyombo végül vállalta a játékot és pályán is töltött 34 percet, egy hiányzó nem idézhette elő azt, hogy kis túlzással félreálljanak a festékben a Magic-játékosok. Hiába voltak magukhoz képest extrák támadásban (ültek a dobásaik kintről és középtávolról, 27 gólpasszukra csak öt eladott labda jutott), ilyen védekezéssel az is csoda volt, hogy meccsben voltak a végéig – sorozatban harmadszor kaptak ki és már csak 10–15 a mérlegük.

A Magic legjobb dobói: Fournier 24/6, Ibaka 22/6, Green 17/6
A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 21/6, Faried 19, Nurkic 17

Indiana Pacers–Portland Trail Blazers 118–111

Paul George akcióban. Borzalmasan indult a meccs a Pacers számára, Damian Lillard valósággal szétlőtte a hazaiak védekezését és a második negyedben már kereken húsz pont volt a különbség – úgy tűnt, hogy sima vereséget szenved az Indiana. A nagyszünet előtt azonban összekapta magát a társaság, a hat triplát elsüllyesztő Thaddeus Young vezérletével elkezdtek kapaszkodni, majd jött Paul George – a kiscsatár a záró etapban egymaga sorozatban tizenhárom pontot szerzett és megfordította a találkozót. George végül 37 pontos (13/27 mezőnyből, 5/10 tripla) szezoncsúccsal zárt, csapata pedig védekezésben produkált hatalmasat az utolsó játékrészben – 13 ponton tartották a Portlandet és végül nagy győzelmet arattak.

Csak a szokásos. Óriási energiával kezdett Damian Lillard, az első negyed végén 19 pontnál és öt triplánál, csapata pedig 44 egységnél (ez a legtöbb egy negyed alatt nekik idén) járt – ám ahogy ezek a dobások elfogytak, úgy tűnt el az átütőerő a Portlandből. CJ McCollum ugyan remekelt, de csak a két hátvéd volt használható támadásban, a többiek közül senki nem érte el a tíz pontot sem, a kispad használhatatlannak bizonyult, miközben a védekezésük alkalmatlan volt arra, hogy beosszák az előnyt és lemenedzseljék a meccset. A záró etapban már a momentum is a Pacers oldalán volt George megőrülése után és nem tudtak visszakapaszkodni, így ismét 50 százalék alá süllyedtek.

A Pacers legjobb dobói: George 37/15, Young 24/18, Turner 14/3
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 34/21, Lillard 33/15, Plumlee 8, Crabbe 8/6

Cleveland Cavaliers–Charlotte Hornets 116–105

Ez LeBron estéje volt. A Cavs sztárja az első perctől kezdve megállíthatatlannak bizonyult, de a negyedik negyedben még rápakolt egy lapáttal, amikor sorozatban tizenhárom ponttal terhelte meg a Hornets gyűrűjét. Összességében 44 pontos szezoncsúcsot (17/24 mezőnyből) szállított kilenc lepattanóval, illetve tíz gólpasszal megspékelve és egy nappal azután, hogy fellépett a kilencedik helyre az NBA pontlistáján, újabb mérföldkőhöz érkezett: ő az első olyan, aki nem hátvédként elérte a 7000 gólpasszt. A bajnok összességében kézben tartotta a meccset, az első negyed után tíz, félidőben tizenöt ponttal vezetett és bár lezárni nem tudta a találkozót, a Hornets minden felzárkózási kísérletét visszaverte – 57.5 százalékkal dobtak mezőnyből Love-ék. Kyrie Irving ezúttal meghúzódott a háttérben, de külön öröm számukra, hogy visszatért és 32 percet játszott JR Smith is.

Nem tudta tartani a lépést a Hornets. Mindent megtett a vendégcsapat, de védekezésben képtelen volt lelassítani a Clevelandet, sem Kidd-Gilchrist, sem Williams, sem Batum, sem Lamb nem jelentett megoldást James ellen. Támadásban hiába kapaszkodtak Walkerék, a hamar beszedett hátrányból csak faragni tudtak néha, de egy labdán belülre nem kerültek és ahogy közelítettek, mindig jött a válasz a túloldalról. Walker egyébként beszedett egy kisebb sérülést a hajrában, amikor a térde ütközött Jamesszel, de saját bevallása szerint nem komoly a dolog.

A Cavaliers legjobb dobói: James 44/15, Love 22, Shumpert 16/12
A Hornets legjobb dobói: Walker 24/9, Zeller 17, Belinelli 15/9

Chicago Bulls–Miami Heat 105–100

Butler döntötte el. A félidei egál után Dwyane Wade (11 pont ebben a periódusban) vezetésével meglépett (18–2-es futás) a harmadik negyedben a Bulls, de a Heat nem szakadt le igazán és egészen a meccs utolsó pillanataiig ott volt a hazaiak sarkában. A legvégén egy pont volt csak közte, de Jimmy Butler (aki a Chicago utolsó tíz egységét szerezte) egy 2+1-es játék és egy büntető után ellopta a labdát Goran Dragictól a Miami utolsó támadásánál, ezzel eldöntötte a találkozót. Ugyan a Bulls kicsit fáradtnak tűnt, csapatszinten csak 1/8 triplát süllyesztett el, de a Butler, Wade kettős 59 pontjára építve hozta a kötelezőt és legközelebb csak szerda hajnalban, a Minnesota ellen lép pályára.

Nem a triplákról szólt. Ahogy a Bulls, úgy a Heat sem a kinti dobásai miatt jutott el száz pontig, a gárda 5/20-at hajított a triplavonalon túlról – egyedül Tyler Johnsonnak volt a végén fontos távoli kosara, a többiek közül maximum McRoberts jelentett veszélyt. A Dragic, Whiteside kettősre építve így is visszakapaszkodtak a vendégek, de a végén még egy dobás hiányzott az üdvösséghez – nem sikerült a bravúr, 7–17-es mérleggel fogadják a Washingtont kedd hajnalban.

A Bulls legjobb dobói: Butler 31, Wade 28, Gibson 13
A Heat legjobb dobói: Dragic 21, Whiteside 20, T. Johnson 15/6

Memphis Grizzlies–Golden State Warriors 110–89

Nincs ellenszer a Memphisre. Hiába Conley, Parsons, Carter és Ennis hiánya, az első perctől dominált a hazai alakulat, minden tekintetben a ligaelső fölé nőtt a Grizzlies. Védekezésben teljesen elvették a GSW játékait Tony Allenék, Thompsont nagyon eltüntették, de Currynek sem volt hatása a meccsre, miközben elöl az említett Allen és Marc Gasol vezérletével kihasználták fizikalitásukat és könnyedén szerezték a pontokat. Már az első negyed végén tizenöt volt közte, majd a fordulás után szinte azonnal elérte a különbség a harminc (!) egységet – elképesztő fölényben játszott a Memphis. Tartalékos keret ide vagy oda, sorozatban hatodik győzelmét jegyezte a gárda és 17–8-ra áll.

Váratlan pofon. Az benne volt, hogy nem lesz egyszerű dolguk Durantéknek a szárnyaló Grizzlies otthonában, főleg Zaza Pacsulia nélkül, de arra nem sokan számítottak, hogy ilyen egyértelműen alárendelt szerepet fognak játszani. Mire észbe kapott Steve Kerr együttese, már elúszott a meccs, a nagy roham nem érkezett és teljesen sansztalanul kaptak ki – szezoncsúcsot jelentő 23 eladott labdát és negatív szezoncsúcsot jelentő 89 pontot jegyeztek. A méretes pofonból fel kell állniuk, hiszen folytatódik ötmeccses idegenbeli túrájuk, Minnesotában pedig nem hibázhatnak.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 19/3, Allen 19/3, J. Green 14/6, Randolph 14/3
A Warriors legjobb dobói: Durant 21/9, Curry 17/9, Clark 10

Houston Rockets–Dallas Mavericks 109–87

Sorozatban hatodszor. Az OKC elleni rangadógyőzelem másnapján végig irányította ezt a találkozót a Rockets, James Harden (18 pont, 9 lepattanó, 16 gólpassz) vezérletével azt csináltak a hazaiak, amit akartak. A gárda összességében 19 triplát rámolt be 50 százalék feletti hatékonysággal és 14 dobásnál senki nem vállalt többet, Arizának volt például egy három támadásból három triplás szériája, Beverley pedig a negyedik negyedben őrült meg. A hamar megszerzett előny után kicsit lazára vették azért az estét a hazaiak, D'Antoni finoman szólva nem volt elégedett, de a záró etapban még rátettek egy lapáttal, így lett igazán tetemes a különbség. A Rockets zsinórban hatodik győzelmét jegyezte, erre pedig a 2014–2015-ös szezon legeleje óta nem volt példa.

Most nem volt esély. Sem elöl, sem hátul nem volt igazán partiban a Dallas, ugyan a Barnes, Matthews kettős mindent megtett, de ez most kevésnek bizonyult. Nem volt meg az átütőerő, védekezésben is fáradtnak, lassúnak tűnt a gárda és amikor felpörgött a Houston, akkor nagy volt a különbség a felek között, így idegenben csak 1–11-re áll a Mavs. Rick Carlisle-t egyébként megkérdezték arról, hogy miért csak négy percet játszatta Devin Harrist, amire egyenesen válaszolt: azért, mert fáradtnak tűnt, ugyanis amikor felküldte, nem játszott jól.

A Rockets legjobb dobói: Harden 18/6, Gordon 18/18, Ariza 17/12
A Mavericks legjobb dobói: Matthews 26/15, Barnes 20/3, Finney-Smith 11/3

San Antonio Spurs–Brooklyn Nets 130–101

Ujjgyakorlat. Idei legkönnyebb meccsét játszotta a San Antonio, a megállíthatatlan (30 pont, 10/18 mezőnyből, 4/7 tripla) Kawhi Leonard vezérletével lejátszotta a pályáról a Brooklynt – közben szezoncsúcsot állított fel pontokban, egy félidő (67) és egy negyed (41) alatt dobott pontokban, gólpasszokban (38) és bedobott triplákban (14) is. A záró etapban már pihentetett Gregg Popovich, addigra harminc egység felett járt a különbség – érdekesség, hogy Pau Gasol három gólpasszával megelőzte Vlade Divacot és már csak Kareem-Abdul Jabbar, valamint Wilt Chamberlain van előtte ezen a téren a legalább hét láb magas játékosok közül.

Felejtsük el. Egy pillanatig sem volt esélye a Brooklynnak, már percek alatt kiderült, hogy csak a különbség a kérdéses ezen az estén. A játék egyetlen elemében sem voltak egy súlycsoportban a felek, így nem szakadt meg a 2002 januárja óta tartó széria – a Nets azóta, tehát lassan tizenöt éve nem tudott nyerni San Antonióban.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 30/12, Mills 16/12, Gasol 15/3
A Nets legjobb dobói: Bogdanovic 20/6, Scola 15/3, Lopez 14

Utah Jazz–Sacramento Kings 104–84

A negyedik negyedben összeomlott a Kings. A vendégek igyekezték magukról lerázni a 24 órával korábbi, Knicks elleni vereség terhét, nagyon koncentráltan játszottak. Az első percekben a Jazz a karácsonyi vásárok szellemében mindent labdát eladott, ami csak „raktáron" volt, a Sacto futott is egy 11–0-s szériát. Sajnos azonban még egyszer a harmadik negyed elején fordult elő, hogy kontrollálták a meccset, akkor egy 10–0-t csináltak, egyébként viszont a Jazz játszi könnyedséggel javíthatta ki a saját hibáit. A meccs első támadásánál Gobert leblokkolta Cousins zsákolási kísérletét, innentől kezdve a Sacramento centerénél leszállt a lila köd, borzasztó meccsen van túl: 7/22-es mezőnymutatója mellett mindössze 3 büntetőt tudott kiharcolni, elöl semmilyen hatása nem volt. Hátul jobb volt, ugyanakkor a negyedik negyedben ő sem tudott mit tenni, a hazaiak egy 26–8-cal lezárták a meccset.

A Jazz a memphisi úton? A Grizzlies mellett a Utah az a csapat, ami egyelőre minden sérülést leráz, és nagyobb döccenők nélkül menetel: újabb sikerükkel 60 százalékos mérleget mutathatnak fel. Ma is hiányzott három kezdőjátékosuk (Hill, Hood, Favors), az ebből fakadó átmeneti zavarokat viszont gyorsan el tudták hárítani. A végig remeklő Haywardban volt pont, Rudy Gobert alig rontott dobást és hátul is extra volt (14 pattanó, 6 blokk), mellettük jöttek olyan pluszok, mint Joe Ingles három triplája, Jeff Withey 3 blokkja – csapatszinten dobtak 13 triplát, kiosztottak 10 blokkot, 54–34-re nyerték a lepattanózást. A legfontosabb mégis az volt, hogy a végjátékban azonnal megérezték a vérszagot, és simán lerendeztek egy addig nem sima meccset – ez az, amit Cousinsék egyelőre képtelenek megtanulni.

A Jazz legjobb dobói: Hayward 26/9, Gobert 17, Lyles 14/9
A Kings legjobb dobói: Gay 20/9, Collison 17/9, Cousins 16/3

Los Angeles Clippers–New Orleans Pelicans 133–105

A feldobás előtt eldőlt. A Pelicansnél úgy döntöttek, hogy feladják az eleve nehezen nyerhetőnek tűnő meccset, és az utóbbi időben több kisebb sérülést összeszedő Anthony Davisnek adtak egy szabadnapot. Az első félidőben egyébként nem érződött támadásban Davis (és Jrue Holiday) hiánya, a kezdőötösben nagyszerűen járt a labda, és a padról is érkezett segítség: az újonc, egyébként éppen a Clippers által draftolt, de New Orleansba eladott magasember, Cheick Diallo megidézte Davist (19 pont, 10 pattanó, 2 szerzett labda). A második félidőben aztán egyre többet hibáztak a rutintalan játékosok, igazi vezérre lett volna szükség, a vége pedig sima bukta lett.

Chris Paul történelmet írt. A Clippersben sem léphetett pályára Blake Griffin kisebb térdprobléma miatt, de ott volt a csapat irányítója, aki 20 ponttal és 20 gólpasszal elsőzött: Paul az egyetlen játékos, aki ilyen 20–20-at csinált a Clippers hosszú történelme során. Vele egyszerűen nem tudtak mit kezdeni a vendégek, ráadásul Jamal Crawford köszönte a nagy szabad helyeket, 10/13-mal szórt be 22 pontot, Mo Speights dupla duplázott (17 pont, 12 pattanó). A kezdőkről nem is beszéltünk, a bekerülő Austin Rivers 4 triplát hintett, Jordan és Redick pedig hozta magát. 17 triplát szórtak be, bármikor nyúlhattak a kinti dobásaikhoz, ezt pedig semmivel nem lehetett ellensúlyozni – a LAC ezzel megállította a zuhanást, még időben, mert a Rockets éppen utolérte őket a nyugati dobogón.

A Clippers legjobb dobói: Crawford 22/6, Paul 20/9, Jordan 19
A Pelicans legjobb dobói: Frazier 20/3, Diallo 19, T. Jones 18/6

NBA, ALAPSZAKASZ
Indiana Pacers
–Portland Trail Blazers 118–111
Orlando Magic–Denver Nuggets 113–121
Washington Wizards–Milwaukee Bucks 110–105
Cleveland Cavaliers–Charlotte Hornets 116–105
Chicago Bulls–Miami Heat 105–100
Houston Rockets–Dallas Mavericks 109–87
Memphis Grizzlies–Golden State Warriors 110–89
San Antonio Spurs–Brooklyn Nets 130–101
Utah Jazz–Sacramento Kings 104–84
Los Angeles Clippers–New Orleans Pelicans 133–105

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik