Völgyi Péter: A szakmai stábban is kell a kohézió

F. Z.F. Z.
Vágólapra másolva!
2024.06.17. 11:28
Fotó: Nagy Gábor
Az új szövetségi kapitány az előző évek közös munkái során szerzett tapasztalatai alapján állította össze a stábját, amelyben Iványi Dalma képviseli a folytonosságot.

Március végén nevezték ki Völgyi Pétert a női válogatott szövetségi kapitányának, az együttest 2017-től irányító Székely Norbert helyére kerülő szakember stábjának összetételét csak június elején hozta nyilvánosságra a honi szövetség. Völgyi – aki a története során idén először magyar bajnoki címet nyerő DVTK Hun-Therm kispadján is marad – másodedzői: a klubnál is első számú segítője, Ábrahám Márta, az előző években külföldön dolgozó Jakab Máté és az NKA Universitas Pécs másodedzője, Iványi Dalma lesz.

„A három edzőben az a legfontosabb közös vonás, hogy mindannyiukkal éveket dolgoztam együtt különböző klubokban vagy válogatottaknál   – mondta Völgyi a segítőiről. – Tudom, ki mire képes, milyen a mentalitásuk és a szakmai tudásuk. A legfontosabb egy stáb esetében, hogy egységes legyen és alázatos, a tagjai a lehető legjobban végezzék el a munkát, legyen kohézió, ami legalább olyan fontos, mint a csapatnál. Tudomásom szerint mindannyian jóban vannak egymással is, nem csak velem, így ez a felállás tűnt optimálisnak.”

Iványi kiválasztására külön rákérdeztünk a kapitánynál: a korábbi zseniális válogatott karmester ugyanis Székelynél is stábtag volt.

„Dalma a folytonosságot képviseli   – folytatta Völgyi.  – A válogatottból is jól ismeri a lányokat, ami nagy segítség nekem. Egyáltalán nem számít, hogy az elődömmel is együtt dolgozott, sőt, pozitív adalék, hogy ott volt a stábban az előző években is.”

Völgyi szövetségi kapitányként elsőként júliusban találkozik a nemzeti együttes tagjaival, 15-én Székesfehérváron elkezdődik az augusztusi világbajnoki előselejtezőre való felkészülés. Az edzőtáborozás során összesen négy mérkőzést játszanak (augusztus 1-jén és 2-án Montenegróban játszunk két találkozót a házigazdával, 8-án és 9-én pedig Csehország érkezik Székesfehérvárra), aztán a ruandai fővárosba, Kigaliba utaznak, ahol megküzdenek Brazíliával, a Fülöp-szigetekkel és Szenegállal.

„A keretnek nem tagja Juhász Dorka, aki a WNBA-ben szereplő Minnesota Lynx csapatában játszik, így nem áll rendelkezésre, viszont bízom benne, hogy az Európa-bajnoki selejtezőre már csatlakozik hozzánk    – mondta Völgyi a kerettel kapcsolatban. – Aho Nina a bajnoki döntő után térdműtéten esett át, ami régóta esedékes volt. Jelenleg lábadozik, várhatóan októberben vagy novemberben lesz teljesen egészséges, körülbelül akkorra fizikailag is utoléri magát. Nina a kohézió miatt is fontos játékos, ezért a székesfehérvári összetartáson is velünk lesz néhány napot, de meccset nyilván nem játszhat, és Ruandába sem tart velünk. Határ Bernadett-tel, aki az olimpiai selejtező után lemondta a válogatottságot, leültünk, egyeztettünk, megbeszéltük az előző időszakot, ezután jelezte, ott lesz a csapatban.”

A KERET

Dombai Réka, Dubei Debóra, Ruff-Nagy Dóra, Török Ágnes (mind Serco Uni Győr), Határ Bernadett (Salamanca – Spanyolország), Kányási Veronika, Lelik Réka (mindkettő DVTK Hun-Therm), Kiss Virág (Mersin – Törökország), Mányoky Réka, Miklós Melinda (mindkettő Tarr KSC Szekszárd), Papp Klaudia, Sitku Zsuzsanna, Varga Alíz (mindhárom Sopron Basket), Studer Ágnes (Flammes Carolo – Franciaország), Tóth Franka (E.ON ELTE BEAC). 
A játékosok klubjaként azt jelöltük meg, ahonnan kiharcolták a válogatottságot.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik