3x3-as női kosár: magabiztosan nyerték az első két meccsüket az olimpiai selejtezőn a mieink

Vágólapra másolva!
2024.04.12. 13:06
Sima győzelmekkel kezdtek Hongkongban a magyarok (Fotó: Facebook/MKOSZ)
A magyar női 3x3-as kosárlabda-válogatott fölényesen, 21–7-re legyőzte a házigazdák csapatát, majd szinte végig vezetve, 16–12-re megverte a lengyeleket a hongkongi olimpiai selejtezőtorna pénteki nyitányán, az A-csoportban.

A Böröndy Vivien, Mompremier Beatrice, Papp Klaudia, Szabó Fanni összeállítású csapat pénteken a házigazda hongkongiak elleni könnyed sikerrel mutatkozott be a tornán, melynek második körében következett a lengyelek elleni csoportrangadó.

Az első meccsen a riválisnak is könnyű dolga volt, Egyiptomot simán legyőzte és a magyarok ellen is jobban kezdett, szép tempódobással 1–0-s előnybe került. A folytatásban Mompremier és Szabó kosaraival fordított Földi Attila szövetségi kapitány együttese, a harmadik percben azonban a lengyelek távoli dobással visszavették a vezetést. A meccs első két és fél percében nagyon nehezen kerültek helyzetbe a csapatok, mindkét gárda keményen és agresszíven védekezett.

Támadójátékban aztán a magyar válogatott tudott újítani, 2–3 után a csapatjáték nagyon feljavult, szép, ziccerig vagy tiszta dobóhelyzetig játszott magyar akciók követték egymást, miközben a vetélytárs egyre görcsösebbé vált. Pappék sorozatban öt ponttal 7–3-ra elléptek, innentől pedig végig négy-öt pontos előnyben voltak, minden lengyel kosárra volt válaszuk, s bár az utolsó percben néhány könnyelműség becsúszott a játékukba, győzelmüket nem fenyegette veszély.

„Az összeszokottság miatt inkább a lengyeleket gondoltam esélyesebbnek a mérkőzésen, de mivel nagyon szépen sikerült betartani a megbeszélteket és tényleg jól is játszottunk, ennek köszönhető ez a győzelem” – mondta az M1 aktuális csatornának Földi Attila szövetségi kapitány.

A magyar csapat a csoport élén várja a szombati záró fordulót, melyben a Hongkongot legyőző Egyiptommal csap össze.

„Egyiptom nem egy rossz csapat, a lengyelek agresszivitása összetörte őket az egymás elleni meccsük elején, így teljesen leblokkoltak és a lengyelek végül átgázoltak rajtuk, de ez a csapat tavaly egészen a Women's Series döntőjéig menetelt” – hangsúlyozta a szakvezető, hozzátéve, hogy a körbeverés miatt nagyon komolyan kell vennie a szombati találkozót. – „Fel fogunk rájuk készülni, mert egyenesen tilos a nagyképűség, meg hogy lebecsüljük őket, mert az a mérkőzés nem a realitás, amelyen 21–6-ra kikaptak a lengyelektől.”

A vasárnapig tartó nyolccsapatos tornán a két kvartett első két helyezettje jut tovább az elődöntőbe, ahol keresztbe játszanak az együttesek, és a tornagyőztes szerez ötkarikás kvótát.

A három állomásból álló selejtezősorozat második helyszíne a Japánban található Ucunomija lesz május 3–5. között – magyar érdekeltség nélkül –, a harmadik pedig Debrecen május 16-tól 19-ig. Ha Földi Attila együttese nem jár sikerrel Hongkongban, akkor a harmadik tornán is részt vehet, ahol már a magyar férfiak is szerepelni fognak. A debreceni viadalról az első 3-3 együttes mehet majd az olimpiára.

KOSÁRLABDA
3X3-AS OLIMPIAI SELEJTEZŐTORNA, HONGKONG
NŐK, A-CSOPORT
Magyarország–Hongkong 21–7
Lengyelország–Egyiptom 21–6
Magyarország–Lengyelország 16–12
Egyiptom–Hongkong 19–12
SZOMBAT
13.35: Magyarország–Egyiptom

A hongkongi csoportok
A csoport: MAGYARORSZÁG, Lengyelország, Egyiptom, Hongkong
B csoport: Hollandia, Azerbajdzsán, Mongólia, Chile
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik