Oliver Vidin: Az Olajbányász harcban lehet a bajnoki címért

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2024.03.02. 12:03
NB Olaj edzés 02.27. (2 of 18)
Már az új edzővel edzett a Szolnoki Olajbányász (Fotó: Új Néplap/nagy Balázs)
A Szolnok új szerb edzője hisz a játékosaiban, nagy szabadságot ad nekik a pályán, ugyanakkor a fegyelmezett védekezést elengedhetetlennek tartja.

– Mennyit tudott a magyar bajnokságról, mielőtt aláírt az Olajhoz? 
– Sok játékost edzettem korábban innen, ismertem is a különböző ligákból, ahol dolgoztam – felelte lapunknak Oliver Vidin, az NHSZ-Szolnoki Olajbányász új szerb vezetőedzője, aki szombaton első bajnokiján ül a kispadon. – Hosszú ideje figyelemmel követem a magyar bajnokságot, nagyjából ismerem a történéseket és a csapatokat. 

– Nem visszalépés ez? Az idény elején a Slask Wroclawval az ULEB Európa-kupában szerepelt… 
– Természetesen az ULEB Európa-kupa erősebb versenysorozat a magyar NB I-nél, többet követel a kluboktól, amelyek magasabb kvalitásúak, de nem akartam otthonüléssel vesztegetni az időmet. Lehetőséget kaptam arra, hogy segítsek egy nagy múltú csapatnak a legjobb tudásommal, szükségük volt rám a vezetőknek, fontosnak tartották a személyemet. Az évad végéig köteleztem el magam, aztán megnézzük, hol tartunk és mit tehetünk a jövőben. Két másik helyen is volt esélyem a vezetőedzői poszt elnyerésére, a görög PAOK-nál végül a korábbi segédedző kapta meg az állást, míg a német Bambergnél szintén a segédedzőnek szavaztak átmenetileg bizalmat. 

– Mik voltak az első benyomásai a szolnoki csapattal és a keret erősségével kapcsolatban? 
– Nagyon jól szervezett klub, remekül teszik a dolgukat a munkatársak. A keretben egyáltalán nincsenek rossz játékosok, többüket ismertem már. Sztrahinja Jovanovics három éve a Slasknál volt a játékosom, James Eads és különösen Anthony Durham jól ismert név a lengyel ligában, Dustin Thomas is szerzett hírnevet Európában, Demajeo Wiggins pályafutását figyelemmel kísértem, amikor Bulgáriában szerepelt, azóta sokat fejlődött. Lukács Norbert játszott tavaly a magyar válogatottban a gliwicei olimpiai selejtezőn, Rudner Gábor, Pongó Máté – és a testvére – nevét ugyancsak hallottam, míg Pallai Tamást a fiatal generáció egyik legtehetségesebb játékosának tartom Magyarországon. Ezzel a csapattal harcban lehetünk a bajnoki címért. 

– Mi az edzői filozófiája alapja? 
– Hiszek a játékosaimban, nagy szabadságot biztosítok nekik a pályán. Ugyanakkor a fegyelmezett védekezés is fontos, minden a jó védekezéssel kezdődik, csak azok nyerhetnek bajnokságot, vagy szerezhetnek hatalmas meglepetést, akik ennek megfelelnek. Szolnokon a magyar bajnokságot tekintve ütőképes kosárlabdázókkal dolgozhatok együtt, bízom benne, hogy a java részét meg tudják valósítani a taktikai elképzeléseimnek. 

– Hogyan mutatná be szombati ellenfelüket, a Kecskemétet, mi lesz a mérkőzés kulcsa? 
– Nagy tapasztalatú gárda, amely a bennmaradásért és a rájátszás eléréséért egyaránt küzdhet, utóbbitól is csak két siker választja el. Hét-nyolc kifejezetten rutinos és jó játékosa van, Marko Lukovics bátyját, Urost edzettem, amikor még jóval fiatalabb volt, Rasztko Dramicsaninnal a szlovák élvonalban találkoztam. Az edző, Ivkovics Sztojan alaposan ismeri a környezetet, régóta itt dolgozik. Negyven percen át magas színvonalon kell védekeznünk, megszereznünk a lepattanókat. Trükkös meccs várható, nem vehetjük át a másik ritmusát, inkább arra kell kényszerítenünk, hogy kicsalogassuk a komfortzónájából. 

– Hallotta, hogy Szolnokon igazán hangosak és vehemensek a szurkolók? 
– Természetesen, meglátjuk, mit mutatnak ebből szombaton. Remélem, megtöltik a csarnokot és hatodik játékosként tolnak előre minket, belehajszolnak a győzelmekbe, jobban is játszunk, ha mögöttünk állnak. 

– Mi a legfontosabb célja? Bekerülni a négy közé a bajnokságban? Vagy a Magyar Kupának is hasonlóan nagy jelentőséget tulajdonít? 
– A bajnoki címért jöttem ide, persze ahhoz előbb túl kell jutnunk az elődöntőn is, lépésről lépésre haladunk. Meglátjuk, mire jutunk, hiszek a srácokban, és természetesen a Magyar Kupában is beleadunk mindent. 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik