Női kosár: Czukor Dalma felszabadult, mert élvezi a bizalmat

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2023.11.03. 10:57
null
Czukor Dalma nyáron igazolt el Sopronból Rómába (Fotó: Koncz Márton)
Az Oxygen Roma magyar bedobója úgy érzi, csapata az olasz élvonal ötödik és nyolcadik helye közé tehető erősségben, s mindent elkövetnek, hogy kiküszöböljék gyerekes hibáikat.

 

– Szeretik a rómaiak a női kosárlabdát, mit tapasztal?
– Egyelőre zárt körű meccseink voltak, nem abban a csarnokban játszunk, amelyben majd fogunk a jövőben – válaszolta a Nemzeti Sport érdeklődésére Czukor Dalma, az olasz bajnokságban eddig egy győzelmet és három vereséget számláló Oxygen Roma bedobója, aki tavaly Euroligát nyert a Sopron Baskettel. – A nagycsarnokot felújítják, talán a válogatott szünet után kész lesz, de így szurkolókkal még nemigen találkoztunk. A játékot tekintve alakulunk, erős csapatokkal találkoztunk eddig, a Schiótól például kaptunk is egy nagy pofont. A Ragusát fogadjuk szombaton, meg kellene nyernünk a meccset, van is esélyünk rá, ahogy látom a tabellát és magunkat. Sopronban heti kétszer játszottunk, itt egyszer, nehezebb így összekovácsolódni, több időre van szükség. Az ötödik és a nyolcadik hely közé tenném a csapatot, reménykedem az első négybe kerülésben, de a playoffba jutás már nagy szó lenne nekünk.

A magyar bedobó felszabadult és élvezi a bizalmat az Oxygen Románál (Fotó: Instagram)
A magyar bedobó felszabadult és élvezi a bizalmat az Oxygen Románál (Fotó: Instagram)

– Mennyire vették fel az élvonal ritmusát?
– Kicsit akadozunk, mindenki új a keretben, meg kell éreznünk, ki merre, hogyan mozog, megérteni, mit akar a másik. Egyébként alakulunk, vannak pozitívumok, a Schio elleni kudarc kicsit visszavetett minket, de jó úton járunk.

– Bosszantó volt az első két mérkőzésen elszenvedett nagyon szoros vereség?
– Igen, győzelmi esélyünk volt mindkétszer, és még jobban bosszankodtunk, miután visszanéztük a videófelvételeket. Gyerekes hibákat követtünk el, elhagytuk a labdát, belerúgtunk, kapkodtunk, gyors indítást akartunk, emiatt eladtuk a labdát, ilyeneken mentek el a mérkőzések. Amit edzésen megbeszélünk, hogy kit kell lefogni, kire kell nagyon figyelni, az szokott sikerülni, szóval bizakodó vagyok, meglehettek volna ezek a találkozók, és a visszavágón meg is lesznek.

– Kulcsemberként számítanak önre, és a számai alapján meg is hálálja a bizalmat.
– Nagyon örülök neki, hogy ennyi bizalmat kapok és kulcsjátékos lehetek. Először furcsa volt ennyi időt a pályán tölteni egyben, de már nagyon örülök neki. A teljesítményem is javul, nemcsak a csapatkohézió. Jobban meg tudom választani, milyen dobást kell elvállalnom, merek próbálkozni a helyzetekben, élvezve a bizalmat nagyon felszabadult vagyok.

– Milyen most a csapategység, megvan már a kellő harmónia a kereten belül?
– Remekül érezzük magunkat, egy nagy házban lakunk majdnem mindannyian, nagyon sokszor összejövünk és nézzük az Euroliga- vagy az Európa-kupa-meccseket. Szerdán halloweeni tökfaragás volt a program. A pályán kívül jók vagyunk, azon belül is, de még egy kicsit alakulnunk kell.

– Olyan az olasz bajnokság, amilyennek elképzelte?
– Ilyesmire számítottam, változatos, nem tudhatod, ki nyer, nem minden alakul a papírforma szerint. Az euroligás Bologna kikapott a legutóbbi bajnokiján, a Schiót is szorongatják, bízom benne, hogy mi is elcsíphetjük a nagycsapatokat. A liga a magyarhoz hasonló, talán kicsivel gyorsabb a tempó. A játékvezetés más, nem nagyon engedik a fizikai kontaktust a bírók, ezzel van némi problémánk, mert az Euroligához és az Európa-kupához vagyunk szokva.

– Legközelebb szombaton a Ragusát fogadják, kötelező a győzelem?
– A céljaink eléréshez mindenképp nyerni kell, nehéz lesz, mint a Sassari és a Campobasso elleni mérkőzés, de azóta fejlődtünk, remélem, nem követünk el ismét gyerekes hibákat. Ezek kijavításán dolgozunk az edzéseken egész héten, igyekszünk megszokni, ki merre mozog, figyelünk az elzárás-leválásokra és a védekezésre alsó posztokon.

– Csodálatos városba költözött, meg tudta már nézni a fontosabb látnivalókat?
– Imádom Rómát, valamivel kijjebb vagyunk a belvárostól, ami nem is baj, mert rengeteg az ember, legalábbis nekem, aki Sopronból, kisvárosból érkezett. Nem gond, hogy van egy kis nyugalom, amikor jönnek hozzánk a barátaink, családtagjaink, bemegyünk velük a városba, tömegközlekedéssel fél órára van. Sokszor a csapattal is bent vacsorázunk. Arra még nem volt idő, hogy körbenézzünk a Vatikánban vagy a Colosseumban, hosszú a sor, előre meg kellene váltani a jegyet, de fent vannak a listánkon, szeretnénk közelről is látni őket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik