Aho Nina: „Még csak a munka felét végeztük el”

FAZEKAS ZOLTÁN (London)FAZEKAS ZOLTÁN (London)
Vágólapra másolva!
2023.09.22. 11:27
null
Aho Nina a saját testi épségét sem kímélte a London Lions ellen (Fotó: FIBA)
Tizenöt pontos előnyből várja az Euroliga selejtezőjének hazai visszavágóját a DVTK, de a csapat hátvédje szerint fontos, hogy szerények maradjanak.

Fél órával azután, hogy a DVTK Hun-Therm együttese ragyogó, 63–48-as győzelmet aratott a London Lions otthonában, mintegy húsz diósgyőri szurkoló várta a csapatbuszt és tapsolta meg az Euroliga főtáblája felé hatalmas lépést tevő kedvenceket. A selejtező első mérkőzése némileg váratlanul alakult így, hiszen még a borsodi együttes stábja és játékosai sem számítottak a magabiztos sikerre. A két Európa-klasszist – Temi Fagbenlét és Megan Gustafsont – is soraiban tudó britek a találkozó nagy részében csak üldözték a magyar bajnokság legutóbbi bronzérmesét, sokszor csak vergődtek a jó és agresszív védekezés ellen. A hazaiak mindössze 22 százalékkal dobták a hárompontosokat, 33 százalékos pontossággal értékesítették a mezőnydobásaikat, és 18-szor adták el a labdát, ami egyértelműen a DVTK védekezését dicséri.

„Bevallom, arra számítottam, hogy rozsdásabban játszunk, és több hibát követünk el, továbbá az ellenféltől is többet vártunk   – mondta a csapat motorja, a Londonban tíz pontot, hat gólpasszt, négy lepattanót és három labdaszerzést jegyző Aho Nina.  – Abban bíztunk, hogy ha a szívünket-lelkünket beleadjuk, és betartjuk Völgyi Péter utasításait, nem lehet nagy baj, még ha esetleg ki is kapunk. Ehhez képest győztünk, ráadásul tizenöt ponttal, ami remek eredmény a nagyszerű egyéniségekből álló, a főtáblára kerülésért hatalmas erőfeszítéseket tevő rivális otthonában. Örülök, hogy a meccsen belül is sokat tudtunk javulni és változtatni. Ez nagyban köszönhető annak, hogy sokan évek óta együtt játszunk, összeszokottabbak vagyunk a legtöbb ellenfelünknél. Bárki ellen sokat nyom a latban, ha ismerjük egymást és a szisztémát.”

A 48 kapott pont mindenképpen várakozáson felüli, míg a 15 pontos előny hallatán már sokan talán legyintenek is, mondván, a visszavágó szinte formalitás...

„Jó, hogy nyertünk, de fontos, hogy szerények maradjunk – folytatta a 26 éves hátvéd.  – Hangsúlyoznám, hogy a munka felét végeztük még csak el. Megvan az első győzelem, ez jó, és ismerve a csapattársaimat, nem lesz probléma azzal sem, hogy szerdán is végig komolyan vegyük a mérkőzést. Talán jobban is kell küzdeni, mint Londonban, de az is biztos, hogy Diósgyőrben más hangulatban játszunk.”

Csütörtökön is volt mit ünnepelni Londonban

A csütörtöki ebéd befejezése előtt hirtelen csend lett a stratfordi szálloda éttermében, majd Völgyi Péter vezetőedző pompás gyümölcstortával bukkant elő. A DVTK egyik új légiósa, Ana Tadic ugyanis csütörtökön töltötte be 25. életévét, és a klub sem feledkezett meg róla. A 191 centis szerb származású francia center, aki sajnálatos bokasérülése miatt csak nézőként vett részt a szerda esti diadalban, mosolyogva fogadta a csapattársak és stábtagok köszöntését. „Ana nagyon jó csapattárs, gyorsan beilleszkedett, reméljük, hamarosan a pályán is bizonyítja, közénk tartozik” – mondta a centerről Aho Nina, a borsodiak egyik vezére.

 

Szorosan alakult a másik két párharc

A selejtező másik két szerdai összecsapása sokkal szorosabban alakult, mint a diósgyőrieké: a Sepsiszentgyörgy, amely évek óta próbál bejutni a csoportkörbe, hazai pályán nagy csatában 59–54-re nyert a lett TTT Riga ellen. A Sepsiben Gereben Lívia 32 percet játszott, ezalatt öt pont, hat lepattanó és négy gólpassz került a neve mellé. A török Besiktas odahaza 58–57-re kikapott a lengyel Polkowicétől, s itt is volt egy nagyszerű magyar teljesítmény, hiszen a nyáron az isztambuli klubhoz igazoló Krivacsevics Tijana 30 perc alatt 12 pontot és kilenc lepattanót jegyzett. A lengyeleknél a korábbi soproni légiós, a szerb Dragana Sztankovics 15 ponttal és 10 lepattanóval vezette sikerre új csapatát.

 

VÉLEMÉNY

„Örülök, hogy egyáltalán itt lehettem, hiszen jó negyvennyolc órával ezelőtt érkeztem Londonba. Ehhez képest egész jól ment a játék, bár sajnos a meccs végén sokat hibáztam, többek között büntetőket is rontottam. Kiegyensúlyozottabban kell játszanunk ahhoz, hogy a jó erőkből álló és összeszokott DVTK-t legyőzzük. A tizenöt pontos hátrány elég sok, ráadásul nekem még össze kell szoknom a többiekkel” Megan Gustafson, a London Lions centere

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik