Férfi kosár: az észtek megint legyőzték a mieinket

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2023.08.04. 17:39
null
Golomán György 13 pontot szerzett a magyar csapatban (Fotó: Földi Imre)
Észtország férfi kosárlabda-válogatottja másodszor is legyőzte a mieinket felkészülési mérkőzésen: a csütörtöki 17 pontos különbség után a pénteki kecskeméti mérkőzést 85–71-re nyerte meg a balti ország nemzeti csapata. A fáradtan játszó magyar válogatottnak ez volt az utolsó felkészülési mérkőzése a lengyelországi olimpiai selejtező előtt.

 

FÉRFI KOSÁRLABDA
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS

MAGYARORSZÁG–ÉSZTORSZÁG 71–85 (17–23, 18–17, 21–25, 15–20)
Kecskemét, 90
néző. V: Földházi, Tóth C., Farkas G.
MAGYARORSZÁG: Váradi, Vojvoda 5, BENKE 14/9, GOLOMÁN 13, Keller Á. 3. Csere: Karahodzsics 8, Lukács N. 7/3, Perl 9/6, Somogyi 3/3, Pongó Marcell 8/6, Csuti 1. Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan
ÉSZTORSZÁG: KULLAMÄE 14/6, M. Jurkatamm 5/3, Toom 5/3, KONONTSUK 16/3, KIRVES 10. Csere: T. Jurkatamm 6, RIISMAA 10/9, Treier 6/3, Hermet 4, Suurorg 4, Böckler, Kuuba 3/3, Post 2. Szövetségi kapitány: Jukka Toijala
Az eredmény alakulása. 2. perc: 0–8. 4. p.: 7–8. 7. p.: 16–16. 14. p.: 24–33. 17. p.: 31–36. 23. p.: 39–47. 27. p.: 42–57. 28. p.: 44–61. 35. p.: 58–75. 39. p.: 68–81. 38. p.: 68–83
MESTERMÉRLEG
Ivkovics Sztojan: – Edzőmeccsnek megfelelt ez is, sokszor szándékosan nem kértem időt, és sorokat cseréltünk, mint a hokiban. Most sem dobtunk jól, ennél jobbak vagyunk, most a büntetők sem mentek be. Kicsit megijesztett minket az a pechsorozat, ami a sérülések kapcsán jellemezte a felkészülésünket. Voltak jó és rossz periódusaink, előbbiből kell majd több Lengyelországban.
Jukka Toijala:
– Jól szolgálta a felkészülésünket a két, egymást követő összecsapás. Voltak hibák a játékunkban, de az energiával, amivel a fiúk játszottak, maradéktalanul elégedett vagyok. Még a finnekkel megmérkőzünk az előselejtezőt megelőzően, de úgy érzem, készen állunk a csoportmeccsekre.

STATISZTIKÁK
Mezőnybeli dobószázalék:
24/57 (42%), ill. 32/63 (51%)
Hárompontosok dobószázaléka: 9/25 (36%), ill. 10/29 (34%)
Büntetők dobószázaléka: 14/24 (58%), ill. 11/13 (85%)
Lepattanók (támadó): 29 (7), ill. 39 (8)
Legtöbb lepattanó: Váradi 5, ill. Kirves, Hermet 6-6
Gólpasszok: 21, ill. 26
Legtöbb gólpassz: Pongó Marcell 4, ill. Kullamäe 6
Szerzett/eladott labda: 12/15, ill. 8/14

FELÜDÜLÉS VOLT belépni a kinti kánikulából a kellemesre lehűtött Messzi István Sportcsarnokba péntek kora délután, s felüdülést jelentett látni a magyar férfiválogatott játékosain, milyen elszántan és harcosan kezdték a találkozót annak ellenére, hogy két perc után 8–0-ra a fehér mezes észtek vezettek. Az persze más kérdés, hogy másfél órával később egy meglehetősen fáradt és elcsigázott csapat benyomását keltették a mieink…

A csütörtöki összecsapáson (90–73) az észtek minden tekintetben felülmúlták a házigazdát: dobtak 14 triplát (40 százalékos pontossággal); 27 gólpasszt osztottak ki; s gyors, sokpasszos játékukkal esélyt sem adtak a többek közt Perl Zoltán, Vojvoda Dávid és Mócsán Bálint nélkül felálló mieinknek, akik közül utóbbi ezúttal sem játszhatott.

No de visszatérve a pénteki, utolsó felkészülési összecsapásra: Benke Szilárdék a számszakilag gyengébb első pár percet követően előbb felkapaszkodtak, majd 16-nál utolérték ellenfelüket. Gyors befutásokkal operáltak az északiak, akik ha ezekből nem kerültek jó helyzetbe, akkor kipasszolták a labdát, és bátran emelték rá a hárompontosokat.

„MÉG DOLGOZNI KELL”

Váradi Benedek, a magyar válogatott irányítója: – Meglehetősen fáradtak vagyunk, azt hiszem, ez látszott is a mozgásunkon. Nyilván az ilyen edzőmeccsek során a gyakorlás a lényeg, most is két nap alatt játszottunk kétszer, s Lengyelországban is így kezdünk. Ezzel tisztában van mindenki a csapatból, nincs gond, tudjuk, hogy még dolgozni kell az előselejtezőig.

Időnként nagyon lassúnak tűntek a mieink a fürge léptű riválishoz képest, többször is azért kellett szabálytalankodni, hogy ne legyen létszámfölényben az ellenfél a lefutásoknál. Noha nálunk játszottak a magasabb és erősebb középjátékosok, a pozíciós játékban sem tudtunk dominálni, ráadásul Artur Konontsukot egy az egyben senki sem volt képes megállítani.

A BC Kalev 204 centis erőcsatára rendkívül dinamikusan mozgott, jól cselezett, bátran dobott közelről és távolról, s a nagyszünetig már 14 pontnál járt. A magyar együttes, amely egy ponttal megnyerte a második negyedet, Benke és Pongó Marcell tripláival maradt lőtávolon belül húsz perc után, s összességében sokkal inkább versenyben volt, mint az egy nappal korábbi mérkőzésen.

Csakhogy a fordulást követően több mint öt perc alatt mindössze hét pontot tudtak szerezni a piros mezes magyarok, így szinte percek alatt 15, majd 17 pontra nőtt az észtek előnye, és kicsúszott a kezünkből a meccs. Egyszerűen tompábbak és körülményesebbek voltak a mieink, s egyre jobban fáradni látszottak. Joonas Riisma három triplát vágott be három perc alatt. Szerencsére Perl is berámolt gyorsan kettőt, majd Somogyi Ádám is betalált távolról, így tízre visszajöttünk, de úgy tűnt, erőnlétben ezen a találkozón nem tudjuk felvenni a versenyt a vendégekkel.

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány többször, amikor gödörbe került a csapat, szándékosan nem kért időt, mert a pályán lévők reakcióira volt kíváncsi. Márpedig a harmadik negyedtől egyre frusztráltabb lett a csapat, a csapatkapitány Keller Ákos, aki csak a héten csatlakozott a kerethez, dühöngött, aztán Pongó tarolta le a felezővonalnál Mikk Jurkatammot – járt is a sportszerűtlen hiba.

Az utolsó tíz percben már nem volt benne a meccsben, hogy kiegyenlíthetnénk, mert a játékosaink láthatóan elkészültek az erejükkel – de így is láthattunk szép dolgokat, mint például Benke hát mögötti gólpasszát.

Észtország, amely a csehekkel, az észak-macedónokkal és a múlt héten a mieinket Kecskeméten legyőző izraeliekkel mérkőzik Tallinnban, klasszikus center nélkül játszott, nagy energiával, s a győzelme ezúttal sem forgott veszélyben.

A magyar válogatott – amely négy edzőmeccséből hármat elvesztett – jövő csütörtökön indul útnak Lengyelországba, ahol augusztus 13-án kezdődik az olimpiai előselejtező. Válogatottunk a tornán a hazaiakkal, a portugálokkal, majd a bosnyákokkal találkozik, s az biztos, hogy bő egy hét múlva Gliwicében a házigazda ellen ennél sokkal jobb teljesítményre lesz szükség.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik