Kosárlabda: Az Obradoiróé mindegyiknél komolyabb ajánlat volt – Filipovity

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2021.07.15. 17:48
null
Filipovity Márkó nagy esélyt kapott (Fotó: obradoirocab.com)
Ahogy arról beszámoltunk, egy szinttel feljebb lép, és a Monbus Obradoiróban játszik tovább Filipovity Márkó. A 24 éves válogatott kosaras Olaszországból szerződik Spanyolországba, Európa legerősebb bajnokságába.

– Hamar eldőlt a jövője…
– Igaz, de nem akartam várni, mert megfelelőnek tartottam az ajánlatot – felelte a Nemzeti Sportnak a 24 éves Filipovity Márkó, aki az előző idényben az olasz Pesaróban kezdte meg a légióséletet, csütörtökön pedig egy plusz egy évre aláírt a spanyol Monbus Obradoiróhoz.

A Pesaro egyik vezére volt
Filipovity Márkó a 13. helyen záró Pesaro egyik vezére és legkiválóbb pontdobója volt a 2020–2021-es kiírásban. A magyar játékos 28 bajnoki mérkőzésen átlagban 28.3 percet játszott, s ezalatt 12.8 pontot és hat lepattanót jegyzett. Legeredményesebb találkozója a Virtus Bologna elleni márciusi fellépése volt, amelyen 25 pontig jutott.

– A zuhanyhíradó szerint a Fortitudo Bologna nagyon közel állt a szerződtetéséhez. Igaz ez?
– A pletykák igazak voltak, de én eldöntöttem, hogy vagy maradok Olaszországban és egy nemzetközi kupában is érdekelt együtteshez igazolok, vagy egy erősebb bajnokságban folytatom. Több olasz gárda megkeresett, de az Obradoiróé mindegyiknél komolyabb ajánlat volt. Úgy éreztem, nem érdemes tovább várni, hiszen Európa legnívósabb bajnokságában szereplő csapat hív.

– Mesélne erről kicsit részletesebben?
– A terveim között szerepelt, hogy egyszer Spanyolországban is kipróbáljam magam, úgy is mondhatnám, már szemeztem egy ideje az ACB-ligával, meccseket is néztem, ha volt rá időm. Miután jött a megkeresés, az edzővel is beszéltem, s amit felvázolt, tetszett. Noha nem indulnak nemzetközi kupában, hétről hétre nívós meccseket játszanak a ligában, ez nagy kihívás. No és persze az sem mellékes, hogy a csapat megcélozza az első nyolc helyet, azaz a rájátszásba kerülést, ez is vonzó. Amikor az ügynökeimmel először beszéltünk az ajánlatról, akkor éreztem, ez számomra kedvező folytatás lehet, s úgy döntöttem, elfogadom az ajánlatot.

– Első külföldi évadja remekül sikerült, mondhatni, jobban, mint azt sokan várták. Hogyan emlékszik a pesarói szezonra?
– Az első naptól kezdve minden a helyére került: a közeg is jó volt, s miután lenyomtuk a háromhetes edzőtábort, amely során összezárva éltünk és szépen kialakult a hierarchia, összeálltunk és az egységesség kitartott az egész szezonra. Megkedveltem a várost, az olaszokat, örökre szép emlék lesz az előző év, sosem felejtem, s mindig jó érzéssel gondolok majd vissza pályafutásom első külföldi idényére.

– Az Olasz Kupa után mégis megroppantak. Miért?
– Az évad elején ráéreztünk, mik az erősségeink, hogyan kell játszani ahhoz, hogy nyerjünk, így jutottunk el a kupadöntőig, ahol kikaptunk a bivalyerős és később az Euroligában final four-ba jutó Armani Milanótól. Utána jött a kéthetes pihenő a válogatottak programja miatt, mi pedig rosszul jöttünk vissza. Az edzőnk koronavírusos lett, három hétig nélküle dolgoztunk, ritmust vesztettünk, lejtmenetbe kerültünk és nem jutottunk be a playoffba. Ám összességében így is várakozáson felül szerepeltünk.

– Triviális a kérdés, mégis fel kell tennünk: miben más az olasz mint a magyar bajnokság?
– Leegyszerűsítem a választ: gyorsabb, fizikálisabb. Hamarabb kell reagálni a játékhelyzetekre, s már a felkészülési folyamat is komolyabb, szervezettebb, összetettebb, mint idehaza.

– Tavaly szintet lépett és megfelelt, most ismét eggyel magasabb nívójú sorozatban kell helytállnia.
– Tisztességesen felkészülök a nyáron, de nem szeretnék nyomást helyezni magamra. A nyaralás már megvolt, pihentem is, most már itthon, Kaposváron készülök a szezonra.

Tíz éve a legjobbak közt
A galíciai Compostela városában székelő, 1970-ben alapított Monbus Obradoiro stabil középcsapatnak számít az ACB-ligában, a spanyol élvonalban, ahová 2011-ben jutott fel és azóta is ebben a sorozatban szerepel. Tíz éve a gárda a második lett a másodosztályban, így harcolta ki a promóciót, s a 2010–2011-es szezonban szerezte eddigi egyetlen trófeáját is, amikor megnyerte a második vonal számára kiírt Copa Principe de Asturiast. A legjobbak közötti kiugró eredményt 2013-ban jegyezték, amikor a csapat fennállása során először bekerült a rájátszásba, mivel nyolcadik lett az alapszakaszban, ám a negyeddöntőben a Real Madrid búcsúztatta a fehér-királykék-gesztenyebarnákat, akik az előző szezonban a 14. helyen végeztek. A csapatot 2011 óta az 51 éves spanyol, Alkimista becenevű Moncho Fernández irányítja. Érdekesség, hogy a klubnál már ismerhetik a magyarokat, hiszen a 2016 – 2017-es szezonban itt játszott Allen Rosco, a válogatott erőcsatára.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik