Férfi kosár: Sikertörténet, sikerévad volt – Simon Balázs

Vágólapra másolva!
2017.06.21. 11:04
null
(Fotó: NS-archív)
A férfi kosárlabda NB I-ben szereplő Alba Fehérvárnál úgy építkeztek, hogy mentálisan nagyon erős csapatot hozzanak létre. Simon Balázs, a magyar bajnok és Magyar Kupa-győztes együttes sportigazgatója elmondta, a Bajnokok Ligájában is letenné a névjegyét a következő idényben.

– Hogyan ünnepelt vasárnap este?
– Ugyanúgy, mint a többiek – válaszolta Simon Balázs, a bajnoki címet és a Magyar Kupa-győzelmet egyaránt begyűjtő Alba Fehérvár sportigazgatója. – A csarnokbeli ünneplés után a városházán volt jelenésünk, a polgármester úr ugyan nem tudott jelen lenni, de a város több vezetője és a szurkolók köszöntöttek minket. Aztán a játékosokkal átmentünk egy sörözőbe, ittunk néhány pohárral a nagy sikerre, majd szépen hazamentem.

– Mi volt az első gondolata, miután lefújták a döntő ötödik mérkőzését?
– Óriási boldogság volt a szívemben és a lelkemben. Nagyon nagy szó ez, nemcsak a csapat, az én életemben is. Befejeztem a pályafutásomat játékosként, az új korszak első idényében sportigazgatóként kupát és bajnokságot nyertünk, a nemzetközi porondon is sokáig meneteltünk. Büszke vagyok a fiúkra és örülök, hiszen az volt a cél szezon elején, hogy két sorozatban is az élen végezzünk.

– Megfordult a fejében a negyedik meccs után, hogy baj lehet?
– Igazából nem. Azon a mérkőzésen semmi sem sikerült nekünk, ilyen pedig megtörténik minden csapat életében. Biztos voltam benne, a fiúk átérzik a súlyát, hogy a bajnoki cím megnyerése után egy egész város ünnepelheti őket. Nem csalatkoztam, koncentrált, jó játékot nyújtottak harminc-harmincöt percen keresztül, ami elég volt a diadalhoz.

– Amiben játékosként hét év alatt egyszer sem volt része az Albánál, sportigazgatóként azonnal – bajnok és kupagyőztes lett. Nevezhetjük sikertörténetnek?
– Mindenképpen sikertörténet, sikerévad volt, tényleg minden úgy alakult, ahogy elterveztük.

– Érezte néha, hogy jó lenne beszállni és segíteni a csapatnak, vagy meg volt elégedve a pályán küzdőkkel?
– Egy pillanatig sem. Tavaly lezárult egy korszak, meghoztam a döntést, utána csak az új feladatomra összpontosítottam. Nem fordult meg a fejemben, hogy pályára lépjek, a srácok mindig maximálisan megoldották a rájuk háruló feladatot.

– Hamar beleszokott új pozíciójába?
– Kellett egy kis idő, nagy változás volt. Az előző szezonban sokan csapattársaim voltak, most valamennyiüknek a főnöke vagyok, ennek ki kellett alakulnia. Elég hamar, az idény elején már szépen körvonalazódott, és nem volt problémám vele.

– A kiemelkedő szezonhoz arra is szükség volt, hogy tavaly mindkét hazai trófeáról lemaradjon a csapat?
– Nem gondolom, hogy bárkiből pluszmotivációt váltott volna ki. Szinte teljesen új csapat épült, néhány magyar távozott, én abbahagytam, a légiósok kicserélődtek. Az volt a terv, hogy olyan karakterű együttest építsünk, amely mentálisan nagyon erős, stabil, a játékosok a kiélezett helyzetekben a megfelelő döntést hozzák meg. A keret létszáma is fontos volt a nemzetközi kupa és a bajnokság rengeteg mérkőzése és a sok utazás miatt. Kicsit előre is gondolkodtunk, hogy sérülések hátráltathatnak minket, sajnos ez be is következett. Át tudtuk vészelni a nehéz időszakot, és a végén gyakorlatilag teljes kerettel – Bradford Burgess és Tóth Péter nélkül – nyertük meg a bajnokságot.

– A Szolnok legutóbb nagyon megszenvedett a Bajnokok Ligájával. Lát arra lehetőséget, hogy a Fehérvár stabilabban szerepeljen a sorozatban?
– Erről még korai beszélni. A célunk egyértelműen a minél jobb szereplés, ha nem is megyünk túl a csoportkörön, olyan helyen szeretnénk végezni, hogy a FIBA Európa-kupa legjobb tizenhat csapata közé kerüljünk.

– Mennyi esély van arra, hogy együtt maradjon a keret?
– Az értékeinket megtartottuk, a magyar mag együtt marad, és egy-két érkező várható a közeljövőben. A légiósokkal még nem tárgyaltunk, mert folyt a bajnokság. Fiatalok, elsődleges céljuk, hogy az NBA nyári táborába menjenek, jobb csapathoz igazoljanak több pénzért. Meglátjuk, mit hoz a jövő...

– És mi lesz Dzunics Braniszlavval? Elképzelhető, hogy nem ő ül majd a kispadon?
– Beszéltünk vele, megtettük az ajánlatunkat. Bízom benne, hogy hamarosan lezárul ez a kérdés.

– Elégedettek voltak a munkájával?
– Teljes mértékben.

– Önnek jut idő némi pihenésre?
– Még nem, csütörtökön záró vacsora. A tengerentúli játékosok távoznak, velük van még néhány elrendezendő ügy, továbbá készülni kell és keresni a légiósokat a vezetőedzővel.

– Mivel lenne elégedett jövő júniusban?
– Ilyen szezon után nem szeretnék rosszabbat. Nem lesz egyszerű, az ellenfelek egyre erősebbek. Négy-öt hazai gárda is nagyon masszív lesz, de ugyanúgy készülünk és tervezzük a jövőt, minden fronton szeretnénk ott lenni a végső csatározásban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik