Törökverés szándékával kelt útra Rátgéber László válogatottja

CH. G. A.CH. G. A.
Vágólapra másolva!
2008.07.24. 16:13
Másodszor utazik külföldre az újjászervezett s az augusztus 13-án kezdődő Európa-bajnoki selejtezőkre készülő magyar női kosárlabda-válogatott. A múlt heti, horvátországi vendégszereplés után ezúttal Izmir az úti cél, s a péntektől vasárnapig tartó négyes tornán Ukrajna, Németország és Törökország az ellenfél, ebben a sorrendben.
Rátgéber László Törökországban is győzelemre vezetné csapatát
Fotó: Mirkó István (NS-archív)
Rátgéber László Törökországban is győzelemre vezetné csapatát
Rátgéber László Törökországban is győzelemre vezetné csapatát
Fotó: Mirkó István (NS-archív)
Rátgéber László Törökországban is győzelemre vezetné csapatát

Rátgéber László mesteredző négyévi szünetet követően tért vissza a nemzeti együttes élére, de alig-alig találkozhatott ismerős arcokkal a 2003-as görögországi Eb-n tizedik helyen végző együttesből: abból a gárdából csupán Englert Orsolya és Vajda Anna maradt meg hírmondónak.

Az a minősítés, hogy fiatal a csapat, roppant visszafogott kijelentés. Rátgéber egyik segítőjének, az egykori legendás kosarasnak, Boksay Zsuzsának egyedül kétszer annyi válogatottsága van, mint az egész keretnek együttvéve. A csapatorvos dr. Hepp Ferenc 1980 óta látja el a női kosárlabda-válogatott melletti orvosi teendőket – akkor még a jelenlegi együttes egyetlen játékosa sem született meg! Rátgébernek egyedül több magyar bajnoki és kupaelsősége van, mint valamennyi játékosának együttvéve – és még reggelig sorolhatnánk a hasonló jellegű kuriózumokat.

Mindennek azonban az égvilágon semmi jelentősége nincs, csak az számít, miképpen szerepel a válogatott a Magyarországon kívül Romániát, Szlovákiát, Franciaországot és Horvátországot felvonultató, A betűjelű selejtezőcsoportban.

Az eddigi tapasztalatok minimum biztatóak, legalábbis Fegyverneky Zsófia, a csapat egyik legrutinosabb s legjobb kosarasa így véli: „A kétpontos horvátországi vereség semleges pályán győzelem lett volna, és az eddigi edzések tapasztalatai is roppant kedvezőek. Optimista vagyok, olyan csapat alakul ki az augusztus 13-i első selejtező meccsre – Kassán, Szlovákia ellen –, amely minden ellenfélnek megnehezíti a dolgát.”

Efelől nincs is kétség, csak hát akad hátráltató tényező bőséggel. Az alapcsapat három erőssége, az irányító Németh Bernadett (lumbágó), Honti Kata (Achilles-ín-gyulladás) és Ujhelyi Petra nem utazhatott Izmirbe – utóbbi hihetetlennek tűnő okból: a legutóbb a török Galatasaray csapatában légióskodó center tartózkodási engedélye lejárta után három nappal hagyta el Törökországot, ezért büntetésből most három hónapig nem teheti be a lábát korábbi munkaadói országába.

Az izmiri ellenfelekről annyit: a törökök és a németek ott voltak a tavalyi, olaszországi Eb-n, s a kilencedik, illetve a tizenegyedik helyet szerezték meg.

A NŐI VÁLOGATOTT KERETE

Englert Orsolya, Semsei Barbara, Fűrész Diana (irányítók), Fegyverneky Zsófia (hátvéd), Bujdosó Nóra, Somogyi Andrea, Vida Anna, Köllő Rita (bedobók), Horváth Zsófia, Vajda Anna, Horti Dóra, Krivacsevics Tijána (centerek és magasbedobók)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik