Rátgéber még nem döntötte el, vállalná-e a jövőben a kapitányi munkát

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2009.06.10. 12:27
Még nem döntött a folytatásról Rátgéber László, a női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya, akinek tanítványai három vereséggel már a csoportkör után búcsúztak a Lettországban zajló Európa-bajnokságtól.
Rátgéber László elköszönhet a válogatottól
Fotó: Czagány Balázs (archív)
Rátgéber László elköszönhet a válogatottól
Rátgéber László elköszönhet a válogatottól
Fotó: Czagány Balázs (archív)
Rátgéber László elköszönhet a válogatottól
„Már a felkészülési meccseken reálisan láttam a kiütköző problémákat – kezdte értékelését a szakvezető szerdán, a Liepajából Rigába tartó buszon az MTI-nek. – Az akkor legyőzött ellenfelek közül a horvátok ki sem jutottak az Eb-re, a szerbek szintén ma utaznak haza, míg a csehek csak nagy szerencsével léptek tovább.”

„A többiek ellen ugyanazt csináltuk, mint itt: vezettünk tíz ponttal, végül mégis kikaptunk. Látni kell, hogy ennek a csapatnak minőségi hiánya van – kesergett Rátgéber. – Remélem, nem bántok meg vele senkit, de az a helyzet, hogy csupán két-három olyan játékos áll rendelkezésre, aki megüti az európai élvonal szintjét, azt a szintet, ahová el szerettünk volna jutni.”

„Közülük Fegyverneky Zsófia és Vajda Anna meg is mutatta ezt, Honti Kata nem. Ha utóbbi úgy kezdte volna az Eb-t, ahogy befejezte, nem lett volna baj. Irányító- és centerposzton is többre számítottam, néhány játékos túlságosan el van kényeztetve, és nem tud teljes szívből a túlélésért küzdeni. A sorsdöntő harmadik meccsen a lányoknak csak 60-70 százaléka harcolt igazán, pedig nagy szükségünk lett volna a kiegészítő emberekre” – tette hozzá a kapitány.

Ami a folytatást illeti, az idén Euroliga-győztes Szpartak Moszkva mestere szerint változtatások kellenek a nemzeti együttes keretében, és bár kevés a merítési lehetőség, további fiatalítást lát indokoltnak. Ebben az esetben a csapat mentálisan megerősödve a 2011-es kontinenstornán a mostaninál jóval többre lesz képes.

Saját jövőjével kapcsolatban Rátgéber László egyelőre nem kívánt találgatni:

„Hamarosan megírom jelentésemet az Eb-ről a szövetségnek, amely 25-én tart tisztújító küldöttgyűlést. Utána az elnökségnek el kell döntenie, hogy jó úton haladunk-e és csak kisiklottunk, vagy eleve rossz úton megyünk. Mindkét véleményt elfogadhatónak tartom. Arra a kérdésre, hogy felkérés esetén vállalnám-e tovább a munkát, még korai lenne válaszolni. Tegnap is máshogy gondoltam, egy hét múlva is máshogy fogom. Ehhez még idő kell.”

Vajda Anna, a válogatott kapitánya elcsigázottan beszélt a liepajai történésekről.

„Kell még néhány nap, mire kialszom a fáradalmakat, de nagyon szomorú és csalódott vagyok, hogy haza kell mennünk. Ugyanakkor azt sem várta tőlünk senki, hogy egyáltalán ide kijussunk. Azért elbírtunk volna még egy kört, a magam részéről nagyon élveztem az Eb hangulatát, sok régi ismerőssel találkoztam” – fogalmazott a pécsi játékos.

„A felkészülési meccseken pariban voltunk az Eb-címvédő oroszokkal, de ezek a mérkőzések nem adnak reális képet a csapatokról. Fenntartom, hogy bárkit meg tudunk verni, és bárkitől ki tudunk kapni. Túl vagyunk egy fontos tapasztalaton, a következő Eb-n már komolyabb szerepet játszhatunk. Tovább kell dolgozni, én hiszek a társaságban, mert jó csapatot alkotunk” – bizakodott Vajda.

Közelebbi terveiről a pécsi bedobó csak annyit mondott: „Augusztusig eldugom a kosárcipőmet a szekrény legaljára, és csak pihenek, és pihenek.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik