MTI
B. A.
2023.09.18 20:48 Frissítve: 2023.09.18 21:01

Vuelta: Kuss győzelme lökést adhat az amerikai kerékpársportnak – Horner

Sepp Kuss előzetesen nem várt győzelme a vasárnap zárult Vuelta a Espanán jelentős lökést adhat az országúti kerékpársportnak az Egyesült Államokban – véli a spanyol körversenyen 2013-ban diadalmaskodó amerikai honfitárs, Chris Horner.

Sepp Kuss győzelme a Vueltán honfitársa, Chris Horner szerint az egész amerikai kerékpársport megítélésén javíthat (Fotó: Getty Images)

 

Az évek óta a legjobb hegyi segítők között számon tartott 29 esztendős Kuss úgy érkezett az esztendő utolsó háromhetes viadalára, hogy diadalhoz segítse két kapitánya valamelyikét, akik közül a Vuelta háromszoros bajnoka, a szlovén Primoz Roglic idén a Giro d'Italián diadalmaskodott, a dán Jonas Vingegaard pedig megvédte címét a Tour de France-on. A piros trikó azonban egy két nappal korábban szökésből megnyert szakasz nyomán a nyolcadik etapon hozzá került és már nem is engedte ki kezéből. Győzelméhez jumbo-vismás csapattársai közül a magyar bajnok Valter Attila is tevékenyen hozzájárult.

Kuss révén tíz esztendővel Horner sikere után született újra amerikai diadal, ráadásul a mezőnyben és a szurkolók körében is rendkívül népszerű bringás állhatott a dobogó tetejére.

Horner abban bízik, hogy Kuss emlékezetes eredménye hatással lesz a sportág amerikai megítélésére, amelyre még mindig árnyékot vet a hét Tour-elsőségétől doppingolás miatt utólag megfosztott Lance Armstrong esete. A sportág merítési lehetőségei korlátozottak az Egyesült Államokban, miután az elmúlt években a többnapos viadalok közül a kaliforniai, a coloradói és a utah-i körverseny is kikerült a versenynaptárból.

„Remélhetőleg ez lökést ad majd az amerikai versenyzésnek és visszatérnek a szponzorok” – fogalmazott Horner.

A világelitet jelentő World Teamek közül kettő, az EF Education-EasyPost és a Lidl-Trek amerikai bejegyzésű, egy szinttel lejjebb, a Pro Teamek (korábban: prokontinentális) között pedig ugyancsak két amerikai csapat van: a Peák Barnabást soraiban tudó Human Powered Health és a cukorbeteg kerékpárosoknak lehetőséget biztosító, Kusztor Pétert foglalkoztató Novo Nordisk. Horner bízik benne, hogy más klubok is tudnak szponzort találni a jövőben.

A versenyhelyzet jelenleg fuldoklik vagy legjobb esetben is az orrát tartja a víz felett. Remélhetőleg ez most meghozza a felemelkedést, ugyanakkor ez nem történik meg azonnal, évek kellhetnek hozzá – tekintett előre Horner.

2023.07.28 17:58:13

Kerékpár nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Hajlamosak vagyunk csak a győztesekre fókuszálni, az ő szemüvegükön keresztül látni a világot, őket idealizáljuk, de el tudjuk hinni, hogy ők mi is lehetnénk? Ugye, hogy nem?! Szükség van a Pinot-kra, akik azért kerékpároznak, mert szeretik.

2023.07.08 23:02:54

Kerékpár nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Mert az nincs rendben, hogy tíz indulója van a női országos bajnokságnak, sőt, a férfiaknál is csak 22-en érnek célba.

2023.06.22 17:21:57

Kerékpár nemzetisport.hu

Az elektromos kerékpárok nemcsak kényelmes, praktikus és gyors megoldást jelentenek a városi közlekedésben. (x)

2023.05.09 23:28:44

Kerékpár nemzetisport.hu

ALAPVONAL.A Tour de Hongrie azonban elsősorban az itt élőknek kell hogy fontos esemény legyen. Nemcsak sportszakmailag, kulturálisan is, hiszen különböző földrajzi területeket kapcsol össze, ezáltal közösséget alkot, rangot és önbecsülést adó eseményként ünneppé formálja a hétköznapokat, és a televíziós közvetítések elterjedésének köszönhetően már vizuálisan is be- és megmutat, ismeretet terjeszt és dokumentál – tájakat, városokat, embereket. Bennünket.