Vuelta: Jay Vine másodszor nyert hegyi befutót

V. J./MTIV. J./MTI
Vágólapra másolva!
2022.08.27. 18:22
null
Jay Vine 43 másodperces előnnyel nyerte a szakaszt (Fotó: AFP)
Az ausztrál Jay Vine második hegyi befutós szakaszgyőzelmét aratta a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körversenyen, a nyolcadik szakaszon a belga Remco Evenepoel megtartotta előnyét összetettben.

 

Szombaton a Pola de Lavianából induló 153.4 kilométeren Asztúriában több mint 3700 méter szintemelkedés és hat kategorizált emelkedő, valamint hegyi befutó várt a mezőnyre az első kategóriás Colláu Fancuayán.

Az első emelkedőn nem alakult ki szökés, sőt, az esélyesek csoportját is alaposan megrángatták. Végül tíz szökevény tudott eltekerni. A csoportban ott volt a zöld trikóért harcoló 2019-es világbajnok dán Mads Pedersen, az idén egyaránt szakaszgyőztes spanyol Marc Soler és az ausztrál Jay Vine, kettejük mellett elsősorban a Giro d'Italián harmadik spanyol Mikel Landa és a francia Thibaut Pinot volt esélyes a sikerre. Utóbbi két segítője sokat dolgozott a négyperces különbség kialakításáért, amelyből a 10.1 kilométer hosszú, 8.5 százalék átlagmeredekségű záróemelkedő lábánál még három és fél perc volt az élboly előnye.

Az 1134 méter magasan fekvő célhoz vezető, helyenként 19 százalékos részeket is tartalmazó úton Vine tempója hat kilométerrel a cél előtt szétszakította a szökevénycsoportot, és az ausztrál magabiztos előnnyel aratta – csütörtök után – második szakaszsikerét a spanyol körversenyen. Másodikként a szerdán diadalmaskodó Soler, harmadikként az észt Rein Taaramäe ért célba.

Az összetett esélyesek közül a piros trikós Remco Evenepoellal csak a – Rudy Molard leszakadása miatt – a második helyre előrelépő spanyol Enric Mas és a legutóbbi három kiírást megnyerő szlovén Primoz Roglic tudta tartani a tempót a hajrában, mindenki más időt veszített hármójukkal szemben.

A szakasz krónikájához tartozik, hogy a hegyi pontokat szorgosan gyűjtögető Vine – aki idén diadalmaskodott a kerékpárosok online világbajnokságán – a pöttyös trikót átvette a versenyről kiszálló Victor Langellottitól, aki az első monacói trikóviselő volt háromheteseken. Az első öt hegyet átszenvedő Pedersen pedig a részhajrát megnyerve megelőzte a két etapgyőzelmet bezsebelő ír Sam Bennettet a pontversenyben, így átvette a zöld trikót.

A hétfői szünnap előtt vasárnap a Villaviciosa és Les Praeres közötti 171.4 kilométer és újabb hegyi befutó vár a 77. Vuelta a Espana mezőnyére, amely összesen 3280 kilométert teker, amíg szeptember 11-én célba ér Madridban.

77. VUELTA A ESPANA
8. szakasz, (Pola de Laviana–Colláu Fancuaya, 153.4 km, hegyi befutó)
1. Jay Vine (ausztrál, Alpecin-Deceuninck) 4:05:25 óra
2. Marc Soler (spanyol, UAE) 43 másodperc
3. Rein Taaramäe (észt, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) azonos idővel
4. Thibaut Pinot (francia, Groupama-FDJ) 47 mp h.
5. Remco Evenepoel (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 1:20 perc hátrány
6. Enric Mas (spanyol, Movistar) a. i.
7. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) a. i.

Az összetett élcsoportja:

1. Evenepoel 29:28:19 óra
2. Mas 28 mp h.
3. Roglic 1:01 perc hátrány
4. Carlos Rodríguez (spanyol, Ineos Grenadiers) 1:47 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik