Vuelta: Groves nyerte meg a tengerparti sprintbefutót

Cz. Á.Cz. Á.
Vágólapra másolva!
2022.08.31. 19:33
null
Kaden Groves (kékben, középen) ünnepli első Grand Tour-szakaszgyőzelmét (Fotó: Getty Images)
Az ausztrál Kaden Groves nyerte meg a Vuelta a Espana országúti kerékpáros-körverseny 11. szakaszát, amelyen a belga Remco Evenepoel megőrizte első helyét összetettben. Ezúttal az Ibériai-félsziget délkeleti partjain tekerő mezőny azonos idővel futott be Cabo de Gatán, így azonkívül, hogy Mads Pedersen a pontversenyben növelte előnyét, nem történt változás.

 

Nem volt különösebb félnivalója az összetettet hatalmas előnnyel vezető Remco Evenepoelnak (Quick-Step), ugyanis a 11. szakasz pályarajzára tekintve kifejezetten lapos útvonal tárult az embert elé szerdán. Ebből fakadóan, ha egy szökés nem bizonyul sikeresnek, arra lehetett számítani, hogy tulajdonképpen mindenki azonos idővel fut majd be.

A próbálkozás megvolt: Jetse Bol (Burgos-BH), Vojtech Repa (Kern Pharma) és Joan Bou (Euskaltel-Euskadi) kezdett erősebben a többieknél, és egy kilométerrel a rajt után már fél perccel vezettek. A terv végül füstbe ment, a peloton végig kontroll alatt tartotta a kísérletet, így Bolt – aki a legtovább bírta a szökevények közül – 16 kilométerrel a vége előtt befogta a főmezőny, innentől pedig együtt haladt mindenki. Pontosabban nem mindenki, a kétszeres világbajnok és hatszoros Tour de France-szakaszgyőztes Julian Alaphilippe ugyanis egy kanyarban bukott, és annak ellenére, hogy nem haladt hatalmas sebességgel az eséskor, nagyon rosszul fogott talajt, ami miatt percekig tartott, amíg „összekaparták” a földről, ráadásul saját lába helyett hordágyon távozott. Tíz kilométerrel a befutó előtti részhajrát Mads Pedersen (Trek) nyerte meg, ennek köszönhetően pedig továbbra is övé a zöld trikó, amelyet rajta kívül csak Sam Benett hordott az idei Vueltán.

A szakaszgyőzelemért nem sprinteltek az összetett favoritjai, e körülmény mellett pedig az alpecines Kaden Groves bizonyult a leggyorsabbnak a végén, így, ha erre a szakaszra a nagyközönség nem is, ő élete első – és jó eséllyel egyetlen – Grand Tour-szakaszon szerzett első helyére örökké emlékezni fog. A keddi időfutamon bődületes dominanciát mutató Evenepoel pedig már a szerdai szakasz előtt őszintén beszélt a terveiről, vagyis hogy innentől cél a piros trikó megőrzése a madridi befutóig, és őszintén szólva koronavírus-fertőzéstől vagy sérüléstől eltekintve nincs olyan forgatókönyv jelenleg, ami nem a belga végső sikerét vetíti előre. Akármilyen sok is van még hátra...

77. VUELTA A ESPANA
11. szakasz (El Pozo Alimentación–Cabo de Gata, 191.2 km): 1. Kaden Groves (ausztrál, Team Bikeexchange-Jayco) 5:03:14, 2. D. van Poppel (holland, Bora-Hansgrohe) azonos idővel, 3. Merlier (belga, Alpecin-Deceuninck) a. i., ...76. Remco Evenepoel (belga, Quick-Step Alpha Vinyl Team) a. i. Az összetett állása: 1. (piros trikóban) Evenepoel 39:39:04, 2. Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 2:41 p h., 3. Mas (spanyol, Movistar) 3:03 p h.
A gyorsasági pontverseny állása:
1. (zöld trikóban) Mads Pedersen (dán, Trek-Segafredo) 184 pont, 2. Evenepoel 85, 3. Soler (spanyol, UAE Team Emirates) 81. A hegyi pontverseny állása: 1. (pöttyös trikóban) Jay Vine (ausztrál, Alpecin-Deceuninck) 40, 2. Stannard (ausztrál, Alpecin-Deceuninck) 21, 3. Janssens (belga, Alpecin-Deceuninck) 17.  A 25 éven aluliak versenyének állása: 1. Evenepoel 39:39:04, 2. (fehér trikóban) C. Rodríguez (spanyol, Ineos Grenadiers) 3:55 p h., 3. Ayuso (spanyol, UAE Emirates) 4:53 p h. A csapatverseny állása: 1. Ineos Grenadiers 118:23:43, 2. UAE Team Emirates 29 mp h., 3. Bahrain Victorious 11:31 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik