Vuelta: az online világbajnok nyerte a hegyibefutós szakaszt

Cz. Á.Cz. Á.
Vágólapra másolva!
2022.08.25. 18:08
null
Jay Vine nehéz szakaszt nyert meg (Fotó: AFP)
Az ausztrál Jay Vine nyerte a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny hatodik szakaszát, amelyen a belga Remco Evenepoel átvette a vezetést összetettben. Primoz Roglic több mint egyperces hátrányban.

 

Nyugodt estéjük volt a csapatoknak a Vuelta ötödik és hatodik szakasza között, hiszen utóbbi Bilbaóból rajtoltv– az Athletic focicsapatának otthona, a San Mamés mellől –, ahol az előző napi viadal véget ért – erre pedig az idei naptárban nem sok példa van. Ennek ellenére homlokegyenest más körülmények fogadták a mezőnyt, hiszen a szerdai 30 fokot és verőfényes napsütést szakadó eső és 18 fok váltotta, illetve a pályarajz is tartogatott újdonságokat, lévén ez volt az első igazán meredek szakasz – a maga 4000 méteres szintkülönbségével – ráadásul hegyi befutóval fűszerezve.

Tíz szökevény próbált meglógni a peloton elől, fórjuk hat percre is rúgott 71 kilométerrel a rajt után, de ez innentől szép lassan „elolvadt”. Az utolsó két emelkedőn az ukrán Mark Padun (EF Education-EasyPost) tudott ellépni a többiektől, és habár sokáig nem tűnt reálisnak a próbálkozása, 10 kilométerrel a vége előtt – az utolsó és egyben legmeredekebb részén a szakasznak – állandósulni látszott az egy perc körüli előnye a főmezőnnyel szemben. Jay Vine iramodott utána, és meg is tudta előzni 5.7 kilométerrel a cél előtt az ukránt, akit néhány másodperc múlva Remco Evenepoel (Quick-Step) és Enric Mas (Movistar) is „otthagyott”.

Ekkor egyébként nem túlzás, hogy huzamosabb ideje már tulajdonképpen a felhőkben tekert a mezőny. Az ausztrál Vine megőrizte 20 másodperc körüli előnyt két üldözőjéhez képest, behúzva ezzel az idei Vuelta minden szempontból legnehezebb szakaszát. A második hely és vele együtt a piros trikó is a belga Evenepoelé lett, aki az utolsó métereket jobban bírta spanyol riválisánál.

Az összetett nagy esélyese, a szlovén Primoz Roglic már több mint egyperces hátrányban van az éllovashoz képest.

77. VUELTA A ESPANA
6. szakasz (Bilbao– Ascención al Pico Jano, 181.2 km): 
1. Jay Vine (ausztrál, Alpecin–Deceuninck) 4:38:00, 2. Evenepoel (belga, Quick-Step Alpha Vinyl Team) 15 mp h., 3. Mas (spanyol, Movistar Team) 16 mp h.
Az összetett állása:  1. (piros trikóban) Remco Evenepoel 20:50:07, 2. Molard (francia, Groupama-FDJ) 21 mp h., 3. Mas 28 p h.
A gyorsasági pontverseny állása:  1. (zöld trikóban) Sam Bennett (ír, Bora-Hansgrohe) 127 pont, 2. Pedersen (dán, Trek-Segafredo) 118, 3. Soler (spanyol, UAE Team Emirates) 47.
A hegyi pontverseny állása:  1. (pöttyös trikóban) Victor Langellotti (monacói, Burgos-BH) 13 pont, 2. Vine és Fernandez (spanyol, Cofidis) 11.
A 25 éven aluliak versenyének állása:  1. (fehér trikóban) Remco Evenepoel 20:50:07, 2. Ayuso Pesquera (spanyol, UAE Team Emirates) 1:12 p h., 3. Sivakov (francia, Ineos Grenadiers) 1:27 p h.
A csapatverseny állása:  1. UAE Team Emirates 61:44:41, 2. Bahrain Victorious 10 mp h., 3. Ineos Grenadiers 15 mp h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik