Van der Poelé az első szakasz; Valter legjobb magyarként a 29.

Vágólapra másolva!
2022.05.06. 13:24
Mathieu van der Poel nagy hajrával, az utolsó 15-20 méteren előzve szerezte meg a szakaszgyőzelmet a 105. Giro d'Italia kerékpáros-körverseny első napján, a Budapest és Visegrád közötti 195 kilométeres etapon. Valter Attila a három magyar közül a legelőkelőbb helyet megszerezve 29.-ként ért célba. Fetter Erik bukásba keveredett, de 112. helyen ő is célba ért. Peák Barnabás a 167. lett.
Van der Poel az utolsó métereken állt élre –  GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Árvai Károly, Szabó Miklós)
Van der Poel az utolsó métereken állt élre –  GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Árvai Károly, Szabó Miklós)

KERÉKPÁR
GIRO D'ITALIA, 1. SZAKASZ

Budapest–Visegrád, 195 km
1. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) 4:35:28 óra
2. Biniam Girmay (eritreai, Intermarché-Wanty-Gobert) azonos idővel
3. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain Victorious) a. i.
…29. Valter Attila (Groupama-FDJ) 4 mp hátrány
…112. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 2:22 p h.
…167. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert) 5:33 p h.

ÖSSZEFOGLALÓ

A 176 versenyzőből álló mezőny nem sokkal dél után, Budapestről, a Hősök teréről startolt el, a már említett három magyar kerékpárossal a soraiban. Szűk fél órával később, a városból kiérve ténylegesen megkezdődött az első, 195 km-es szakasz, amely Visegrádon ért véget.

Az első kilométereken nem történt semmi meglepetés, a mezőny nyugodt tempóban kezdte a versenyt, Mattia Bais és Filippo Tagliani azonban meglehetősen gyorsan elindított egy szökést, s 50 kilométer után nagyjából 9 perces előnyre tett szert. Ez utóbbi aztán folyamatosan csökkent – ahogyan arra számítani lehetett.

A szakasz középső részén a mezőny áthaladt Martonvásáron, Székesfehérváron, Csákváron, Felcsúton, Bicskén is, a magyar szurkolók pedig alaposan kitettek magukért: több százan, néhol több ezren szurkoltak a legnagyobb sztároknak, valamint Valter Attilának, Fetter Eriknek és Peák Barnabásnak.

Alább, élő közvetítésünkben rengeteg képet, videót talál az említett városokon áthaladó mezőnyről.

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly

A mezőny Csákvárnál ért el a szakasz feléig, a két szökevény előnye pedig ekkor már 3 perc alá csökkent, hatvan kilométerrel a vége előtt, Gyermelynél pedig már kevesebb mint két percet vertek az üldöző mezőnyre. Nagyobb leszakadás, esés, tömegjelenet, bukás nem tarkította a szakaszt, így kényelmesen fordulhattak rá a versenyzők az Esztergomon át vezető hajrára.

Már csak 13 km volt hátra, amikor elfogyott az eleje óta szökésben lévő Bais, Filippo Tagliani előnye, a mezőny pedig egybeolvadt, s jöhetett a véghajrá. Ezt követően jött az első látványos bukás bő hat kilométerrel a vége előtt – sajnos benne volt az egyik magyar kerékpáros, Fetter Erik is.

Tudta ugyan folytatni, de több mint kétperces hátránnyal ért célba. Ellenben Valter Attila nagyszerűen ment, a mezőnnyel ért fel a Visegrádi várhoz, és alig négy másodperces hátránnyal a 29. lett.

A győzelmet Mathieu van der Poel szerezte meg, miután az utolsó kilométeren nagy hajrával megelőzte vetélytársait.

A titkon bravúros szakaszgyőzelemben reménykedő Valter Attilát a nyolc versenyző után megszakadó sorban lehetett felfedezni, vagyis kijelenthetjük, hogy remekül kezdte magyarországi szereplését. Fetter Erik jó kétperces hátránnyal fejezte be az etapot, Peák Barnabás több mint öt és fél perces deficittel ezúttal csupán kilenc riválisát tudta megelőzni, viszont sokat tett Girmay értékes dobogójáért.

A rendkívül fáradt Van der Poel a pódiumon előbb vállon lőtte magát a pezsgős dugóval, aztán telibe fröcskölte az arcát, viszont volt oka és ereje mosolyogni, miután rengeteg energia befektetésével nagy sikerrel nyitotta a 2022-es Giro d'Italiát, vagyis rózsaszín trikóban rajtol a szombati rövid egyéni időfutamon, amelyen szintén a Hősök teréről indulva, a Duna felett a Margit hídon átszáguldva tekernek fel a versenyzők a Budai Várba.

A program 14 órakor kezdődik.

„Sírtam a rajtnál” – így élték meg a szurkolók a nyitányt



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik