Tour: Pogacaré a hegyi befutó, de alig csökkent a hátránya

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2022.07.20. 17:09
null
Tadej Pogacar (fehérben) és Jonas Vingegaard (sárgában) nagyot hajrázott a Tour 17. szakaszán (Fotó: AFP)
Az UAE Team Emirates-es szlovén Tadej Pogacar nyerte meg a francia országúti kerékpáros-körverseny, a Tour de France 17. szakaszát, miután csapattársával, az amerikai Brandon McNultyval és az összetettet vezető dán Jonas Vingegaard-ral a szakasz végén megléptek, de a Jumbo Visma kerékpározójának előnye így sem csökkent jelentősen.

 

A 130 kilométeres, Saint-Gaudens és Peyragudes közötti szakasz elején, bár voltak szökevények, a mezőny nem engedte el őket, és hamar ledolgozta hátrányát. Aztán az utolsó bő húsz kilométer és két első kategóriás hegyi szakasz előtt két UAE Team Emirates-es, a végső győzelemre is esélyesnek kikiáltott Tadej Pogacar, valamint amerikai csapattársa, Brandon McNulty, illetve a Jumbo-Visma összetettet vezető dánja, Jonas Vingegaard meg tudott lépni.

Sokáig úgy tűnt, Pogacarék össze tudnak dolgozni, de egy kilométerrel a vége előtt a 16 százalékos emelkedőn Vingegaard megelőzte nagy riválisát.

Az utolsó ötszáz méteren a dán lehagyta McNultyt is, ám amíg az amerikaival volt elfoglalva, Pogacar is remekül hajrázott, az élre tört, majd minimális előnnyel megnyerte a szakaszt – annak ellenére, hogy a Tour korábbi etapjaiban több segítőjét is elvesztette, és a 16. szakasz után a lengyel Rafal Majka is kiesett mellőle sérülés miatt.

Összetettben így Pogacar mindössze négy másodpercet tudott faragni hátrányából Vingegaard-hoz képest, míg a harmadik helyen álló ineosos brit Geraint Thomas hátránya több mint két perccel nőtt, immár csaknem öt perc.

A 18. szakaszon Lourdes és Hautacam között 145 kilométeres nehéz hegyi szakasz vár a résztvevőkre.

AZ UTOLSÓ KILOMÉTER


TOUR DE FRANCE
17. szakasz, Saint-Gaudens–Peyragudes, 130 km

1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Team Emirates) 3:25:51 óra
2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) azonos idővel
3. Brandon McNulty (amerikai, UAE Team Emirates) 32 mp hátrány
Az összetett élcsoportja
1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 67:53:54 óra
2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Team Emirates) 2:18 p h.
3. Geraint Thomas (brit, Ineos) 4:56 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik