KOHÁN GERGELY
2019.06.16 15:25 Frissítve: 2019.06.16 17:46

Tour de Hongrie: álomszerű jubileum, két magyar a dobogón!

A viadalt teljesen megérdemelten megnyerő lett Krists Neilands mögött Dina Márton és Valter Attila végzett a 40. Magyar körverseny második és harmadik helyén. Ez olyan fegyvertény, amire néhány évvel ezelőtt még gondolni sem igen mertünk volna.

 

Dina Márton (balra) és Valter Attila révén két magyar is dobogóra állhatott (Fotó: tdh.hu/Halmágyi Zsolt)

Engedjék meg, hogy ezúttal rendhagyó módon a végéről kezdjük!

VÉLEMÉNYEK
Krists NEILANDS, az összetett győztese: „Tulajdonképpen ez az első győzelmem nagy felnőttversenyen, úgyhogy biztos, hogy örökre emlékezetes marad. Őszintén szólva kicsit saját magamat is megleptem, hogy a Giro letekerése után ilyen jó formában vagyok, de nagyon örülök, hogy így alakult, hálás vagyok a csapattársaimnak is!” 

DINA Márton, a második helyezett: „Valahol titkon reméltem, hogy a top tízbe, ötbe vagy esetleg a dobogóra odaérhetek, de ez most szenzációs érzés, nem is lehetnék boldogabb! Arra nem volt reális esély, hogy ezen a mai, sík szakaszon másfél percet hozzak a lett fiún, de így is teljes mértékig elégedett vagyok!”

A főszereplőkhöz hasonlóan ugyanis még mindig hatása alatt vagyunk a székesfehérvári eredményhirdetésnek, ahogy a tömeg a Tour de Hongrie dobogóján álló két magyar srácot ünnepli és éljenzi. Szinte leírni is hihetetlen, mégis igaz – öt-tíz, de még két-három évvel ezelőtt is jóformán elképzelhetetlen volt, hogy két magyar álljon az összetett dobogón egy ekkora nemzetközi versenyen (hogy ráadásul itthon, az a hab a tortán), meg az is, hogy ilyen nívós csapatokban tekerjenek, mint Dina Márton és Valter Attila.

Nem lehet nem észrevenni, a magyar kerékpársportban végre tényleg megmozdult valami. Színvonalas verseny, egyre nagyobb csapatokkal és nevekkel, és a még mindig szürreális ténnyel, hogy olyanok, mint Alberto Contador és Ivan Basso feltűnése lassan már megszokott, mert szinte hazajárnak Magyarországra. Nem kis részben nekik köszönhetően a versenyzőink is elindultak felfelé: elég csak Dina Mártont megnézni, aki néhány hete csatlakozott csupán a Kometához, erre rögtön bemutatkozásként mindenkit leiskolázva szerzi meg a második helyet.

(Fotó: tdh.hu/Vanik Zoltán)

És azt is nagyon jó volt látni, hogy vasárnap ez a három srác a dobogón tényleg önfeledten, tiszta szívből örült és locsolta egymást pezsgővel. A két boldog magyar között a dobogó tetején feszítő Krists Neilands sem véletlenül emelte boldogan a magasba a győztest illető, esztétikailag is gyönyörű díjat. Kérdés sem férhet hozzá, teljesen megérdemelten nyerte meg a viadalt: végig elképesztő formában tekert, már a prológot is csak három tizeddel bukta el, aztán megnyerte a két legnehezebb szakaszt, egyszerűen nem lehetett megzavarni. A legjobb helyre került a sárga trikó – mindezt úgy, hogy a lett a verseny kezdete előtt két héttel zárult Giróról „esett be” a Magyar körversenyre…

Bár a Pannon Cycling Team a záró szakasz előtt közölte, feláldozza a csapatérdekeket a tavaly még náluk tekerő két magyarért, ez inkább csak szép gesztus volt, nem volt reális esély, hogy ezen a szakaszon be lehessen hozni Neilandsot. De a végeredmény így is minden várakozást felülír: hiába a gigászok, a címvédő, kétszeres Giro-szakaszgyőztes Manuel Bellettivel a soraiban érkező Androni Giocattoli, vagy a sportág ikonikus csapata, a mindent egybevéve csalódást keltően szereplő Cofidis, helyettük Dina Márton és Valter Attila mosolyoghatott a dobogón.

Ennél szebb jubileum nem kell!

40. TOUR DE HONGRIE
5., utolsó szakasz (Kecskemét–Székesfehérvár, 168.3 km):
1. Wouter Wippert (holland, EvoPro) 3:53:47, 2. Hofstetter (francia, Cofidis) azonos idővel, 3. Räim (észt, Israel Cycling Academy) a. i., ...12. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.
Az összetett végeredménye: 1. (sárga trikóban) Krists Neilands (lett, Israel C. A.) 21:13:00,
2. Dina Márton (magyar, Kometa) 1:22 perc hátrány, 3. Valter Attila (magyar, CCC Development Team) 1:26 p h., …37. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli) 12:08 p h.
A gyorsasági pontverseny végeredménye: 1. (zöld trikóban) Manuel Belletti 80 pont, 2. Krists Neilands 69, 3. Louis Bendixen (dán, Team Coop) 66.
A hegyi pontverseny végeredménye: 1. (piros trikóban) Krists Neilands 32, 2. Dina Márton 18, 3. Pedro López (spanyol, Kometa) 16.
A magyarok versenyének végeredménye: 1. (fehér trikóban) Dina Márton 21:14:22, 2. Valter Attila 4 mp h., 3. Fetter Erik (Pannon C. T.) 1:40 p h.
A csapatverseny végeredménye: 1. CCC Development Team 63:42:16, 2. Elkov-Author 1:21 p h., 3. Kometa 2:08 p h.

2022.09.13 23:08:57

Kerékpár nemzetisport.hu

Magyarországról tekintve a Giro, nemzetközi összehasonlításban a Tour magaslik ki a 2022-es sorból.

2022.08.28 23:39:41

Kerékpár SOMLÓVÁRI DÁVID

NS-VÉLEMÉNY. Valter mostantól mindennap a legjobb versenyzőkkel készülhet.

2022.08.18 14:36:47

Kerékpár H. Á.

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2022.08.15 23:59:11

Kerékpár CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A Székelyföldi körverseny révén minden eddiginél egységesebb, összehangoltabb Székelyföld-marketinget lehetne megvalósítani. Mert mint többször is bebizonyosodott, a sport nemcsak élet, erő, egészség, hanem egy régió megismertetésének, arculata alakításának mindennél hatékonyabb eszközévé is válhat.