Tour de Hongrie: álomszerű jubileum, két magyar a dobogón!

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2019.06.16. 15:25
null
Dina Márton (balra) és Valter Attila révén két magyar is dobogóra állhatott (Fotó: tdh.hu/Halmágyi Zsolt)
A viadalt teljesen megérdemelten megnyerő lett Krists Neilands mögött Dina Márton és Valter Attila végzett a 40. Magyar körverseny második és harmadik helyén. Ez olyan fegyvertény, amire néhány évvel ezelőtt még gondolni sem igen mertünk volna.

Engedjék meg, hogy ezúttal rendhagyó módon a végéről kezdjük!

VÉLEMÉNYEK
Krists NEILANDS, az összetett győztese: „Tulajdonképpen ez az első győzelmem nagy felnőttversenyen, úgyhogy biztos, hogy örökre emlékezetes marad. Őszintén szólva kicsit saját magamat is megleptem, hogy a Giro letekerése után ilyen jó formában vagyok, de nagyon örülök, hogy így alakult, hálás vagyok a csapattársaimnak is!”

DINA Márton, a második helyezett: „Valahol titkon reméltem, hogy a top tízbe, ötbe vagy esetleg a dobogóra odaérhetek, de ez most szenzációs érzés, nem is lehetnék boldogabb! Arra nem volt reális esély, hogy ezen a mai, sík szakaszon másfél percet hozzak a lett fiún, de így is teljes mértékig elégedett vagyok!”

A főszereplőkhöz hasonlóan ugyanis még mindig hatása alatt vagyunk a székesfehérvári eredményhirdetésnek, ahogy a tömeg a Tour de Hongrie dobogóján álló két magyar srácot ünnepli és éljenzi. Szinte leírni is hihetetlen, mégis igaz – öt-tíz, de még két-három évvel ezelőtt is jóformán elképzelhetetlen volt, hogy két magyar álljon az összetett dobogón egy ekkora nemzetközi versenyen (hogy ráadásul itthon, az a hab a tortán), meg az is, hogy ilyen nívós csapatokban tekerjenek, mint Dina Márton és Valter Attila.

Nem lehet nem észrevenni, a magyar kerékpársportban végre tényleg megmozdult valami. Színvonalas verseny, egyre nagyobb csapatokkal és nevekkel, és a még mindig szürreális ténnyel, hogy olyanok, mint Alberto Contador és Ivan Basso feltűnése lassan már megszokott, mert szinte hazajárnak Magyarországra. Nem kis részben nekik köszönhetően a versenyzőink is elindultak felfelé: elég csak Dina Mártont megnézni, aki néhány hete csatlakozott csupán a Kometához, erre rögtön bemutatkozásként mindenkit leiskolázva szerzi meg a második helyet.

(Fotó: tdh.hu/Vanik Zoltán)
(Fotó: tdh.hu/Vanik Zoltán)

És azt is nagyon jó volt látni, hogy vasárnap ez a három srác a dobogón tényleg önfeledten, tiszta szívből örült és locsolta egymást pezsgővel. A két boldog magyar között a dobogó tetején feszítő Krists Neilands sem véletlenül emelte boldogan a magasba a győztest illető, esztétikailag is gyönyörű díjat. Kérdés sem férhet hozzá, teljesen megérdemelten nyerte meg a viadalt: végig elképesztő formában tekert, már a prológot is csak három tizeddel bukta el, aztán megnyerte a két legnehezebb szakaszt, egyszerűen nem lehetett megzavarni. A legjobb helyre került a sárga trikó – mindezt úgy, hogy a lett a verseny kezdete előtt két héttel zárult Giróról „esett be” a Magyar körversenyre…

Bár a Pannon Cycling Team a záró szakasz előtt közölte, feláldozza a csapatérdekeket a tavaly még náluk tekerő két magyarért, ez inkább csak szép gesztus volt, nem volt reális esély, hogy ezen a szakaszon be lehessen hozni Neilandsot. De a végeredmény így is minden várakozást felülír: hiába a gigászok, a címvédő, kétszeres Giro-szakaszgyőztes Manuel Bellettivel a soraiban érkező Androni Giocattoli, vagy a sportág ikonikus csapata, a mindent egybevéve csalódást keltően szereplő Cofidis, helyettük Dina Márton és Valter Attila mosolyoghatott a dobogón.

Ennél szebb jubileum nem kell!

40. TOUR DE HONGRIE
5., utolsó szakasz (Kecskemét–Székesfehérvár, 168.3 km):
1. Wouter Wippert (holland, EvoPro) 3:53:47, 2. Hofstetter (francia, Cofidis) azonos idővel, 3. Räim (észt, Israel Cycling Academy) a. i., ...12. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.
Az összetett végeredménye: 1. (sárga trikóban) Krists Neilands (lett, Israel C. A.) 21:13:00,
2. Dina Márton (magyar, Kometa) 1:22 perc hátrány, 3. Valter Attila (magyar, CCC Development Team) 1:26 p h., …37. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli) 12:08 p h.
A gyorsasági pontverseny végeredménye: 1. (zöld trikóban) Manuel Belletti 80 pont, 2. Krists Neilands 69, 3. Louis Bendixen (dán, Team Coop) 66.
A hegyi pontverseny végeredménye: 1. (piros trikóban) Krists Neilands 32, 2. Dina Márton 18, 3. Pedro López (spanyol, Kometa) 16.
A magyarok versenyének végeredménye: 1. (fehér trikóban) Dina Márton 21:14:22, 2. Valter Attila 4 mp h., 3. Fetter Erik (Pannon C. T.) 1:40 p h.
A csapatverseny végeredménye: 1. CCC Development Team 63:42:16, 2. Elkov-Author 1:21 p h., 3. Kometa 2:08 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik