Kerékpársport: Giro vagy Vuelta? Már körvonalazódik! – Valter Attila

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.01.18. 11:03
null
Valter Attila csapatot váltott (Fotó: Dömötör Csaba)
A mai napig felejthetetlen pillanat, amikor 2020. szeptember 2-án az országúti kerékpáros Valter Attila megindult a Kékestetőn, és megnyerte a Tour de Hongrie ötödik szakaszát, egyben az összetett versenyt is. Nem sokkal később pedig – 13 év után első magyar versenyzőként – végigment a háromhetes Giro d'Italián, ahol az utolsó, hegyi szakaszon a kilencedik lett. Teljesítményével az év legjobb férfisportolói közé került Magyarországon. Az elismerésről, valamint 2021-es terveiről az Origónak adott interjút.

 

„Nagyon büszke vagyok erre a hatodik helyre – mondta Valter Attila az Origónak, miután az Év Sportolója választáson a férfimezőny hatodik helyét szerezte meg. – Tisztában vagyok azzal, hogy a szavazók dolga sem könnyű. A kerékpársport amúgy sem szokott ezen a szavazáson szerepelni. Nekem korábban volt pár jó eredményem, de az sem ütötte át az ingerküszöböt, megmaradt a kerékpáros berkeken belül. 2020 sporthiányos év volt, talán ezért is kapott nagyobb figyelmet a Tour de Hongrie és a Giro. Az előbbit megnyertem, az utóbbin végigmentem, ez már önmagában felkelthette a figyelmet. Ami azonban tényleg boldogsággal töltött el, hogy az év három nagy sportpillanata közé beválasztották azt, amikor a Kékestetőn megnyertem a Tour de Hongrie hegyi szakaszát. Örülök, hogy nem nekem kell szavaznom, a lényeg, hogy nem érzek semmiféle csalódottságot.”

A kerékpáros a holtidényben csapatot váltott, a CCC-ből az FDJ-be került.

„Mind a kettő World Tour, azaz kiemelt csapat. Az FDJ teljesen francia, kicsit más mentalitással, gondolkodással, mint a CCC, ahol a belga és a lengyel vonal volt az erős. A CCC-ben is jól éreztem magam, de az FDJ is remek hely. Talán itt kicsit profibb a hozzáállás, mint a CCC-ben volt. Itt rengeteg olyan adatot összegyűjtenek, amit korábban nem tapasztaltam. Az edzőtáborba is motorokat hoztak, hogy a tréningeken is velünk legyenek minden pillanatban. Odafigyelnek az étkezésünkre is. Az FDJ 23 éves, azaz a legidősebb World Tour csapat. Ez óriási előny a többiekkel szemben.”

Valter hozzátette, bár a 2021-es versenynaptárt is felbolygatta a koronavírus, jelen állás szerint őt nem érinti a Tour de France és a tokiói olimpia közeli időpontjából fakadó dilemma.

„Kezdjük azzal, hogy szerintem én nem leszek ott a Tour de France-on, azaz az olimpiai indulásnak van nagyobb esélye. Engem a csapatom szerintem nem tervezett meg a francia körversenyre, de hivatalosan ezt még senki sem mondta ki. Szóval, az olimpiai indulást célzom meg, ahol az országúti mezőnyversenyben állok majd rajthoz. Az egyenkénti indításos időfutamban nincs kvótánk, azon nem leszek ott Tokióban.”

Valter Attila a Tour de Hongrie-n (Fotó Kurucz Árpád)
Valter Attila a Tour de Hongrie-n (Fotó Kurucz Árpád)

„Az olimpiai mezőny rendkívül erős. A pálya fekszik nekem, a Fudzsi lábánál mennek a körök. Az év egyik legnehezebb egynapos versenye lesz az olimpiai. Nekem alapvetően nem az egynapos az erősségem, de igyekszem fejlődni. Japánban minden a pillanatnyi formán múlik majd, nem mondom azt, hogy éremesélyes lennék. Nincsenek irreális elvárásaim, ha az első húszba bekerülnék, az tényleg brutális lenne. Az első húszban ott már csak olyanok lesznek, akik nyertek szakaszt a nagy háromheteseken. Nekem, magyarként fontos az olimpiai szereplés. Magyarországon olimpikonnak lenni óriási megtiszteltetés és dicsőség.”

Megjegyezte, ha mégis lehetősége nyílna elindulni a Touron, az valódi dilemmát jelentene számára. Ugyanakkor valószínűbb, hogy a másik két háromhetes verseny, a Giro vagy a Vuelta mezőnyében láthatjuk majd.

„Ahogy mondtam, a Tour de France szerintem nem, de ezt sem merem biztosan mondani. Előfordulhat, hogy olyan jól megyek a szezonban, hogy oda raknak be, na, ebben az esetben kell elgondolkodnom az olimpiai induláson. Giro vagy Vuelta? Már körvonalazódik, de még nem publikus. A csapat olyan jó versenyeket adott, amiről nem is álmodtam. Ha választanom lehetett volna, én is ezt választom.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik