HARMATH ÁKOS
2022.09.23 09:12 Frissítve: 2023.06.21 17:44

Kerékpáros-vb: kazah siker az U23-asoknál, Fetter Erik a 12. lett

Az ausztráliai Wollongongban rendezett országúti kerékpáros-világbajnokság U23-as mezőnyversenyét a kazah Jevgenyij Fjodorov nyerte a cseh Mathias Vaceket lesprintelve, az egyetlen magyar induló, Fetter Erik végig a főmezőnnyel tekert, és ugyan bő 40 kilométerrel a 169.8 kilométeres táv vége előtt belekeveredett egy bukásba, vissza tudott zárkózni, és a kiváló 12. helyen ért célba a mezőnyhajrával.

 

Fetter Erik (pirosban) nagyszerű versenyt futott (Fotó: AFP)

 

Bátran mondhatjuk, hogy pocsék időben rendezték az U23-as fiúk mezőnyversenyét, amelyen egyetlen magyar indulóként a magyar időfutambajnok, Fetter Erik is ott volt a rajtnál.  A bő 15 kilométer hosszú körpályán kialakított útvonal egyetlen nehézsége a hangzatos nevű 125 méter magas Mount Pleasant megmászása volt, amely az esővel súlyosbítva alaposan megrostálta a főmezőnyt a verseny előrehaladtával.

A start után röviddel hamar kialakult a nap szökése, ám az ötfős csoport legnagyobb előnye nem érte el a három percet. Bő ötven kilométerrel a vége előtt egy hatfős brigád levált a főmezőnyből, s megindult az ekkor már alig egy percre lévő szökevények után. Az üldözőcsoportnak Fetter Erik is tagja volt, ám a mezőny hamar utolérte őket, ráadásul valamivel több mint 40 kilométerrel a vége előtt Fetter egy bukásba is belekeveredett, amit szerencsére megúszott gond nélkül, s hamar a peloton után tudott iramodni.

Az Eolo-Kometa magyar bringása hamar felzárkózott a mezőnyre, sőt, az élbolyban haladt sokszor, miközben a szökevények szép lassan kezdtek lemorzsolódni. Harminccal a vége előtt aztán több apróbb ellentámadás is indult a Hannes Wilksch vezette szökevények ellen, s egyre biztosabbnak látszott, hogy az eredeti renegátok nem fognak hazaérni.

Végül a harmincasokkal dobbantó kazah Jevgenyij Fjodorov és a húsz kilométerrel a vége előtt támadó cseh Mathias Vacek maradt elöl a Mount Pleasant utolsó megmászásakor, miközben Fetter Erik a legjobb tízben haladt az élmezőnnyel. Fjodorovékat nem sikerült befogni, az idei Tour de Hongrie-n 27. helyen záró  kazah lesprintelte cseh riválisát, míg Fetter Erik próbált jól helyezkedni, és a hajrázó vetélytársak között a 12. helyen ért célba, ami a tavalyi U23-as vb-n elért 40. helye után óriási előrelépés.

Az országúti kerékpáros-világbajnokság másik magyar résztvevője, Valter Attila vasárnap hazai idő szerint hajnali 2.05-kor pattan nyeregbe a férfiak felnőttmezőnyversenyében.

A SPRINT


ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROS VILÁGBAJNOKSÁG
U23-AS FÉRFI MEZŐNYVERSENY (Wollongong, 169.8 km)

1. Jevgenyij Fjodorov (kazah) 3:57:08 óra
2. Mathias Vacek (cseh) +1 másodperc
3. Sören Waerenskjold (norvég) +3 másodperc
…12. Fetter Erik +3 másodperc

2023.10.28 00:10:48

Kerékpár nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az egy hónap alatt megtett 920 kilométer során tizenháromszor töltöttem az energiacellákat, az áramtankolás pedig – ha jól bogarásztam a számlát – 420 forintot vett ki a pénztárcámból... És... Ennyi!

2023.10.24 13:45:25

Kerékpár nemzetisport.hu

A kerékpárral történő munkába járás kiváló módja a környezetbarát közlekedésnek is. (x)

2023.07.28 17:58:13

Kerékpár nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Hajlamosak vagyunk csak a győztesekre fókuszálni, az ő szemüvegükön keresztül látni a világot, őket idealizáljuk, de el tudjuk hinni, hogy ők mi is lehetnénk? Ugye, hogy nem?! Szükség van a Pinot-kra, akik azért kerékpároznak, mert szeretik.

2023.07.08 23:02:54

Kerékpár nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Mert az nincs rendben, hogy tíz indulója van a női országos bajnokságnak, sőt, a férfiaknál is csak 22-en érnek célba.