Kerékpár: „Vas Kata Blanka a terepkerékpározás hercegnője lehet”

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2021.10.20. 19:27
null
Vas Kata Blanka az U23-as terepkerékpár-világbajnokságon (Fotó: Getty Images)
Vas Kata Blanka az olimpián hegyikerékpárban lett negyedik, de a sportág többi szakága sem idegen tőle. A 20 éves kiválóság a terepkerékpáros szakágban élete egyik legjobb eredményét elérve a harmadik helyen zárt az elit világkupa-sorozat Iowa Cityben rendezett állomásán. Erre felfigyelt az egyik legjobb belga újság, a Sporza, amely terjedelmes cikkben mutatta be a magyar kerékpársport jelenlegi legjobbját.

 

A Sporza megjegyzi, hogy 20 éves kora ellenére Vas Kata Blankának nemcsak egy, hanem három szakágban is vannak már kiemelkedő eredményei. Az idén Leuvenben megrendezett országúti vb női mezőnyversenyében negyedik lett. Az olimpián hegyikerékpárban lett negyedik, terepkerékpárban ezüstérmes volt az U23-asok között.

Egymaga helyezte Magyarországot a kerékpározás térképére.

„Amikor tizenhat éves volt, az amerikai terepkerékpár-világkupán a hátsó kerekén tekerve ment fel az első hegyre. Pontosan tudja, hogy mit akar. Olyan, mintha a terepen háromszoros világbajnok belga legenda, Sanne Cant jelenne meg benne fiatalabb verzióban” – mondta róla Franky Van Haesebroucke, aki három éve kíséri közvetlen közelről a fejlődését.

A korábbi világbajnok Paul Herygers is hasznos tanácsokat ad neki. Megfigyelte, hogy homokon még vannak hiányosságai, de megfogadva a tanácsokat, ebben is egyre jobb. Herygers nagyon örül Vas Kata Blanka eredményeinek, mivel kifejezetten kedveli a magyar embereket. Még 1994-ben a terepkerékpár-világbajnokságon a lekörözés előtt álló Schneider Gábor – a viadal magyar indulója – óriási segítséget nyújtott a hátrányba kerülő Herygers-nek, hogy fel tudjon zárkózni az éllovasra, és hogy megszerezze a világbajnoki címet.

Herygers úgy véli, hogy Vas Kata Blanka a terepkerékpárban teljesedik ki, ha tisztában lesz vele, hogy ezzel pénzt is tud keresni. „Ő lehet a terepkerékpározás hercegnője Magyarországon”.

A Sporza cikke felidézi, hogy Van Haesebroucke szerint Vas Kata Blanka nagyon makacs tud lenni, ennek egyik jele, hogy nem nagyon szeret futóedzéseket végezni. Ezt azzal indokolja, hogy elsősorban hegyikerékpáros.

„Lars Boom, aki sportigazgató az SD-Worxnél, Vas csapatánál, pontosan tudja, hogy mi kell, hogy elérje a csúcsot, ezért Vas ügyel majd rá, hogy a terepkerékpár-versenyeken a futós szakaszokon is megfelelően gyors legyen” – mondta róla Van Haesebroucke.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik