Giro: Groves nyert, Cavendish a cél előtt bukott, Evenepoel kétszer is elesett – videó

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.05.10. 18:30
null
Az alpecines Kaden Groves izgalmas futam végén nyerte meg a Giro ötödik szakaszát (Fotó: Getty Images)
Az olasz országúti kerékpáros-körverseny, a Giro d´Italia 5. szakaszán, az Atripalda és Salerno közötti 171 kilométeres távon Kaden Groves zárt az első helyen, mögötte Jonathan Milan, illetve Mads Pedersen futott célba. Fetter Erik a 120. helyen ért célba.

Távolról sem voltak ideálisak a körülmények a kerékpározáshoz, pláne a versenyzéshez, miután eső – olykor szakadó eső – fogadta a mezőnyt már a startnál, és egész nap alig-alig változott valamit az időjárás. A start után azonban így is akadtak, akik nem vártak sokáig az akciózással, s hamar kialakult a nap szökése. A négyfős csoport egyik tagja a hegyi trikóban feszítő Thibaut Pinot volt, akinek nagyjából az első 7-8 kilométerig volt érdekes a szakasz, ekkor értek fel ugyanis a nap első harmadik kategóriás emelkedőjére, amit a francia FDJ-s meg is nyert, ezzel növelte előnyét a hegyimenők különversenyében.

Bő tízessel később aztán jött a dráma első felvonása: nagyjából 20 kilométerrel a start után földre került a nagy esélyes, az összetettet hétfőig vezető Remco Evenepoel. Egy kutya pont az élboly elé szaladt be, és a bukást a belga nem tudta kikerülni, aki közel négy és fél perc hátránnyal tudta folytatni a tekerést (VIDEÓ AZ ESETRŐL ITT).

Evenepoelt a Soudal-Quick Step azonban viszonylag gyorsan visszahozta a mezőnybe, amely a kutyás közjáték után még óvatosabb tempóra váltott, s csak apránként közeledett a négy és fél perces maximum előnnyel bíró szökevényekre, akikről Pinot egyébként a hegyi pontok bezsebelése után le is szakadt, s akiket végül 22 kilométerrel a cél előtt – a battipagliai sprintszakasz után – utolért a mezőny. Az egyetlen kivétel az olasz Zoccarato volt, aki szűk egyperces előnnyel tekert a többiek előtt. A 25 éves bringás előnye folyamatosan olvadt, és el is fogyott, miközben 6.9 kilométerrel a cél előtt tömeges bukás történt, így az összetettet vezető Andreas Leknessund a két részre szakadó mezőny hátsó felében ragadt, de később képes volt visszatérni az élbolyba.

Három kilométeren belül Evenepoel ismét bukott, de szerencséjére ezen a távon belül már megkapja a győztes idejét, így bukása nem befolyásolta az összetettben elfoglalt helyét. A célegyenesben is össze-vissza csúsztak a sprintelő versenyzők, a célvonalnál az úton keresztbe csúszó Cavendish kiütötte Andrea Vendramét, aki az oldalsó kordonba vágódva hatalmasat esett, és – bár eszméleténél volt – mentő vitte kórházba. Az orvosi vizsgálatok szerint az olasz bringásnak kiment a válla, de azt nyilatkozta, hogy a következő szakasz nápolyi rajtján már ott szeretne lenni a kerékpárja nyergében. Az első helyen idei második ausztrálként Kaden Groves futott be, hajszállal megelőzve Jonathan Milant és Mads Pedersent.

Ami az összetett állását illeti, a verseny előtt élen álló Leknessund sikeresen megőrizte a rózsaszínű trikót, ahogyan az előzetesen mögötte álló Evenepoel és Paret-Peintre sem veszítette el a pozícióját.

Fetter közel kétperces lemaradással ért célba, így az EOLO-Kometa magyar versenyzője összetettben három helyet visszacsúszva 124.

KERÉKPÁR
GIRO D'ITALIA

5. SZAKASZ (Atripalda–Salerno, 171 km)
1. Kaden Groves (ausztrál, Alpecin-Deceuninck) 4:30:19 óra
2. Jonathan Milan (olasz, Bahrain-Victorious) a. i.
3. Mads Pedersen (dán, Trek-Segafredo) a. i.
...120. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 1:57 perc h.

ÖSSZETETT
1. Andreas Leknessund (norvég, DSM)
2. Remco Evenepoel (belga, Soudal-Quick Step) 28 mp h.
3. Aurélien Paret-Peintre (francia, AG2R) 30 mp h.
...124. Fetter 33:20 perc h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik