Giro: Ewan nyerte a szakaszt, Valter Attila továbbra is vezet összetettben

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2021.05.14. 18:05
null
Valter Attila rózsaszín trikóban a mezőnyben (Fotó: AFP)
Az ausztrál Caleb Ewan nyerte meg az olasz kerékpáros-körverseny, a Giro d'Italia sprintbefutóval végződő pénteki szakaszát. A 181 kilométeres etapnak rózsaszín trikóban nekivágó Valter Attila a győztessel azonos idővel, a 36. helyen ért be a célba, és a várakozásoknak megfelelően megőrizte első helyét az összetettben, értelemszerűen a 25 éven aluliak versenyében is. Dina Márton 54 másodperces hátránnyal a 99. lett.

Besorolása szerint sík szakasz várt pénteken a mezőnyre Notaresco és Termoli között, benne az összetett pillanatnyi első helyének jutalmaként rózsaszín trikóban induló Valter Attilára, azaz az összesített sorrend jelentős átrendeződésére nem lehetett számítani, és nagy drámára is legfeljebb a sprintbefutónál.

Ahogyan az várható volt, egy szökevény csapat gyorsan meglépett: Simon Pellaud (Androni), Umberto Marengo (Bardiani) és Mark Christian (Eolo Kometa) 16 kilométer után majdnem ötperces előnyt épített a mezőny előtt.

A fór viszonylag gyorsan beesett négy perc alá, a főmezőny ellenőrzés alatt tartotta az elöl zajló eseményeket, de a trió egyelőre ostromtól nem háborítva tekert a cél felé. Közben, hatvankét kilométernél, Chietinél a svájci Simon Pellaud különösebb szorongattatás nélkül behúzta a hegyi részhajrá pontjait.

Hátrébb mindenki arra összpontosított, hogy összeálljanak a sprintvonatok, és a leggyorsabbak elfoglalják pozíciójukat a befutóhoz. A mezőny 17 kilométerrel a cél előtt „hátba vágta” a szökevényeket, a csapatok közben dicséretesen óvták az összetettben jól álló embereiket – így a Groupama-FDJ is Valter Attilát.

Öt kilométerrel a vége előtt Valterék a közvetlen élbolyban nyomultak, a fiatal magyar az etap egyik esélyesének tekintett Peter Sagan mellett tekert. Az emelkedővel megspékelt befutó során Sagan nem fért oda a legelejéhez, Fernando Gavíria hajrája is elsietettnek bizonyult – végül egy másik specialista, az ausztrál Caleb Ewan nyerte meg a szakaszt (4:42.12) Davide Cimolai és Tim Merlier előtt.

Ewan a második szakaszgyőzelmét aratta az idei Girón, karrierje során pedig az ötödiket.

A PÉNTEKI HAJRÁ

Valter Attila a győztessel azonos idővel, a 36. helyen ért be célba, és megőrizte első helyét az összetettben (26:59.18), előnye továbbra is 11 másodperc Remco Evenepoel előtt.

Szombaton Foggia és Guardia Sanframondi között 170 kilométer hosszú közepes hegyi etap vár a mezőnyre.

GIRO D’ITALIA
7. SZAKASZ, NOTARESCO–TERMOLI, 181 KM
1. Caleb Ewan (ausztrál, Lotto-Soudal) 4:42:12 óra
2. Davide Cimolai (olasz, Israel Start-Up Nation) azonos idővel
3. Tim Merlier (belga, Alpecin-Fenix) a. i.
4. Matteo Moschetti (olasz, Trek-Segafredo) a. i.
5. Andrea Pasqualon (olasz, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) a. i.

36. Valter Attila (Groupama-FDJ) a. i.

99. Dina Márton (Eolo-Kometa) 54 másodperc h.

Teljes eredménysor itt!

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Valter Attila 26:59:18
2. Remco Evenepoel (belga, Deceuninck-Quick Step) 11 mp h.
3. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 16 mp h.
4. Alekszandr Vlaszov (orosz, Asztana) 24 mp h.
5. Louis Vervaeke (belga, Alpecin-Fenix) 25 mp h.

87. Dina Márton 40:16 p h.

A 25 ÉVEN ALULIAK ÉLCSOPORTJA
1. Valter 26:59:18 óra
2. Evenepoel 11 mp h.
3. Bernal 16 mp h.
4. Vlaszov 24 mp h.
5. Daniel Martínez (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 1:06 p h.

22. Dina 40:16 p h.

A 7. SZAKASZ ÖSSZEFOGLALÓJA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik