MTI/N. T. 2020.10.06 17:20 Frissítve: 2020.10.06 17:45

Giro: Démare volt a leggyorsabb, Almeida maradt az élen

A francia Arnaud Démare nyerte meg a Giro d'Italia országúti kerékpáros-körverseny negyedik szakaszát, amelyen a portugál Joao Almeida megőrizte első helyét összetettben. Valter Attila a mezőnnyel, a 82. helyen ért célba.

Arnaud Démare nyerte meg a negyedik szakaszt (Fotó: AFP)

 

Kedden az idei olasz körverseny utolsó szicíliai szakasza, a Catania és Villafranca Tirrena közötti etap várt a kerékpárosokra. A szervezők előzetesen mezőnyhajrával kalkuláltak, azzal együtt is, hogy a 140 kilométeres táv közepén egy harmadik kategóriás emelkedő, az 1125 méter magas Portella Mandrazzi nehezítette a résztvevők dolgát.

Az elején volt egy háromfős szökés, majd a svájci Simon Pellaud hosszú időn át egyedül tekert az élen – a céltól 23 kilométerre érték utol –, végül sprintben dőlt el az elsőség. Villafranca Tirrena tengerparti útján rendkívül szorosan alakult a befutó: Arnaud Démare, a második helyezett szlovák Peter Sagan és a harmadik olasz Davide Ballerini között csupán néhány centi volt a különbség.

Összetettben Almeida nemcsak megtartotta az élen állót megillető rózsaszínű trikót, hanem egy részhajrá révén két másodperccel az ecuadori Jonathan Caicedo elé került, akivel egy nappal korábban még azonos volt az ideje.

Valter Attila, a CCC 22 éves magyar kerekese a 40. helyen áll, az éllovastól nyolc perccel lemaradva.

„Rövidke szakasz volt, száznegyven kilométer: azt hittem, könnyebb lesz, de végig szembeszél nehezítette a dolgunkat – mondta Valter a Nemzeti Sportnak. – Bár tudtuk, hogy a szökésnek nem sok esélye lesz, egy emberünket azért előreküldtük Kamil Malecki személyében, ő végig ott is maradt a szökevénycsoportban. A hegyen is jó tempót ment a mezőny: nem volt vészes, de látszott, hogy az erősebb sprinterek próbálják leszakítani a többi sprintert – ami végül sikerült is –, úgyhogy a végére már azért nem esett jól... A lejtmenet nagyon veszélyes volt, mert végig vizes volt az út, és nagyon kellett menni, hogy ne érjenek vissza a leszakadók – talán csak az utolsó tíz kilométerre nyugodtunk meg kicsit, amikor már láttuk, hogy nincs esélyük. Szóval összességében könnyebb etapra számítottam, de ez még így is a lazábbak közé tartozik.”

Szerdán a Mileto és Camigliatello Silano közötti 225 kilométer megtétele vár a mezőnyre.

GIRO D'ITALIA
4. SZAKASZ (Catania–Villafranca Tirrena, 140 km)

1. Arnaud Démare (francia, Groupama-FDJ) 3:22:13 óra
2. Peter Sagan (szlovák, BORA-hansgrohe) azonos idővel
3. Davide Ballerini (olasz, Deceuninck–Quick-Step) a. i.
...82. Valter Attila (CCC) a. i.

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Joao Almeida (portugál, Deceuninck–Quick-Step) 11:06:36 óra
2. Jonathan Caicedo (ecuadori, EF) 2 mp hátrány
3. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain-McLaren) 39 mp h.
...40. Valter 8:00 p h.

2021.11.06 23:14:24

Kerékpár KOHÁN GERGELY

A magyar kerékpársport valósággal berobbant idén a hazai és nemzetközi bringásköztudatba.

2021.08.17 20:18:58

Kerékpár KOHÁN GERGELY

A francia–holland família története olyan, mint egy tündérmese, a kerékpársport egyedülálló családregénye.

2021.06.28 16:40:24

Kerékpár H. D.

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.