THURY GÁBOR
2023.02.23 00:18 Frissítve: 2023.02.23 23:23

Egyre magasabbra! – Thury Gábor jegyzete

 

 
Valter Attila: A Vuelta-indulás egyértelmű célom

A Valter Attilával készült interjúból kiderül, legjobb országúti kerékpárosunk nem lesz ott az idei Giro d'Italián, pedig 2021-ben az akkor még a Groupama-FDJ versenyzője a budapesti „nagy rajt” előtti évben három napig viselhette az összetett versenyben élen állónak járó rózsaszín trikót (végül a 14. helyen zárta a Girót). A legrangosabb magyar körversenyen, a Tour de Hongrie-n sem láthatjuk idén, a magyar válogatottal sem megy. A miértre azonban logikus választ kapunk.

Kerekesünk azóta hároméves szerződést kötött a világ legjobbjának számító Jumbo-Visma csapatával, s részt vett élete első magaslati edzőtáborában, csütörtökön rajthoz áll a négynapos Gran Caminón. A kontraktus létrejötte előtt a holland team vezetősége Valter Attilának felvázolta a lehetőségeket, sportolónkat az fogta meg, hogy őt akarták. Fokozatosan felépítik, ugyanakkor hagynak neki önállóságot, azaz nem csupán vízhordónak szánják, egyes versenyeken szabadon mehet, mi több, főszereplő is lehet. A magyar kerékpáros 2023-as programjában dominálnak azok a futamok, amelyeken megfelelő szabadságot kap, ami Valter szerint azért is figyelemre méltó, mert a társai nem élveznek ennyi bizalmat. Az idei naptárban az Ardenneki klasszikusok, a Liege–Bastogne–Liege, a Strade Bianche és a Milánó–Sanremo jelenthetik azokat a versenyeket, amelyeken ha „megmutatja” magát, kiérdemelheti, hogy 2024-ben több alkalommal legyen főszereplő. Csupán jelzésnek szánom: Attila tavaly a Strade Bianche-versenyen negyedik lett!

A 24 éves Valter úgy érzi, szintet lépett, s nem csupán azért, mert a magaslati edzőtáborban a 2022-ben Tour de France-győztes, nála két esztendővel idősebb dán Jonas Vingegaard-ral lakott egy szobában, hogy szokják egymást, mivel a magyar kerékpáros idén a nagymenő segítője is lesz.
Felvetődik a kérdés: mi viheti előre a „Csömöri-havasok” korábbi királyát, aki a jobb edzésfeltételek miatt Andorrába költözött? Pénz, paripa, fegyver adva van – mi kell még? Egy átlagos magyar talán azt mondaná, semmi, majd ebből kihozzuk a legjobbat. Ám a hollandok és már Valter szerint is van egy szint, amelyet csak szenvedéllyel lehet elérni. Mondjuk úgy, a pénz egy ideig felvisz, de a legmagasabb nívóhoz már nélkülözhetetlenek a belső (akarati, emberi) tulajdonságok.

A holland csapatot fogjuk fel talán egy magas színvonalú startup cégként, amelyben Valter Attila ma startot vesz, és gyerünk, up, egyre magasabbra!

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!
2023.05.09 23:28:44

Kerékpár nemzetisport.hu

ALAPVONAL.A Tour de Hongrie azonban elsősorban az itt élőknek kell hogy fontos esemény legyen. Nemcsak sportszakmailag, kulturálisan is, hiszen különböző földrajzi területeket kapcsol össze, ezáltal közösséget alkot, rangot és önbecsülést adó eseményként ünneppé formálja a hétköznapokat, és a televíziós közvetítések elterjedésének köszönhetően már vizuálisan is be- és megmutat, ismeretet terjeszt és dokumentál – tájakat, városokat, embereket. Bennünket.

2023.05.09 15:23:54

Kerékpár nemzetisport.hu

Kilencvenhét év negyvenhárom versenyén tizenhét nemzet adott harminckilenc különböző győztest.

2023.05.05 20:12:30

Kerékpár nemzetisport.hu

Kattintson ide verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép, menetrend, eredmények egy helyen.

2023.02.22 23:59:08

Kerékpár nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nem csupán vízhordónak szánják.

2022.12.30 09:25:56

Kerékpár nemzetisport.hu

Legjobb női kerékpárosunk idei „évértékelőjében” a mentális egészség fontosságáról is beszélt.