Egyre magasabbra! – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.02.23. 00:18

A Valter Attilával készült interjúból kiderül, legjobb országúti kerékpárosunk nem lesz ott az idei Giro d'Italián, pedig 2021-ben az akkor még a Groupama-FDJ versenyzője a budapesti „nagy rajt” előtti évben három napig viselhette az összetett versenyben élen állónak járó rózsaszín trikót (végül a 14. helyen zárta a Girót). A legrangosabb magyar körversenyen, a Tour de Hongrie-n sem láthatjuk idén, a magyar válogatottal sem megy. A miértre azonban logikus választ kapunk.

Kerekesünk azóta hároméves szerződést kötött a világ legjobbjának számító Jumbo-Visma csapatával, s részt vett élete első magaslati edzőtáborában, csütörtökön rajthoz áll a négynapos Gran Caminón. A kontraktus létrejötte előtt a holland team vezetősége Valter Attilának felvázolta a lehetőségeket, sportolónkat az fogta meg, hogy őt akarták. Fokozatosan felépítik, ugyanakkor hagynak neki önállóságot, azaz nem csupán vízhordónak szánják, egyes versenyeken szabadon mehet, mi több, főszereplő is lehet. A magyar kerékpáros 2023-as programjában dominálnak azok a futamok, amelyeken megfelelő szabadságot kap, ami Valter szerint azért is figyelemre méltó, mert a társai nem élveznek ennyi bizalmat. Az idei naptárban az Ardenneki klasszikusok, a Liege–Bastogne–Liege, a Strade Bianche és a Milánó–Sanremo jelenthetik azokat a versenyeket, amelyeken ha „megmutatja” magát, kiérdemelheti, hogy 2024-ben több alkalommal legyen főszereplő. Csupán jelzésnek szánom: Attila tavaly a Strade Bianche-versenyen negyedik lett!

A 24 éves Valter úgy érzi, szintet lépett, s nem csupán azért, mert a magaslati edzőtáborban a 2022-ben Tour de France-győztes, nála két esztendővel idősebb dán Jonas Vingegaard-ral lakott egy szobában, hogy szokják egymást, mivel a magyar kerékpáros idén a nagymenő segítője is lesz.
Felvetődik a kérdés: mi viheti előre a „Csömöri-havasok” korábbi királyát, aki a jobb edzésfeltételek miatt Andorrába költözött? Pénz, paripa, fegyver adva van – mi kell még? Egy átlagos magyar talán azt mondaná, semmi, majd ebből kihozzuk a legjobbat. Ám a hollandok és már Valter szerint is van egy szint, amelyet csak szenvedéllyel lehet elérni. Mondjuk úgy, a pénz egy ideig felvisz, de a legmagasabb nívóhoz már nélkülözhetetlenek a belső (akarati, emberi) tulajdonságok.

A holland csapatot fogjuk fel talán egy magas színvonalú startup cégként, amelyben Valter Attila ma startot vesz, és gyerünk, up, egyre magasabbra!

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik