Az élmenők csöndben maradtak, „hazai” győzelem a Baszk kör 2. szakaszán

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.04.02. 17:48
Lapeira legnagyobb sikerét érte el (Fotó: Getty Images)
Az országúti kerékpárosok Baszk körversenyének második szakaszát – a verseny történetének első franciaországi befutóját – az utolsó kilométereken történt két bukás miatt megcsappanó létszámú főmezőny sprintje végén a francia Paul Lapeira nyerte meg, míg összetettben Primoz Roglic megőrizte első helyét.

 

Nem történt különösebb meglepetés a hétfői időfutam utáni első „rendes” szakaszon: az Irunból a verseny története során először Franciaországban, Kanbo városkájában záródó etapon az előzetes várakozásoknak megfelelően mezőnyhajrá döntött. Ám az utolsó néhány kilométer történései semmiképpen nem sorolhatóak a szokványosak közé.

A nap szökése a 160 kilométeres szakasz elején viszonylag hamar kialakult, az ötfős elmenést 10 kilométerrel a vége előtt fogta be az addigra alaposan eleredő esőben tekerő mezőny. Aztán az időkülönbségek tekintetében védettséget biztosító 3 kilométeres tábla előtt 400 méterrel a vége előtt jött a bukás, ami hirtelen felpezsdítette az eseményeket: többek között a 2020-as Giro d'Italia nyertese, Tao Geoghegan Hart is földre került, s a mezőny kettészakadt, egy nagyjából 40 fős csoport maradt együtt az élen. Ebből aztán bő egy kilométerrel később a második helyről Romain Grégoire is kiesett (elcsúszott egy balkanyarban...), és igazi sprinter nélküli sprintet hozott a hajrá, amelyben a Decathlon AG2R francia versenyzője, Paul Lapeira bizonyult a legjobbnak, aki első alkalommal nyert World Tour-versenyen szakaszt.

ÖSSZEFOGLALÓ

Összetettben a helyzet annyiban változott, hogy a második helyről hátracsúszott Jay Vine, aki a Geoghegan Hart-féle bukás miatt lemaradt az élcsoportról, így az éllovas Roglic mögé feljött másodiknak Mattias Skjelmose, harmadiknak Remco Evenepoel, míg időjóváírással Juan Ayuso Jonas Vingegaard-t megelőzve a negyedik helyen áll.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
63. BASZK KÖRVERSENY
2. SZAKASZ (Irun–Kanbo, 160 km)
1. Paul Lapeira (francia Decathlon AG2R) 3:42:28
2. Samuelle Battistella (olasz, Astana) azonos idő
3. Louis Vervaeke (belga, Soudal Quickstep) a. i.
AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA
1.  Primoz Roglic (szlovén, BORA-hansgrohe) 3:55:02 óra
2. Mattias Skjelmose (dán, Lidl-Trek) 10 másodperc hátrány
3. Remco Evenepoel (belga, Soudal Quickstep) 10 mp h.
4. Juan Ayuso (spanyol, UAE) 14 mp h.
5. Jonas Vingegaard (dán, Visma Lease a Bike) 15 mp h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik