Vuelta: bukás a hajrában, Dainese nagy sprinttel nyert

Vágólapra másolva!
2023.09.15. 17:28
null
Dainese a célban (Fotó: AFP)
Alberto Dainese elsőségével ért véget a Vuelta spanyol kerékpáros-körverseny 19. szakasza La Baneza és Íscar között. A 177.5 km-es távon bukást is hozó sprintbefutó döntött, az olasz kerekes honfitársát, Filippo Gannát előzte meg. Valter Attila 28 másodperces hátránnyal az 50. helyen ért célba. Összetettben továbbra is az amerikai Sepp Kuss vezet, előnye 17 másodperc Jonas Vingegaard előtt.

 

Három etap maradt a Grand Tour-szezonból péntekre, ebből is két sprintnap és mindössze egyetlen hegyi etap. A 19. szakasz előbbi kategóriába sorolható, így az összetettben egyáltalán nem lehetett változásra, újdonságra számítani. Persze a fontos döntések zöme a szombati, 208 kilométeres, 10 emelkedőt tartalmazó szakaszra is eldőlt, mégpedig hogy Sepp Kuss sikeréért mindent meg fog tenni a komplett Jumbo-Visma, benne Jonas Vingegaard és Primoz Roglic is. A Valter Attilát is foglalkoztató csapatnak így egyetlen fontos feladata volt pénteken – biztonságban célba érni. Ennek ellenére Valter ismét sokat dolgozott, az utolsó kilométereken is elsőként haladt a Jumbo sorában. A három kilométeres kapun áthaladva Valterék meg is nyugodhattak, hiszen onnan már bármi történik, azonos időt kapnak a versenyzők a főmezőnnyel.

A sprintre az Ineos versenyzői helyezkedtek az élen, akik közül Filippo Gannát volt érdemes figyelni. A zöld trikós Kaden Groves viszont áldozata volt annak a bukásnak, ami az utolsó kilométeren kavarta meg a kártyákat. Az Alpecin bringása így nem szerzett pontot, szerencséjére viszont az őt a gyorsasági különmeccsben követő Remco Evenepoel (Quick-Step) sem, így Madridban minden esélye meglesz megőrizni a jelenleg 53 pontos előnyét. A legjobban Alberto Dainese (dsm) időzítette a megindulást, így az olasz két Giro-szakasz után már a Vueltán is nyert.

„Örültem, hogy van végre egy kis nyugi, nekem ez volt a legkönnyebb etap eddig az egész Vueltán. Kevés feladatom volt a végén, ez így volt tervezve, úgy álltunk a mai naphoz, van annyi előnyünk, hogy egy picit meg tudunk húzódni hátrébb, ha bármi történik. Ahogy volt is egy bukás és kapunk egy kis időt, de így sem kellett aggódni” – mondta Valter az M4 Sportnak.

Mint mondta, 30 kilométeren keresztül szinte teljesen egyenes úton tekertek, úgy vélte, a rendezők oldalszeles etapra számíthattak, de a szél nem érkezett meg, aminek meglátása szerint mindenki örült a mezőnyben. Szombatra tekintve elmondta: noha nem nekik fekszik leginkább az utolsó előtti szakasz, az összetett első három helyét elfoglaló kapitányaik bármelyikének megvannak a képességei a győzelemhez, ugyanakkor inkább a védekezés lesz a céljuk.

„Hosszú lesz a szakasz, nagyon sok szintemelkedés lesz benne, tíz kategorizált emelkedő gyakorlatilag a rajttól kezdve, nagyon kell majd figyelnünk, hogy a szökésbe kik kerülnek bele. A végjátékban pedig arra, hogy kik támadnak korán” – fogalmazott, hozzáfűzve: reményeik szerint nem történhet olyan baj, amit együtt, csapatszinten ne tudnának megoldani.

Szombaton jön az utolsó hegyi szakasz, amely nem mindennapi pályarajzzal búcsúztatja majd az idei utolsó mászásokat háromheteseken. Sepp Kussnak csak „túlélnie” kell majd, de mivel a második és harmadik helyen is csapattárs áll összetettben, nagyon nem kell aggódnia. A negyedik helyért alakulhat még ki parázs meccs Juan Ayuso, Mikel Landa és Enric Mas között, hiszen fél percen belül van egymáshoz képest a három spanyol versenyző, egyelőre még Ayuso vezetésével.

78. VUELTA A ESPANA
19. szakasz (La Baneza–Íscar, 177.1 km):
1. Alberto Dainese (olasz, dsm-firmenich) 3:42:09 óra, 2. Ganna (olasz, Ineos Grenadiers) azonos idővel, 3. Van den Berg (holland, EF Education-Easypost) a. i., …50. Valter Attila (Jumbo-Visma) a. i., …52. Kuss a. i.
Az összetett állása: 1. (piros trikóban) Sepp Kuss (amerikai, Jumbo-Visma) 69:14:04 óra, 2. Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 17 mp h., 3. Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 1:08 perc hátrány, …21. Valter Attila 1:03:54 óra h.
A gyorsasági pontverseny állása: 1. (zöld trikóban) Kaden Groves (ausztrál, Alpecin-Deceuninck) 245 pont, 2. Evenepoel (belga, Soudal Quick-Step) 192, 3. Kron (dán, Lotto-Dstny) 152.
A hegyi pontverseny állása: 1. (pöttyös trikóban) Evenepoel 129, 2. Vinge­gaard 51, 3. Storer (ausztrál, Groupama-FDJ) 39.
A 25 éven aluliak versenyének állása: 1. (fehér trikóban) Juan Ayuso (spanyol, UAE Team Emirates) 69:18:04, 2. Uijtde­broeks (belga, Bora-Hansgrohe) 3:37 p h., 3. Almeida (portugál, UAE Emirates) 6:34 p h.
A csapatverseny állása: 1. Jumbo-Visma 207:07:23, 2. Bahrain-Victorious 33:59 p h., 3. UAE Emirates 36:27 p h.
Következik: 20. szakasz (Manzanares El Real–Guadarrama, 207.8 km)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik