Tour: Pedersen lehajrázta Philipsent, Cavendish feladta

Vágólapra másolva!
2023.07.08. 18:11
null
Pedersen (balra) mindjárt megnyeri... (Fotó: AFP)
Drámai események zajlottak a francia országúti kerékpáros-körverseny nyolcadik szakaszán: a versenyrekordnak számító 35. részsikerére hajtó Mark Cavendish bukott, s feladta a viadalt, így nem jön már össze neki a csúcsdöntés. Az etapot mezőnyhajrá döntötte el, a legutóbbi három sprintet megnyerő Jesper Philipsent ezúttal meg tudta előzni a végén Mads Pedersen.

Szombaton a Libourne és Limoges közötti 200.7 kilométer várt a mezőnyre, az etap az idei verseny második leghosszabb szakasza, az utolsó, dimbes-dombos harmadán három kisebb kategorizált emelkedőt is le kellett küzdeniük a kerékpárosoknak.

Már aki eljutott odáig, merthogy a Tour de France-on aratott szakaszgyőzelmek listáján a legendás Eddy Merckxszel holtversenyben 34 sikerrel az élen álló, s az idény végén visszavonuló 38 éves brit sprinter, Mark Cavendish bő 60 kilométerrel a vége előtt egy kisebb tömegbukásba keveredett. Olyan szerencsétlenül esett, hogy a vállát fájlalva a földön maradt, majd néhány perc ápolás után feladta a versenyt. Későbbi sajtóhírek arról számoltak be, hogy Cavendishnek valószínűleg eltörött a kulcscsontja.

Szintén így járt a cél előtt bő öt kilométerrel földre kerülő Steff Cras is, ő sem fejezte be a szombati szakaszt. A Total Energies belga bringásának bukásakor már bőven befogta a mezőny a nap szökését, s egyértelmű volt, hogy itt mezőnyhajrá dönt.

Ebben a 2019-es világbajnok Mads Pedersen (Lidl-Trek) bizonyult a legjobbnak, mögötte az idei Touron az eddigi négyből három sprinthajrát megnyerő alpecines belga, Jesper Philipsen ért be, harmadik pedig a hajrá indításakor kicsit beszoruló jumbós belga, Wout van Aert lett.

Az összetett éllovas Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) a főmezőnnyel azonos idővel, nagy ellenfele, a szlovén Tadej Pogacar a 10. helyen ért célba.

AZ UTOLSÓ KILOMÉTER

A hétfői pihenőnap előtt vasárnap a Saint-Léonard-de-Noblat-ból induló 182.4 kilométeres táv végén a Puy de Dome-on hegyi befutó vár a 110. Tour de France mezőnyére. A viadal július 23-án a párizsi Champs-Élysées-n zárul.

TOUR DE FRANCE
8. SZAKASZ (Libourne–Limoges, 200.7 km)

1. Mads Pedersen (dán, Lidl-Trek) 4:12:26 óra
2. Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Deceuninck) azonos idővel
3. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) a. i.
AZ ÖSSZETETT
1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 34:09:38 óra
2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 25 mp h.
3. Jai Hindley (ausztrál, BORA-hansgrohe) 1:34 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik