Tour: egyelőre verhetetlen a Van der Poel, Philipsen duó

CZIPÓ ÁDÁMCZIPÓ ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2023.07.04. 19:31
null
Jasper Philipsen megint behúzta a sprinthajrát (Fotó: Getty Images)
Egy szinte teljesen eseménytelen szakasz végén több bukás bonyolította a mezőny helyzetét, amelyre szerdán kemény hegyi etap vár.

 

A versenynaptár legizgalmasabb időszaka a Tour de France három hete a kerékpársportban, ennek ellenére vannak unalmasabb, laposabb napok. A „lapos napok” kifejezés nem csak eseménytelenségre és érdektelenségre vonatkozik, hanem az útvonalra is, amelyen a mezőny halad.

Egy ilyen szakaszt rendeztek kedden, amely egyetlen negyedik kategóriás emelkedőt tartalmazott, ami ezeknek a srácoknak kis túlzással fel sem tűnik. A zöld trikó szempontjából viszont annál fontosabb volt, hiszen a várható mezőnyhajrá mellett a táv felénél 20 pontot lehetett szerezni a Kerékpárosok Notre Dame-ja mellett kialakított részhajránál. A hétfői szakaszgyőztes Jasper Philipsen haladt át elsőként a kapun, így virtuálisan átvette már a szakasz közben a gyorsasági pontverseny éllovasának járó felsőt.

A KERÉKPÁROSOK NOTRE DAME-JA
A Labastide-d'Armagnacban található kápolna az egyedüli épület, amely megmaradt a templomos lovagok 12. században itt álló erődjéből. Joseph Massie atya 1958 augusztusában döntött úgy, hogy az olaszországi Madonna del Ghisallo kápolnájához hasonlót szeretne Franciaországban is létrehozni, és a következő év májusában meg is kapta az engedélyt XXIII. János pápától, hogy a régi kápolnát a kerékpárosoknak szentelje.
A kápolna mellett 1984, 1989, 1995, 2000 és 2017 után hatodik alkalommal haladt el a Tour de France, s számos korábbi nagy bajnok és kiváló bringás ajánlotta fel a mezét vagy a kerékpárját az itt működő múzeumnak – többek között Bernard Hinault, Raymond Poulidor, Eddy Merckx vagy éppen Luis Ocana.

A mezőny egyébként csendes volt, a táv nagy részében volt lehetőség beszélgetni a rivális istállók versenyzőivel, na meg erőt gyűjteni, hiszen szerdán már egy igazi hegyi szakasz jön. A Col de Soudet a táv körülbelül felénél a maga 15 kilométeres hosszával (7 százalék meredekség) fárasztja a lábakat és szedi szét a mezőnyt, majd jön a Col de Marie Blanque, amely rövidebb (7.8 kilométer), viszont meredekebb a 8.4 százalékos emelkedésével. Ráadásul a Jumbo-Visma körüli konfliktusok tisztázódtak, így nemcsak az úton, de a sajtóban is nyugodtabb napot zárt a francia háromhetes. Wout van Aert nyilatkozatban védte meg csapattársát, Jonas Vingegaard-t, mondván, hagyja békén a belga sajtó, nincs semmiféle összetűzés a csapaton belül.

A negyedik szakasz – talán egyetlen – érdekessége volt az a nogarói autó-versenypálya, amelyre az utolsó kilométerekre betért a mezőny, hogy a sprintet is itt rendezzék. A harmadik szakasz kanyargós, veszélyesebb utolsó néhány kilométere után arra lehetett számítani, hogy a széles és az utolsó 700 méteren teljesen egyenes aszfaltcsík biztonságosabb befutót hoz majd. Nem így lett, három külön bukás is volt a legvégén, többek között az egyik sztársprinter, Fabio Jakobsen is hatalmasat esett, de véres vállal és kiszakadt Quick-Step-mezben újra nyeregbe ült, és hüvelykujjával jelezte, minden rendben lesz.

Az alpecines duó viszont ezúttal is olyan koprodukciót nyújtott, amire egyik istállónak sem volt válasza. Ahogyan egy nappal korábban, megint Mathieu van der Poel vezette fel Jasper Philipsent, aki hajszállal, pontosabban fél kerékkel verte meg Caleb Ewant, így duplázni tudott az első két sprintnapon. A dobogó összetétele pontosan a hétfői, azzal a kivétellel, hogy az idén – Calebhez hasonlóan – a Tour de Hongrie-n is rajthoz álló Phil Bauhaus most „csak” harmadikként ért be.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
110. TOUR DE FRANCE     
4. SZAKASZ (Dax–Nogaro, 181.8 km):
1. Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Deceuninck) 4:25:28 óra, 2. Ewan (ausztrál, Lotto Dstny) a. i., 3. Bauhaus (német, Bahrain-Victorious) azonos idővel, ...46. A. Yates (brit, UAE Emirates) a. i.
ÖSSZETETT
1. (sárga trikóban) Adam Yates 18:18:01, 2. Pogacar (szlovén, UAE Emirates) 6 mp h., 3. S. Yates (brit, Jayco AlUla) 6 mp h.
Következik: 5. szakasz (Pau–Laruns, 162.7 km)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik