Kerékpár: Pogacar kezét törte, Evenepoel nyerte a Liege-t

Vágólapra másolva!
2023.04.23. 17:01
null
Evenepoel faképnél hagyta a mezőnyt (Fotó: Getty Images)
Elképesztően drámai versenyt hozott az idény harmadik egynapos ardenneki klasszikusa, a Liege–Bastogne–Liege országúti kerékpáros-viadal, amelyen a nagy esélyes, Tadej Pogacar profi pályafutása során először adott fel versenyt bukás miatt, így a másik főszereplőnek várt bringás, a világbajnok és címvédő Remco Evenepoel győzött. Valter Attila a 26. lett.

Nem kezdődött jól a verseny Valter Attila csapata, a Jumbo-Visma számára, miután kiderült, hogy Sam Oonen és Tosh Van der Sande egyaránt koronavírusos lett, így nem álltak rajthoz, vagyis Valterék csak ötfős vonatot tudtak összeállítani, míg a többi csapat hétfőset.

A világbajnok és a verseny címvédője, Remco Evenepoel (Quick-Step) közel egy hónap szünet után állt újra rajthoz, és idén először csapott össze az UAE klasszisával, az egy hete az Amstelt, szerdán pedig a Fleche Wallont, megnyerő Tadej Pogacarral – vagyis triplázásra készült.

KÉZKÖZÉPCSONTTÖRÉS
A verseny hajrájához közeledve az UAE közölte: Pogacar kézközépcsont- és kéztőcsonttörést szenvedett, s egy specialista még vasárnap délután megműti Genkben.

A két kiválóság nagyon várt összecsapása végül mindössze 85 kilométerig tartott, ekkor ugyanis a dán Mikkel Honoré (EF) egy kátyús lejtőn dupla defektet szenvedett, elcsúszott, s kiütötte Pogacar alól a kerékpárt. A szlovén a bal csuklójára esett, s ugyan még megpróbálta folytatni a versenyt, néhány kilométer múlva azonban feladta, és beszállt a csapatautóba.

Ekkor a versenyt már egy 11 fős szökevénycsoport vezette bő négy perc előnnyel, amely innentől fogva fokozatosan csökkent, mert a mezőny – főképp a Quick-Step vezetésével – igen nagy tempót diktált. A Jumbo bő 80 kilométerrel a vége előtt a szökés után küldte Jan Tratnikot, aki egy húszas alatt be is fogta az ekkor az eredeti elmenésből csak egyedüliként kitartó Simone Velascót (Astana).

Eközben a főmezőnyben a Jumbo hol a mezőny elején bukkant fel, hol egészen hátracsúszott, egy alkalommal Valter az élre állva intett a kísérő motorosnak, hogy ne adjon szélárnyékot a quick-stepesnek – amit Evenepoel és a sora azért zokon is vett –, majd fél perc múlva már az út menti padkán „montizott” – szóval akadtak izgalmas pillanatai.

VALTER ATTILA FORGALOMIRÁNYÍT, AZTÁN...


Evenepoel a várakozásoknak megfelelően előbb 34 kilométerrel a vége előtt a La Redoute emelkedőjének 12 százalékos meredekén robbantott.

EVENEPOEL ELSŐ TÁMADÁSA


Ekkor még Tom Pidcock (Ineos) tudta vele tartani a lépést, de néhány kilométerrel később már ő sem bírta az ismét támadásba lendülő belga tempóját, aki így az utolsó szűk 30 kilométert már egyedül tehette meg a liege-i célig az időközben alaposan rákezdő esőben. Majd meg is védte címét – Michele Bartoli 1998-as győzelme óta elsőként.

A NŐKNÉL SIKERÜLT A TRIPLA
A 142.8 kilométeres női viadalon – amely Bastogne-ból rajtolt – Demi Volleringnek (SD Worx) sikerült az ardenneki tripla: Vas Blanka holland csapattársa a múlt vasárnapi Amstel Gold Race és a szerdai La Fleche Wallonne (Vallon Nyíl) után Liege-ben is ünnepelhetett. Ezzel honfitársa és sportigazgatója, Anna van der Breggen 2017-es teljesítményét ismételte meg, a nők közül csak nekik sikerült mindhárom versenyt megnyerni egy éven belül. (MTI)

Az emelkedőn szétszakadó, ám az utolsó 15 kilométerre újra összeálló főmezőnyt a hajrában többen is betámadták. A dobogóért végül a fél perccel meglépő Pidcock, Santiago Buitrago (Bahrain-Victorious) és Ben Healy (EF) hármas harcolt – taktikus sprint végén ebben a sorrendben is futottak célba.

Valter Attila Evenepoel első támadása után szakadt le a a főmezőnyről, majd csapattársával, Tratnikkal együtt a 26. helyen haladt át a célvonalon. A magyar bajnoki trikóban tekerő bringás a folytatásban rövid pihenőre megy, és legközelebb május végén a norvég körversenyen indul.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
LIEGE–BASTOGNE–LIEGE (Liege–Liege, 258.1 km)

1. Remco Evenepoel (belga, Quick-Step Soudal) 6:15:49 óra
2. Tom Pidcock (brit, Ineos) 1:06 perc hátrány
3. Santiago Buitrago (kolumbiai, Bahrain-Victorious) azonos idő
...26. Valter Attila (Jumbo-Visma) 3:53 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik