Kerékpár: Valter felvezette a hajrát Roglicnak, aki megnyerte a szakaszt

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.03.09. 15:54
null
Primoz Roglic volt a leggyorsabb az utolsó métereken (Fotó: Getty Images)
Nagyrészt Valter Attila segítségének köszönhetően Primoz Roglic, a Jumbo-Visma szlovén versenyzője nyerte meg a Tirreno–Adriatico kerékpáros körverseny csütörtöki negyedik szakaszát, az emelkedővel záruló, 218 kilométeres Greccio–Tortoreto etapot.

A közép-olaszországi szakasz elején egy ötfős csoport elszökött a mezőnytől, de még 60 kilométerrel a cél előtt, a hegyi pontversenybe számító részhajrák előtt megfogta a mezőny a szökevényeket. Nagyon gyors etap volt, a Tirreno–Adriatico történetében csak egy 2016-os szakasz átlagsebessége volt magasabb a legalább 200 kilométeres távok közül, mint a csütörtöki, amelyen 43 kilométer per óra fölött zártak az éllovasok.

A tortoretói cél előtt három kört tett meg a mezőny az adriai strandváros dombját is érintve, és a legmagasabb ponton is futott be a mezőny. A Jumbo-Visma a mezőny elején helyezkedett, Valter Attila az utolsó körben is a sor elején haladt. A cél előtti 3.2 kilométeren átlagosan hétszázalékos emelkedő várt a mezőnyre, amelyből az első körben Julian Alaphilippe, a másodikban Quinn Simmons ért elsőként fel a tetőre.

Egy kilométerrel az utolsó emelkedő előtt Thomas Pidcock és Wout van Aert (Valter jumbós csapattársa) ütközött egymással, mind a ketten elestek, és csak késéssel indultak a mezőny után.

A kaptató elején Gianni Vermeersch megpróbált ellógni a mezőnytől, de Valter hamar levadászta. Másfél kilométerrel a cél előtt Lorenzo Fortunato indult el, Damien Howson vele ment, de Valter vezetésével az utolsó kilométeren őket is utolérte a mezőny. Valter Primoz Roglicnak vezette fel az emelkedőt, Howsonék utolérése után a magyar kiállt az élről, és a szlovénra bízta a hajrát. Roglic élt is a lehetőséggel, 400 méterrel a vége előtt indult meg, és bár a többiek próbáltak csatázni vele, végül magabiztosan megnyerte a szakaszt Alaphilippe és Adam Yates előtt.

Valter Attila a 37. helyen ért célba 39 másodperc hátránnyal, míg a másik magyar résztvevő, Fetter Erik a 71. helyen tekert át a célvonalon 6:20 perccel Roglic után.

ÖSSZEFOGLALÓ

Az összetettben a német Lennard Kämna vette át a vezetést, Roglic feljött a második helyre. Az eddig az élen álló Filippo Ganna az utolsó emelkedőn leszakadt, és a legjobb tízből is kicsúszott. Valter a rangsorban a 46. helyet foglalja el, míg Fetter a 95. a négy szakasz után.

Folytatás pénteken a Morro d'Oro és Sarnano közötti 168 kilométeres hegyi befutós szakasz, amelynek során a mezőnyre 3850 méter szintkülönbség teljesítése vár.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
TIRRENO–ADRIATICO, 4. SZAKASZ (Greccio–Tortoreto, 218 km)
1. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 5:00:04 óra
2. Julien Alaphilippe (francia, Soudal-Quick Step) azonos idővel
3. Adam Yates (brit, UAE Team Emirates) a. i.
37. Valter Attila (Jumbo-Visma) + 39 másodperc hátrány
71. Fetter Erik (EOLO-Kometa) +6:20 perc hátrány

ÖSSZETETT
1. Lennard Kämna (német, Bora-hansgrohe) 15:38:46
2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) +6 mp h.
3. Joao Almeida (portugál, UAE Team Emirates) +8 mp h.
46. Valter Attila (Jumbo-Visma) +3.36 p. h
95. Fetter Erik (EOLO-Kometa) +11:40 p. h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik