Giro: Össze kell kapnom magam, főleg fejben – Valter Attila

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2022.05.17. 13:29
null
Valter Attila hisz abban, hogy lehet még az idei is egy jó Giro a számára (Fotó: Getty Images)
Mentális szempontból egészen más Valter Attila számára az idei Giro d'Italia, mint a tavalyi, az első héten rózsaszín trikót hozó verseny volt – a többi között erről is mesélt a Groupama-FDJ magyar kerékpárosa az Eurosportnak adott interjúban. A 23 éves versenyző hozzátette, ezúttal sokkal inkább érzi a lábában az eddigi szakaszokat, ám hiszi, hogy leginkább fejben dőlnek el a dolgok, és a 9. szakasz után is lehet még egy új, jobb Girója.

 

 

„Nehéz összehasonlítani a mostani első hetünket a tavalyival, hisz nekem akkor jól ment, felvettem a rózsaszín trikót, ami ugye napokig szárnyakat adott – felelte Valter Attila az Eurosport kérdésére, mennyire durva számára az idei Giro. – Most meg minden teljesen más, nem is azzal a céllal jöttem, hogy ott leszek elől összetettben. Tavaly ráadásul nem volt két olyan hegyi befutónk, mint most. Igazából sokkal jobban érzem magamon az eddigi szakaszokat, vasárnap is eléggé szenvedtem.”

Hozzátette, ugyan az FDJ-nél elégedettek az eddig elvégzett munkájával, ő továbbra is hiányol egy extra teljesítményt önmagától.

„Az kicsit leveszi rólad a stresszt. Eddig még nem sok mindent értem el a tavalyi Giróhoz képest, igazából nem vagyok elégedett a saját teljesítményemmel. Össze kell kapnom magam, főleg fejben, mert attól, hogy most nem vagyok túl jó, és rosszul esett a vasárnapi hegy, a folytatásban még simán lehet egy jó Giróm. Ezt a részét a dolgoknak fejben kell tudni kezelni, valaminek át kell kattannia benned, és onnantól minden más lesz. Ezen vagyok rajta, ezen dolgozom, ezt kell összerakni magamban.”

Valter már a verseny előtt is hangoztatta, idén nem cél, hogy összetettben villanjon, inkább egy szakaszgyőzelemben reménykedik. Hozzátette, mindez nem úgy működik, hogy jó előre kinéz magának egy szakaszt az ember, és pontosan tudja, ott meg is fog tudni szökni a mezőnytől.

„Szerintem nagyon fontos megérteni azt tényt, hogy Grand Touron olyan nem létezik, hogy előre kinézett szakasz. Ilyen egyszerűen nincs. Persze, egy Demare szintű sprinternek van, amikor sík a vége, de nekem nincs. Nem lehet azt mondani jó előre, hogy megnéztem a keddet és ott kell nyerni. Egy nagy kör nem így működik, hogy valamit előre kinézel magadnak, aztán megszöksz. Nekem innentől kezdve minden nap esélyt jelent, próbálkoznom kell, amikor csak tudok” – jelentette ki.

Elárulta, innentől kezdve mondhatni szabad kezet kapott a csapatától, minden olyan szakaszon, amely nem sík etap, rajta múlik, hogy megpróbál-e meglépni egy szökéssel vagy marad a főmezőnnyel.

„Egyébként eddig is próbálkoztam, például a vasárnapi szakasz elején, meg amikor Dumoulinék hazaértek. Utólag amúgy azt mondom, hogy a kilencedik szakasz rajtja után, egész gyorsan elment a szökés, de aztán olyan terep jött, ahol nem volt esély a mezőny ellen. Persze, rosszul nézhet ki, ha én egy hegyes szakaszon nem vagyok ott az elmenésben, de utólag azt mondom, kifejezetten jó, hogy ott nem tettem bele” – tekintett vissza az Eurosporton az összetett 43. helyén 33 perc 38 másodperces hátránnyal álló kerékpáros.

KERÉKPÁR
GIRO D'ITALIA
A 9. SZAKASZ
UTÁN
Az összetett élcsoportja
1. Juan Pedro López (spanyol, Trek-Segafredo) 37:52:01 óra
2. Joao Almeida (portugál, UAE Team Emirates) +12 másodperc hátrány
3. Romain Bardet (francia, Team DSM) +14 mp h.
...43. Valter Attila +33:38 p h.
...97. Fetter Erik +1:25:04 óra hátrány

...138. Peák Barnabás +2:02:03 ó h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik