ZSOLDOS BARNA
2022.11.16 09:57 Frissítve: 2022.11.16 09:57

NS-klub: Gyulay Zsolt máig őrzi a bekeretezett NS-címlapot

Élete egyik legszebb időszakaként emlékezhet vissza 1988 őszére az egykori kajakos klasszis Gyulay Zsolt, hiszen nem sokkal azután, hogy megszületett a kislánya, egyesben és négyesben is olimpiai aranyat nyert Szöulban. Az óriási sportsikerekről természetesen a Népsport is címlapon számolt be, amire máig nagyon büszke a lapot gyerekkora óta rendszeresen forgató bajnok.

Gyulay Zsolt (Fotó: Szabó Miklós)

„A Népsportban megjelenni mindig óriási megtiszteltetés volt. Ifikorom óta böngésztem az újságot, emlékszem, voltak olyan napok, amikor az utánpótlás-eredményeket is közölték, ezeket mindig külön vadásztam, benne vagyok-e. Aztán felnőttként címlapra kerülni maga volt a csúcs. Elrakták nekem azt a számot, így amikor hazatértem, otthon várt, és a mai napig bekeretezve őrzöm.”

Gyulay Zsolt az előző évi világbajnokságon 500 méteren csak a hetedik helyen végzett, mégsem aggódott az olimpia előtt, mert tudta, az idő neki dolgozik, és ha a legjobbját nyújtja, megszerzi az aranyérmet. Utólag is hálás a sorsnak, hogy Szöulban tökéletesen kijött neki a lépés.

„Valahogy az életemben mindig úgy álltak össze a dolgok, hogy az olimpián hoztam a legjobb formámat, ehhez kellett a koncentráció és némi a szerencse is. Huszonnégy évesen úgy éreztem, nagyon jó formában vagyok, ezért igyekeztem a legjobb teljesítményt kihozni magamból. Nem akartam azon görcsölni, ez milyen eredménnyel jár. Akkor csak a tökéletes feladat-végrehajtásra koncentráltam, és minden adva is volt ahhoz, hogy jól szerepeljek.”

Pedig senki sem hibáztatta volna, ha azokban a napokban nem tudott volna száz százalékig a sportra koncentrálni, hiszen az óriási távolság és a kezdetleges telekommunikációs technológia miatt alig jutottak el hozzá információk újszülött kislányáról, akinek a második neve Olimpia lett. Gyulay teljesítményét azonban semmi sem ingatta meg.

„Nehéz volt, mert, ha jól emlékszem, szeptember 15-én utaztunk ki, 19-én pedig megszületett Blanka lányom, akiről nem sokat tudtam, mert nem volt sem telefon, sem más eszköz, a mából visszanézve kicsit furcsa kor volt. De így is koncentráltam a versenyre, megfelelőnek találtam az edzéskörülményeket, előtte is egész évben kiemelkedő formában voltam, éreztem, hogy a döntő pillanatokban is jó leszek.”

Gyulay Zsolt egyesben és négyesben is olimpiai bajnok lett 1988-ban Szöulban (Fotó: MTI)

 

2023.01.23 23:09:30

Kajak-kenu nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Duna hátán tömegével, a parttól számolva egymás mellett öt sorban (!) siklottak a különféle hajók, és ahogy Feró bácsi mondta, a Római-part volt a proli Riviéra vagy Abbázia, aki menő volt, felment egészen Esztergomig vagy megkerülte a Szentendrei-szigetet.

2022.12.24 20:38:33

Kajak-kenu nemzetisport.hu

A K–1 1000 méter regnáló olimpiai, világ- és Európa-bajnoka a munkában hisz.

2022.07.10 09:53:07

Kajak-kenu POZSONYI SZILÁRD

A sportágnak köszönheti a szerelmét is: férje a kétszeres olimpiai bajnok német Tom Liebscher.

2021.10.02 21:01:28

Kajak-kenu MTI/ CS. B.

Az ifjúságiaknál Sellyei Csanád győzött, míg az ezüstérmet Kolozsvári Brúnó szerezte meg.

2021.09.19 08:24:44

Kajak-kenu V. Á.

Csipes mellett a Hajdu, Fekete páros, a női kenu négyes, valamint a női kajak négyes is ezüstérmes lett • Aranyérmes a kajak kettes vegyes páros.