MTI
2020.04.09 13:45 Frissítve: 2020.04.09 15:02

Kajak-kenu: kvótaszerző verseny lesz a szegedi vk jövőre

A jövő évi, szegedi világkupa lesz a kajakosok és a kenusok európai olimpiai pótkvalifikációs versenye a tokiói nyári játékokra.


Olimpiai kvótáért is lapátolhatnak Szegeden jövőre (Fotó: Tumbász Hédi)

Schmidt Gábor, a sportág hazai szövetségének (MKKSZ) elnöke az M4 Sportnak azt mondta, még nincs konkrét időpont, de a nemzetközi szövetség (ICF) már jelezte, ez a vk-forduló lesz a kvótaszerző viadal.

„Mi korábban pályáztunk a 2021-es világkupára, amikor még nem tudtuk, hogy nem az olimpia után, hanem előtte lesz. A nemzetközi szövetség jelezte, az a döntés született, hogy a jövő évi világkupák sorozatában a mi világkupánk lesz az európai kontinentális olimpiai kvalifikációs verseny a sprint és a paraszakágban is – közölte a szövetségi elnök. – Úgy gondolom, óriási dolog, hogy az olimpiát megelőzően a maradék kvótákat itt, Magyarországon lehet megszerezni.″

Hozzátette: a vk-verseny feltehetően májusban lesz, reményei szerint két-három héten belül megszületik a végleges időpont. Szóba került a már szerdán bejelentett döntés is, amely szerint a nem olimpiai számok júliusra tervezett magyarországi világbajnokságát szeptemberben rendezik meg.

„Természetesen mi tudtunk arról, hogy a nemzetközi szövetség fontolgatja a versenyek halasztását, törlését, és voltak előtte velünk is egyeztetések. Mi azt jeleztük, hogy az egész sportág szempontjából nagyon fontosnak tartanánk, ha idén is lenne verseny, hogy legyen céljuk a versenyzőknek, amire készülnek, ezért mi mindenképpen szeretnénk megrendezni a versenyt, akár egy későbbi időpontban is – ismertette a döntés hátterét Schmidt Gábor, egyúttal örömét fejezte ki amiatt, hogy az ICF-ben van szándék ezt a versenyt megrendezni. – Mi ebben partnerek vagyunk, várjuk a további egyeztetéseket, egyelőre abban maradtunk, hogy szeptemberben legyen a verseny.″

A szövetségi elnök jelezte, abban az időszakban van egy másik versenyük, a visegrádi országok fiataljainak részvételével sorra kerülő Olimpiai Reménységek Versenye és azt mindenképpen szeretnék megrendezni, így ehhez kell igazítani a vb-t. Schmidt Gábor úgy vélekedett, hogy bár már sok előkészület megtörtént a nyári időpontra, túl nagy pluszköltséget nem fog jelenteni a halasztás.

„Az ICF-fel is egyeztetve olyan megoldásokat fogunk keresni, hogy hatékonyan, költségtakarékosan, de egy jó, magas színvonalú versenyt tudjunk rendezni″ – hangsúlyozta.

Arra egyelőre nem tudott válaszolni, hogy az olimpia halasztásával az olimpiai számokat is szeretné-e megrendezni a nemzetközi szövetség, ugyanakkor jelezte, az olimpiai kvótával rendelkező versenyzők is rajthoz állhatnak Szegeden, holott ez az eredeti elképzelés szerint nem így lett volna.

„Fontos lépés, mert így nem maradnak verseny nélkül a legjobbak. Arról, hogy az olimpiai számok esetében is lesz-e verseny, én még nem kaptam információt. Ha az ICF így dönt, mi nem fogunk elzárkózni ez elől″ – tette hozzá.

A magyar válogatott eddig hat női kajakos, öt férfi kajakos és két női kenus kvótát szerzett az ötkarikás játékokra, még öt indulási jog gyűjthető.

2022.07.10 09:53:07

Kajak-kenu POZSONYI SZILÁRD

A sportágnak köszönheti a szerelmét is: férje a kétszeres olimpiai bajnok német Tom Liebscher.

2021.10.02 21:01:28

Kajak-kenu MTI/ CS. B.

Az ifjúságiaknál Sellyei Csanád győzött, míg az ezüstérmet Kolozsvári Brúnó szerezte meg.

2021.09.19 08:24:44

Kajak-kenu V. Á.

Csipes mellett a Hajdu, Fekete páros, a női kenu négyes, valamint a női kajak négyes is ezüstérmes lett • Aranyérmes a kajak kettes vegyes páros.

2021.09.06 23:05:42

Kajak-kenu CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Ez a vérre menő rivalizálás a legnagyobb román-magyar sportbarátságot szülte. A legendás Wichmann Tamás, Ivan Patzaichin duettet, olyan kapcsolatot, amelynek hőfoka az aktív pályafutás befejezése után sem csökkent.

2021.08.27 19:56:55

Kajak-kenu CS. B.

Bodonyi Dóra kihagyja a versenyt, s a kvartettben Gazsó Alida Dóra fogja helyettesíteni.