MTI
M. M.
2023.02.02 10:58 Frissítve: 2023.02.02 11:22

Kajak-kenu: idén a négyesre összpontosít az olimpiai bajnok Tótka Sándor

Idén minden energiájával a négyesre és a kvótaszerzésre összpontosít a Tokióban kajak egyes 200 méteren aranyérmes Tótka Sándor, aki jelenleg egy hónapig a Dél-afrikai Köztársaságban edzőtáborozik.

Tótka Sándor (Fotó: Földi Imre)

 

Az UTE 28 éves sportolójának, Tótka Sándornak nem úgy sikerült az elmúlt év, ahogy eredetileg szerette volna, tavasszal elkapta a koronavírust, ezért nem tudott rajthoz állni a válogatókon, s így a világversenyekről is lemaradt.

„Én úgy élem az életet, hogy minden okkal történik. Utólag kiderült: az, hogy tavaly beteg voltam éppen a válogató idején, nagyon-nagyon jót tett nekem, hiszen testileg és szellemileg is fel tudtam készülni, kipihenhettem magam, ezért teljesen más lendülettel állhattam neki a következő idénynek” – nyilatkozott az MTI-nek Tótka.

Hozzátette: könnyedén vette fel újra a ritmust, tavaly nyáron „egy nagyot alapozott”, így amikor ősszel elkezdték a munkát, sokkal stabilabb alapra tudott építkezni.

„Ez a vízen is megmutatkozott, iszonyú jó munkát végeztem el ősszel, és ez most is folytatódik, nagyon-nagyon jó formában érzem magam” – fogalmazott. A dél-afrikai edzőtábor négy hétig tart, majd öt nap itthonlét után irány Sevilla, ahol újabb három hétig meleg égövi körülmények között készülhet a Hüvös Viktor irányította csapat, a Kicsi Team, amelynek Tótka is tagja.

„Tavasszal aztán lesz két világkupa, az egyik Szegeden, ezen biztosan elindulunk a négyessel, és ha ott jól szerepelünk, akkor megyünk tovább az Európa-bajnokságra, és ha ott is jól teljesítünk, akkor valószínűleg bekerülünk a világbajnoki keretbe, és Duisburgban lehetőségünk lesz megszerezni négy olimpiai kvótát.

Az indulási jogokkal kapcsolatban a négyesnek lesz a legfontosabb és a legnehezebb dolga, mert ebben a számban csak és kizárólag a vb-n lehet kvótákhoz jutni”
– fejtette ki az olimpiai bajnok kajakos.

Tótka azt mondta: idei legfőbb és szinte egyetlen célja, hogy a négyessel megfelelő eredményt érjen el, és ha sikerül begyűjteni a négy olimpiai indulási jogot, akkor elégedett lesz.

„Ez már önmagában is óriási siker lenne, s ha még emellett sikerülne egy Eb- vagy vb-érmet is begyűjteni, az hab lenne a tortán. De nem ez a lényeg, hanem a kvóta” – jelentette ki.

Elárulta, hogy egyre többet foglalkoztatja a párizsi olimpia, ő is gondolkodik azon, hogy a számokkal és emberekkel hogyan lehet majd „sakkozni” a férfi kajakosok három versenyszámában, K–1 1000 és K–2, valamint K–4 500 méteren.

„Én csapathajókban szeretnék majd indulni, de egyelőre az idei feladatokkal foglalkozom, a négyessel és annak jó szereplésével. Ha nincsen négyes kvóta, akkor Párizs sincs, vagy csak nagyon nehéz úton lehet oda eljutni” – hangsúlyozta Tótka Sándor.

Tokió bajnokának tavaly gyermeke született, mint mondta, feleségével ez fenekestől felforgatta az életüket, de összességében sokkal türelmesebb lett a kisfia érkezése óta.

„Azt vettem észre, hogy amikor kajakozok és csinálom az ottani munkát, sokkal türelmesebb vagyok magammal, a csapattársaimmal és az edzőmmel is. Egy flow érzésben vagyok, a magánéletem rendben van, a sportolói életem is rendben van, emellett a tanulmányaimmal is foglalkozom. Úgy érzem, kerek az életem” – mondta a sportoló, aki az Edutus Egyetemen tanul kereskedelem és marketing szakon. 

(MTI)

2023.02.08 23:52:51

Kajak-kenu nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Megesett, hogy szinte „balettoztak”.

2023.01.23 23:09:30

Kajak-kenu nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Duna hátán tömegével, a parttól számolva egymás mellett öt sorban (!) siklottak a különféle hajók, és ahogy Feró bácsi mondta, a Római-part volt a proli Riviéra vagy Abbázia, aki menő volt, felment egészen Esztergomig vagy megkerülte a Szentendrei-szigetet.

2022.12.24 20:38:33

Kajak-kenu nemzetisport.hu

A K–1 1000 méter regnáló olimpiai, világ- és Európa-bajnoka a munkában hisz.

2022.07.10 09:53:07

Kajak-kenu POZSONYI SZILÁRD

A sportágnak köszönheti a szerelmét is: férje a kétszeres olimpiai bajnok német Tom Liebscher.

2021.10.02 21:01:28

Kajak-kenu MTI/ CS. B.

Az ifjúságiaknál Sellyei Csanád győzött, míg az ezüstérmet Kolozsvári Brúnó szerezte meg.