nemzetisport.hu
2016.10.18 14:35 Frissítve: 2016.10.18 14:46

Kajak-kenu: festmény lett az olimpiai bajnok lapátjából

Aki eddig azt hitte, tudja, mire való egy kajak- vagy kenulapát, hétfő délután a Hilton Hotelben alaposan meglepődhetett. Az elmúlt évtizedek ötkarikás magyar sikersorozata alapján feltételeztük, hogy a sportág képviselőinek munkaeszköze kizárólag az olimpiai aranyérmek nagyüzemi termelésének elengedhetetlen kelléke – immár azt is tudjuk, hogy különleges műalkotások alapanyaga egyben.

Wichmann Tamás, Vári Zsófia és Storcz Botond, no meg a lapátok

 

A Magyar Kajak-kenu Szövetség sajtótájékoztatóján Kárpáti Tamás Hungarikon elnevezésű gyűjteményének legújabb darabját mutatták be. Az egyedülálló kollekció megálmodója a magyar kortárs művészetben különleges világot teremtett elgondolásával, amelynek nyomán híres emberek egyszerű tárgyait neves művészekkel formálják műtárggyá.

Ezúttal a háromszoros olimpiai bajnok Storcz Botond „újragondolt” lapátját csodálhatta meg a közönség, a kajakozó egykori tanmedencés evezőjéből Vári Zsófia festőművész készített „Azért a víz az úr” címmel műalkotást.

„A lehetőség, hogy egy, a szívemnek kedves tárgyat ajándékozhatok a gyűjteménynek, jó érzéssel töltött el, a végeredmény pedig nagyon tetszik – mondta Storcz Botond az új külsővel ellátott lapátot vizsgálva, amelyen jellemzően az azúrkék szín dominál. – A színválasztás tökéletes, engem egy vidám forgatagra emlékeztet az alkotás.”

A sportág válogatott vezetőedzője a bemutatón elárulta, a tanmedencében használt lapátról korábban a téli edzések jutottak eszébe, a szürkeséggel, hideggel és bezártsággal, most mindez megváltozott.

„Eddig elzárva állt a lapát, egyik helyről a másikra tettem, de azzal, hogy a gyűjtemény darabjává vált, igazán értékes lett. Most már olyan, mint egy festmény, amit meg kell mutatni” – tette hozzá Storcz.

A Hungarikon-gyűjtemény relikviái sorában korábban volt már két kajak-kenus lapát (mindkettő megtekinthető volt a sajtótájékoztatón); Kovács Katalinéba egy festő-, míg Wichmann Tamás evezőjébe egy szobrászművész lehelt életet.

A sportág klasszisainak tárgyaiból készített műalkotások sora hamarosan újabb darabbal bővül, a rendezvényen Baráth Etele, a szövetség elnöke az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta lábtámaszát adta át újrateremtésre Kárpáti Tamásnak. 

2022.07.10 09:53:07

Kajak-kenu POZSONYI SZILÁRD

A sportágnak köszönheti a szerelmét is: férje a kétszeres olimpiai bajnok német Tom Liebscher.

2021.10.02 21:01:28

Kajak-kenu MTI/ CS. B.

Az ifjúságiaknál Sellyei Csanád győzött, míg az ezüstérmet Kolozsvári Brúnó szerezte meg.

2021.09.19 08:24:44

Kajak-kenu V. Á.

Csipes mellett a Hajdu, Fekete páros, a női kenu négyes, valamint a női kajak négyes is ezüstérmes lett • Aranyérmes a kajak kettes vegyes páros.

2021.09.06 23:05:42

Kajak-kenu CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Ez a vérre menő rivalizálás a legnagyobb román-magyar sportbarátságot szülte. A legendás Wichmann Tamás, Ivan Patzaichin duettet, olyan kapcsolatot, amelynek hőfoka az aktív pályafutás befejezése után sem csökkent.

2021.08.27 19:56:55

Kajak-kenu CS. B.

Bodonyi Dóra kihagyja a versenyt, s a kvartettben Gazsó Alida Dóra fogja helyettesíteni.