Kajak-kenu: érmek, hajók, oklevelek - Kolonics-kiállítás Szegeden

Vágólapra másolva!
2011.08.16. 06:51
Címkék
Hétfőtől Szegeden, a Klauzál téri EDF Galériában látható a kajak-kenu világbajnokság alkalmából megnyílt vándorkiállítás, amely a 2008-ban elhunyt kenus legenda, Kolonics György pályafutását mutatja be.

Pontosan húsz évvel ezelőtt szerepelt először felnőtt-világbajnokságon Kolonics György, aki utána 17 éven keresztül megszakítás nélkül minden világversenyen részt vett.

Erről az évfordulóról is megemlékezik a kiállítás, amelyen bemutatják a kétszeres olimpiai, tizenötszörös világ- és háromszoros Európa-bajnok versenyző nagyjából ötszáz érme közül a legfontosabbakat, valamint több oklevelét, állami kitüntetéseit és két hajóját. Az egyikben 1996-ban, Atlantában Horváth Csabával nyert olimpiát 500-on, a másikban Sydneyben egyedül győzött ugyanezen a távon.

„Éppen jókor ért ide ez a kiállítás, Kolót rengeteg szép emlék fűzte Szegedhez – mondta az ünnepélyes megnyitón Kolonics György világbajnok és olimpiai bronzérmes páros társa, Kozmann György. – Az egyik legemlékezetesebb szegedi élményét volt szerencsém vele átélni 2006-ban, amikor csodálatos közönség előtt nyertünk világbajnoki címet ezer méteren párosban. Akkor a döntőt közvetítő sportriporter azt mondta, Koló szobrot érdemelne a Tisza-parti városban. Bár szobra még nincs Kolonics Györgynek Szegeden, ez a kiállítás többet elmesél róla, mint bármilyen emlékmű."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik