Kajak-kenu: a müncheni multisport Eb része lesz a 2022-es kontinensviadal

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.05.15. 16:55
null
A 2022-es multisport Eb több versenyszámának is az 1972-es olimpiai park adhat majd otthont (Fotó: AFP)
A gyorsasági kajak-kenu is bekerült a 2022-es, müncheni multisport Európa-bajnokság programjába, amelyben így most már hat sportág szerepel – adta hírül az insidethegames.biz portál.

A műsorban eredetileg az atlétika, a kerékpár, a torna, az evezés és a triatlon kapott helyet, de miután a városvezetés megszavazta a bővítést, már hetek óta napirenden van, hogy a kajak-kenu, a strandröplabda, a sportmászás és az asztalitenisz is bekerülhet. A kajak-kenu európai szövetsége (ECA) eheti board-ülésén jelentette be a hivatalos csatlakozást.

Kárai Péter, az ECA vezető testületének tagja, a magyar szövetség alelnöke az MTI-nek azt mondta: nagyon örülnek ennek a fejleménynek.

„Óriási előrelépés ez a kajak-kenu számára. Sokkal komolyabb megjelenést biztosít, és a televíziós közvetítés által jóval több bevételhez jut a sportág, mintha egyedül rendezné az Európa-bajnokságát. Kulcskérdés, hogy a jövőben hány multisport-eseményhez tudunk majd csatlakozni"
– fogalmazott.

Hozzátette: a pálya jó Münchenben, ahhoz viszont alkalmazkodni kell, hogy a megszokottnál később, augusztus 17. és 21. között rendezik a kajak-kenu versenyeket.

Először 2018-ban került sor multisport Eb-re, Glasgow és Berlin volt a házigazda, az akkori sportágak közül a golf és az úszás 2022-ben nem lesz a műsorban, abban az évben Róma rendezi majd az úszó Eb-t.

Az ECA ülésen arról is szó esett, hogy szeretnék még idén lebonyolítani a koronavírus-járvány miatt elmaradt, elhalasztott kontinentális viadalokat, így a júliusra tervezett budapesti maratoni Európa-bajnokságot és a júniusra kiírt romániai gyorsasági Eb-t is. Ezekre ugyanakkor csak akkor kerülhet sor, illetve akkor lesznek érvényesek, ha minden tagország részt vehet rajtuk, azaz a járvány nem akadályozza őket az odajutásban.

„Október első hetében szeretnénk pótolni a maratoni Eb-t, szeptember negyedik hetében pedig a gyorsasági szakágban a nem olimpiai számok világbajnokságát, amelyre ugyancsak júliusban került volna sor Szegeden. Utóbbin az olimpiai számokban világkupa-versenyt rendeznénk. Ezekről azonban még nincs hivatalos döntés" – mondta az MTI-nek Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke.

Az európai, illetve a nemzetközi sportági szövetség várhatóan júniusban dönt az elhalasztott regatták új időpontjáról.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik