Osztrák hokiliga: remek utolsó harmad, újra nyert a Fehérvár

SZŰCS ANDRÁSSZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2021.09.18. 19:53
null
Hazai gólöröm (Fotó: Hydro Fehérvár Facebook)
Második mérkőzését is megnyerte a Hydro Fehérvár az osztrák jégkorong-bajnokságban (ICEHL): a magyar csapat szombat este hazai jégen, remek utolsó harmaddal 5–2-re verte meg a mezőny olasz újoncát, a Val Pusteriát. A magyar csapat pénteken Bécsben folytatja.

 

Tekintve, hogy amikor a Fehérvár még Alba Volán néven 2007-ben csatlakozott az akkor még EBEL-nek hívott osztrák központú bajnoksághoz, akkor több mint tucatnyi vereséggel nyitott, az idei újonc Val Pusteria (vagy németesen: Pustertal, kinek, hogyan tetszik) igazán nem panaszkodhat, hiszen rögtön az első bajnokiját megnyerte, pénteken Pozsonyban győzött.

Na de szombaton Székesfehérváron már nem!

Pedig a helyismerettel nem lehetett gond, hiszen régi jó ismerősök is érkeztek sárga-feketében. A vezetőedző, az olasz Luciano Basile például a sikerkapitányunk, Pat Cortina segédje is volt a férfiválogatottunknál egykoron, aztán pedig a Briancon mestereként maréknyi légiósunkat is edzette Franciaországban. Aztán ott a hátvéd, Michael Caruso, aki idén nyáron konkrétan Fejérből igazolt Dél-Tirolba. És akkor ott vannak még azok, akik az olasz válogatottban is nyomják, velük néhány héttel ezelőtt, Rigában, az olimpiai selejtezőn találkozhattak a mieink, sőt némelyikük korábban edzőmeccseken is, akár Fehérváron.

Na de most nem történelemórára jöttek össze a felek, hanem fontos három ICEHL-pontért, meg legalább ideiglenes tabellaelsőségért, hiszen a címvédő Klagenfurt csak később kezdett az Innsbruckkal.

Mindebből az lett, hogy a Volán öt perc után vezetett az előző idény házi gólkirálya, Erdély Csanád találatával (1–0), és utána is a hazaiak próbálkoztak sokkal többször, csak épp hiába. Ennek akkor lett meg a böjtje, amikor a második szünet előtt testről bepattanó lövéssel egyenlített a Val Pusteria (1–1).

Úgyhogy a harmadik harmadra lehetett felgyűrni az ingujjakat megint, ebben a melózásban viszont Terbócs István éppen specialista: a MAC-tól elhozott válogatott szélső most féltérdről piszok nagy kapásgólt lőtt a bal felsőbe (2–1), ami után videózgatták ugyan, hogy az akció eleje nem volt-e les véletlenül, de szerencsére nem, úgyhogy visszatért a vezetés.

…és ha már így esett, akkor gyorsan rá is duplázott a Fehérvár, pontosabban a saját utánpótlásból felemelt Rétfalvi Kristóf, aki ugyancsak első találatát szerezte az ICEHL-ben (3–1). Persze ezt is kivideózták, de teljes joggal, mert Mihály Ákos keresztülesett a kapuson, majd talán a korcsolyáját is érintette a pakk, csakhogy egy bekk zúdította rá a saját kapusára, a korongot rúgó mozdulat pedig nem volt, úgyhogy szabályosnak minősítették a találatot.

Ez két okból is remek. Egy: helyes döntés született, kettő: nem sokkal később megint szépített a Val Pusteria (3–2), úgyhogy jól jött a tartalék.

Az meg pláne, hogy az utolsó percekre fordulva Josh Atkinson emberhátrányban végigviharzott a bal szélen, és be is fejezte az akcióját (4–2), úgyhogy ekkor megnyugodhattunk, hogy meglesz a második győzelem is.

Nem is csalatkoztunk, mert ugyan Magosi Bálint elsőre a lekorcsolyázó kapus által üresen hagyott kapu vasának tövét trafálta el közelről, Gleason Fournier egész pályáról betalált (5–2)!

A Fehérvár tehát 2/2-vel nyitotta az új ICEHL-évadot, ráadásul mindkétszer ötöt lőtt, és mindet más szerezte, ennél többet pedig aligha kívánhattunk.

OSZTRÁK JÉGKORONGLIGA (ICEHL)
HYDRO FEHÉRVÁR AV19–VAL PUSTERIA (olasz) 5–2 (1–0, 0–1, 4–1)
Székesfehérvár, 1412
néző. Vezette: Bulovec (szlovén), Nagy A., Riecken (osztrák), Zgonc (szlovén)
FEHÉRVÁR: Kornakker – Atkinson 1, H. NILSSON (2) / Horváth M., T. Campbell / Fournier 1, Szabó Dániel / Szabó B. – Magosi B., Hári J., Kuralt / ERDÉLY CS. 1 (1), Bartalis I. (1), PETAN (2) / Shaw, Jacobs, TERBÓCS 1 / RÉTFALVI 1, Sarauer, Mihály Ákos (1). Edző: Kevin Constantine
VAL PUSTERIA: Scholl – Hanna 1, Willcox / Caruso (1), KRISTENSEN / Glira, Hofer / Baumgartner, De Lorenzo / Bardaro (1), HARJU 1 (1), Ikonen / Stukel, Hannoun, Budish / Traversa, Andergassen, Deluca / Mantinger, Berger, Hasler. Edző: Luciano Basile
Kapura lövések: 34–24
Gól – emberelőnyből: 4/1, ill. 3/1
MESTERMÉRLEG
Kevin Constantine:
– Amikor egymás utáni napokon játszottunk a múlt héten, a második meccs nem sikerült jól, úgyhogy erről most külön beszéltünk, és remekül kezdtünk. A második harmad kevésbé tetszett, valahogy mintha elfogyott volna a lelkesedésünk. A harmadikban viszont megtaláltuk az utat a győzelemhez, azaz nagyszerű hétvégét zártunk.
Luciano Basile: – Mindkét csapat másodszor játszott két napon belül, csak mi idegenben, még csütörtökön indultunk el otthonról… De most szimplán nem voltunk elég jók, a kapusunk hiába tartott minket meccsben sokáig. Az remek, hogy az első napon megszereztük az első győzelmünket a ligában, ám a mostani eredmény nem is tükrözi híven a mérkőzés alakulását, mert – talán a fáradtságunk miatt – alig teremtettünk helyzetet.

További szombati eredmények
Bratislava (szlovák)–Dornbirn (osztrák) 5–2, Klagenfurt (osztrák)–Innsbruck (osztrák) 6–2
Az élcsoport: 1. Klagenfurt 6 pont (2 mérk., 11–2), 2. FEHÉRVÁR 6 (2, 10–3), 3. Salzburg 3 (1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik