Ljungblommal nem bírtak a magyarok a női vb-n, győztek a svédek

Vágólapra másolva!
2023.04.08. 16:56
null
Garát-Gasparics Fanni lövése után a háttérben érkező Seregély Mira lőtt gólt (Fotó: Barry McCluskey / MJSZ)
A magyar női jégkorong-válogatott második mérkőzésén négygólos, 6–2-es vereséget szenvedett Svédországtól a Kanadában zajló női jégkorong elit-világbajnokságon, így két mérkőzés után három ponttal a B-csoport negyedik helyén áll.

JÉGKORONG
NŐK, ELIT-VILÁGBAJNOKSÁG

B-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–SVÉDORSZÁG 2
–6 (2–4, 0–1, 0–1)
Brampton, CAA Centre, 1337 néző. V: Lieffers (kanadai), Nurmi (finn) – Greenen (amerikai), Saarimaki (finn)
MAGYARORSZÁG:Németh A.(RÉVÉSZ)– Németh B., OdnogaL. / Baker, Knee/ Kiss-Simon(1),Mayer F. (1)/ Tóth E. – Garát-Gasparics(1),SEREGÉLY MÍRA 1,KreiszE./H. Williams, Pázmándi, Jókai-Szilágyi / Dabasi 1, Huszák (1),Metzler/ Horváth I., Strobl, Szamosfalvi/ Rónai. Szövetségi kapitány:Pat Cortina
SVÉDORSZÁG:
Grahn– Bergström, NYLEN PERSSON (2) / Silen, Kjellbin(1) / Holmgren, Andersson1 / Jungaker(1)– LJUNGBLOM 4,OLSSON (2),SVENSSON 1 (3) / Johansson, Hjalmarsson, Thuvik(1)/ Lundin(1),Blom, Rask/ Carlsson, Hedqvist, Wikner-Zienkiewicz/ Bouveng. Szövetségi kapitány: Ulf Lundberg
Gólok: Seregély 07:27
(Garát-Gasparics – emberelőny), Dabasi 08:57 (Huszák, Mayer), ill. Ljungblom 03:00 (Svensson, Kjellbin), Ljungblom, 06:13 (Svensson, Olsson), Ljungblom 13:08 (Svensson, Persson – ee.), Andersson 14:58 (Thuvik, Jungaker), Ljungblom 24:44 (Lundin), Svensson 51:54 (Persson, Olsson – emberelőny)
Kapura lövések:
29–28
Gól – emberelőnyből:
7/1, ill. 3/2
MESTERMÉRLEG

Pat Cortina:
– A svédek készen álltak, mi pedig nem. Nem arra összpontosítottunk, amire kellett volna, az első két gólt olyan szituációkból kaptuk, amikre külön kitértünk a meccs előtti elemzésen. Keményebben kell küzdenünk azért, hogy megtartsuk a korongot. Ha pozitívumot akarok keresni, Révész Zsuzsa teljesítményét emelném ki, illetve hogy lőttünk egy gólt emberelőnyben.
UlfLundberg:
– Sokkal jobb döntéseket hoztunk a jégen, mint a németek elleni meccsen, következetesek voltunk annak ellenére, hogy erős csapattal találkoztunk, amelyben különösen nagy a támadópotenciál. Keményen dolgoztunk, két gólt is szereztünk emberelőnyből, és majdnem az összes emberhátrányunkat kivédekeztük.

ÖSSZEFOGLALÓ

A tavalyi dániai világbajnokságon mikor a svédek ellen szétlövéssel kikapott a magyar női jégkorong-válogatott 3–2-re, még nem tudhattuk, az ott szerzett egy pontnak is mekkora jelentősége lesz.

VÉLEMÉNYEK

Garát-GasparicsFanni, a magyar válogatott csapatkapitánya: – Nem tartottuk be az edzői utasításokat. Három dolgot kért tőlünk Pat Cortina, hogy legyünk erősek, okosak, és figyeljünk az összjátékra. Néhány periódusában a meccsnek sikerült ezeket megvalósítanunk, akkor ki is egyenlítettünk kétgólos hátrányból. A párharcainkat többségében elveszítettük. Készen kell állnunk a meccsek kezdetére, akkor is, ha a 11 órás rajt nem optimális. Arra a szakaszra kell építenünk, amikor visszajöttünk 0–2-ről, és szeretném kiemelni Révész Zsuzsit, aki nagyon jól szállt be. Az öltözőben odaadtam neki a meccs legjobbjánakjáró díjat, mert remek munkát végzett, nehéz helyzetben, fiatalon állt be és kiválóan védett.

Lina Ljungblom,a svéd válogatott csatára: – Azt hiszem, még nem lőttem négy gólt korábban tétmérkőzésen, de ennél is jobban örülök a győzelemnek. Jól megtaláljuk egymást azokkal,akikkel egy sorban játszom, sokat beszéltünk arról a meccs előtt, hogy a párharcainkat meg kell nyernünk, és ez nagyjából sikerült is. Magabiztosságotgyűjtöttünk, de a finnek ellen még többre lesz szükségünk, mert nagyon technikás és gyors hokit játszanak.

Arra csak egy nappal később, a németek Dánia elleni mérkőzésének utolsó másodpercében szerzett győztes gólja után derült fény, ugyanis a mieink így történetük során először negyeddöntőbe jutottak elit-világbajnokságon. A Kanadában, helyi idő szerint szombaton délelőtt kezdődő, ugyancsak Svédország elleni összecsapásra úgy készülhetett Pat Cortina együttese, hogy egy esetleges sikerrel könnyen lehet, hogy megismételhető lenne a bravúr, hiszen a svéd válogatott első mérkőzésén kikapott Németországtól 6–2-re, a magyar pedig Franciaországét győzte le 4–2-re.

A svéd vezetőedző a meglepő négygólos vereség ellenére sem változtatott sokat együttese összeállításán, a magyar csapaté pedig változatlan volt az első mérkőzéshez képest – leszámítva a kapusposztot, ahol Emma Söderbergh helyett Sara Grahn kapott ezúttal bizalmat.

Ami a franciák elleni találkozón tapasztaltakhoz képest ugyancsak változatlan volt, hogy rengeteg magyar szurkoló biztatta a mieinket. Sajnos a semleges nézőknek élvezetesebb lehetett az első harmad, mint a magyaroknak hiszen az őrületes, hatgólos játékrészt 4–2-re nyerték a svédek. Látszott a játékosaikon, hogy sokkal élesebben, koncentráltabban játszanak, mint tették azt a németek ellen, az első góljukat pedig egy védekező harmadukban megszerzett buli utáni kontrából szerezték, majd nem sokkal később a támadóharmadukban is elhoztak egy bulit, aminek ugyancsak gól lett a vége.

LJUNGBLOM BEINDULT
Nem mindennap üt az ember lánya egy világbajnoki meccsen négy gólt, ám a 21 éves Lina Ljungblomnak ez most pont ellenünk sikerült. A hazájában a MoDo Hockeyban játszó svéd center ráadásul első világbajnoki pontjait szerezte a mieink ellen. Ljungblom ugyan már négy éve ott volt a svédek számára kieséssel záruló, a mostanit megelőző utolsó elit-vb-s szereplésükön, s mind az öt meccsen pályára is lépett, de sem pontot, sem gólt nem szerzett – ahogy a németektől 6–2-re elvesztett első idei vb-meccsükön is csöndben maradt...

A két találat láthatóan feltüzelte a magyar válogatottat, és a kilencedik percben már újra döntetlen volt az állás, miután egy kapusról kipattanó korongot Seregély Míra ütött a hálóba, majd első emberelőnyös helyzetét használta ki a válogatott: úgy tűnt, Huszák Alexandra lövése után került a korong a svéd kapuba, ám utóbb kiderült Dabasi Réka korcsolyájáról pattant a hálóba a pakk, így neki adták a gólt. Nem sokáig örülhettek a magyar drukkerek, hiszen az Odnoga Lotti kiállítása utáni emberhátrányt nem sikerült kapott gól nélkül átvészelni, az ihletett formában játszó svéd csatár, Lina Ljungblom szerezte meg saját maga és csapata harmadik gólját. A harmadot újabb svéd gól zárta, de ami még ennél is aggasztóbb volt, hogy Mayer Fruzsina fájdalmas arccal, négykézláb mászott ki a kispadra pár másodperccel az első dudaszó előtt és nem is térhetett vissza a jégre a második játékrészre.

Ljungblom viszont kikorcsolyázott, és ott folytatta, ahol abbahagyta, újabb gólt szerzett, amivel már 5–2 volt az állás. Érezhetően sokat kivett mindkét csapat játékosaiból az első harmadban diktált tempó, több szabálytalanság, vaktában elütött korong és pontatlanság is volt.

Az utolsó játékrészben, bár voltak veszélyes helyzetek, leginkább a mezőnyben folyt a játék. Magyar szempontból pozitívum, hogy a mindössze tizenhét éves, klubcsapatában fiúkkal készülő, Révész Zsuzsa jól szállt be a meccsbe az ötödik svéd találat után, és mindössze egy emberhátrányos gólt kapott másfél harmadnyi játék alatt. A mérkőzést a magyar válogatott 6–2-re elveszítette, a reményt a továbbjutásra azonban korántsem. A csapat legközelebb Finnországgal találkozik, húsvét hétfőn, helyi idő szerint délelőtt 11 órakor.

A B-CSOPORT ÁLLÁSA

M
Gy
HGy
HV
V
LG–KGGk
P
1. Finnország2
2
17–1+166
2. Németország21
1
6–5+13
3. Svédország2
11
8–8+03
4. Magyarország2
1
16–8–23
5. Franciaország22
3–18–150
Az első három helyezett jut be a negyeddöntőbe.
Ljungblom (25) eddigi vb-meccsein még pontot sem szerzett, most négy gólt lőtt a mieinknek (Fotó: Barry McCluskey / MJSZ)
Ljungblom (25) eddigi vb-meccsein még pontot sem szerzett, most négy gólt lőtt a mieinknek (Fotó: Barry McCluskey / MJSZ)

PERCRŐL PERCRE

Köszönjük a figyelmet, hamarosan jövünk az összefoglalóval. A mieink számára hétfőn 17.00 órától a Finnország elleni találkozóval folytatódik a világbajnokság.

A mieink legjobbja a csapatkapitányunk, Garát-Gasparics Fanni lett, a svédeknél megáltalános meglepetésre a négygólos Lina Ljungblom.

III. HARMAD

20. perc: Végül az utolsó perc eseménytelenül lecsorog, a svédek igazolva a papírformát, megnyerik a mérkőzést.

19. perc: Dabasi végül kiüti, így tudunk cserélni.

18. perc: Kicsit beszorultunk a végén, Révész többször is szépen véd, de nem tudjuk kiütni a harmadunkból.

17. perc: Kettő az egyben jönnek a svédek, végül Hedqvist emelt a bbal felső mellé.

17. perc: Gasparics csíptett el egy korongot a svéd harmadban, majd lőtt, Grahn a botossal védett.

15. perc: Egy kiemelt korongot Persson már nem tud a kévonal előtt megállítani, les.

14. perc: Az utolsó 40 másodpercre sikerült felállni, de hiába járattuk a korongot, nem sikerült lövéshez jutni. Kiegészülés után viszont igen, Kreisz került helyzetbe a jobb oldalon, de lövését Grahn hárította.

13. perc: Emberelőnybe kerülünk, Hjalmassonnak kell kkiülnie két percre túlzott keménységért.

12. perc: Ezt viszont már nem tudja védeni. Svensson kap korongot kissé balra, s miután Lundin takarja a kilátást Révész elől, könnyedén lő a kapu bal oldalába. 2–6.

12. perc: Villámgyorsan felállnak a svédek, Olsson lövését kell védenie Révésznek. Aztán viszont egy hatalmas kavarodás végén véd ismét Révész.

12. perc: Odnoga Lottit küldik ki két percre a zebrák, gáncsolásért.

10. perc: Révész! Johansson kínálta meg közelről a füle mellé célozva, de a lepkéssel elkapta a korongot kapusunk, remek védés!

9. perc:Baker adta el a korongot a saját alapvonalán, de végül nem jutottak lövésig a svédek.

8. perc: Németh Bernadett jól helyezkedve védekezik Jungakerrel szemben, akinek lövését Révész így könnyen tudja fogni a lepkéssel.

8. perc: Mayer közben már civilben a kispad mögött a lelátón ülve figyeli a mérkőzést.

7. perc: Knee... Éppen emberelőnybe kerültünk, amikor középen lecsap egy lecsorgó pakkra, majd egy csel után lő, de Grahn védeni tudott...

6. perc: Másfél percig négy a négy ellen játszunk, miközben egyre keményedik a mérkőzés, egyre több a kis kakaskodás, az ütközés.

6. perc: Ljongblom ütötte ki ütőjével Németh kezéből az ütőt, ez is két perc. Közben Bergströmöt kísérik ki a jégről bea pálya melletti mentőhöz...

5. perc: Révész mutat be egy védést, aztán Bakert kiküldik bottal lökésért... Közben meg Pázmádni palánkra pakolásáért nem fújtak semmit...

5. perc: Gasparics szerzett korongot, a támadóban, majd Seregélyhez játszott, ő visszatette a tisztább helyezetben érkező Kreisznek, aki egy csellel átvette fonákra, de a lövésre már nem maradt elég erő...

4. perc: Szamosfalvi futott versenyt Bergströmmel, hogy ne legyen tilos felszabadítás nálunk, a végén mindketten nagyon csúnyán neki zuhantak nagy sebességgel a svéd kapu mögötti palánknak, de míg a magyar lány felkelt, a svéd csak segítséggel tudta elhagyni a pályát.

3. perc: Blom húzta meg a jobbon, majd visszatette a kékre lövésre Perssonnak, Révész védett.

2. perc: Knee adta el a korongot a kapunk mögött, de Ljungblom most nem tudott helyzetbe kerülni, mert Metzler visszazárt és kisegítette.

1. perc: Elkezdődött a harmadik 20 perc. Révész védésével indul a felvonás, meg egy magyar tilossal...

A második harmadban négy emberelőnyünk volt, de nem tudtuk kihasználni őket. A második harmadban mindkét válogatott 7-7 alkalommal lőtt kapura, a svédeknél egy beakadt, nálunk nem.

„Tartjuk a svédek tempóját és nagyjából mindent jól csinálunk, küzdünk, harcolunk, csak éppen nem jön a gól. A szurkolók viszont csodálatosak, erőt adnak nekünk ahhoz, hogy elhiggyük, van keresnivalónk a harmadik harmadban” – fogalmazott a harmadszünetben Seregély mira, a mieink első gólszerzője.

II. HARMAD

20. perc: Vége a középső felvonásnak.

20. perc: Tóth Enikő passza után Baker lőtt balról a kékről, a kapus előtti takarásról oldalra pattant, de de nem volt érkező a jobbon.

19. perc: Svensson próbálta meg balról bebőrözni Révészt, de Zsuzsa figyelt a kötényre.

17. perc: Egy beleérésre belőtt korong a svédektől, megpattan, de Révész véd. Jó ideje nem volt már játékmegszakítás, a svédek tudtak cserélni, mi annyira nem...

15. perc: Letelt a kiállítás, de a svédek beszorulnak, viszont mi nem jutunk lövéshez.

14. perc: Kettő az egyben léphetnek ki a svédek, Andersson passz helyett lő, a kapuvason csattan...

13. perc: Úgy fest, egyelőre Mayer Fruzsina nem tudja folytatni a játékot ma, az MTI jelentése szerint vizsgálják, hogy mennyire súlyos a sérülése.

12. perc: Újabb durva ütközés a svédekől,Szamosfalvit ütközte le hátulról – az első meccsünkön ilyenért a francia Roziert véglegessel büntették, most csak két perc.

11. perc: Kivédekezték a hátrányt a svédek.

10. perc: Felállunk előnyben a svéd harmadban, de nem sikerül lövésig jutni, csupán keresztpasszokig.

9. perc: Wikner-Zienkiewiczet szórják ki két percre, Palánkra lökte Jókai-Szilágyi Kingát.

7. perc: Pázmándi ugrohatott volna ki ziccerben, ha át tudja venni a korongot, de nem hosszan tette maga elé...

5. perc: A gól után Cortina döntött: lehívta Németh Anikót, Révész Zsuzsa véd a továbbiakban.

5. perc: Ljungblom tarthatatlan...A hátrány kivédekezése utánLjungblom lódul meg a jobbon, Németh Bernadettet kimozdítj, majd lő, a korong Németh Anikót mellett befért a rövidbe, 2–5.

4. perc: Elhozunk egy bulit a támadóban, a pakk Gasparics elé kerül, lő is, de Grahn megint védeni tud. És megint: Huszák fordult be a kapu mögül, megpróbáltabúzni, a mamutról kipattant, aztán Odnoga próbálkozott a kékről, majd Kiss-Simon jobbról, de egyik sem akadt be.

3. perc: Lundin kente fel a palánkra Tóth Enikőt, két perc.

3. perc: Rask kavargatott a jobb oldalon az alapvonalnál, elvesztette, aztán gyorsan visszaszerezte, majd lőtt, Németh védett.

2. perc: Kettő a kettő ellen fordulhatunk, Huszák viszi be a támadóba, és szép cselek után lőt, Grahn lepkéssel hárít.

1. perc: Túlütés nálunk. Közben Mayer sérülését lassítják, senkitől sem zavartatva, egyedül korizva rogyott össze a felezőn...

1. perc: Folytatjuk!

Íme, Seregély gólja!


A szervezők közben az alapos videózás után Huszák gólját végül Dabasinak adták.

Annak ellenére, hogy a svédek vezetnek 4–2-re az első harmadban, mi 16-szor lőttünk kapura, náluk viszont csak 12 lövést regisztrálhattunk.

I. HARMAD

20. perc: Magyar lövéssel zárul az első harmad, amelyre a legjobb jelző talán a kaotikus lenne. Mayert ketten támogatják az öltözőbe.

20. perc: Úgy fest, Mayer Fruzsinával gond van, jégre került, nehezen tud felállni, de végül lebotorkál cserére.

19. perc: Felállunk előnyben, végül Kreisz lőtt a rövidnél, Grahnról kijön, de nincs újabb lövés...

18. perc: Thuvik bodicsekket vezetett elő Bakerrel szemben, két perc.Ez a fiúknál szép mozdulat, itt szabálytalan.

17. perc: Seregély hozta be a korongot a támadóba, majd visszatette Kreisznek, ő lőtt is egyből, de Grahn védett...

15. perc: Ez pech... Pörögnek a svédek, takarják akilátást Németh elől, Thuvik visszateszi a kékre Anderssonnak, akinek lövése a tehetetlen Németh Anikóról pattan a hálóba. 2–4.

14. perc: Nem sikerült kivédekzeni, Ljungblom, mesterhármas. Megint Svensson készíti elő Ljungblomnak lövésre a korongot, ő meg a buliről belső széléről kapásból besúvasztja a pakkot Németh hóna alatt a hosszú felsőbe, 2–3.

13. perc: Nyomnak a svédek előnyben, Némethnek kellett többször is védeni.

12. perc: Odnoga lökte fel Thuvikot, két perc.

11. perc: Svensson lopta a távot a jobbon, majd éles szögből lőtt, Németh a helyén volt, a pakk viszont a vasat találva el vágódott a mezőnybe.

10. perc: Sőt! Majdnem három, Gasparics tört be balról a kapu elé, majd lőtt, de nem tudta le ültetni Grahn, így védett a kapus.

9. perc: EGYENLÍTÜNK!!! Huszák kért korongot a bal oldali bulikörnél, majd is kapta, majd laposan Dabasi takarása mellett a rövid alsóba lőtt, 2–2! Emberelőnyös gól!

9. perc: Sikerül gyorsan felállni, Huszák kétszer is éles szögből lő, majd Kiss-SImon távolról, de Grahn védett.

8. perc: Emberelőnybe kerülünk, Blom ül ki akadályozásért.

8. perc: GÓÓÓÓÓÓL! SEREGÉLY! Lemásoljuk a svédek második gólját: korongot vesztenek a svédek a támadóharmadban, Gasparics megiramodik vele, majd lő, s a kipattanót Seregélye veri be közelről, 1–2!

7. perc: Ott a második, ez is Ljungblom... Tilosat ütünk, a svédek elhozzák a bulit, Svensson tisztán centerezhet balról, Ljungblom meg kapásból bepofozza közelről... 0–2

5. perc: Újabb svéd támadás, a kapunk mögül visszatett korongot azonban sikerül elpiszkálnia Odnogának.

4. perc: Vezetnek a svédek, Ljungblom... Elvesztettük a pakkot a támadóharmadban, az előrevágott korongot Svensson vetődve centerezte, az érkező Ljungblom pedig egy csel után eltette a sarokba Németh Anikó mellett... 0–1.

3. perc: Williams egy jó csel után lőtt, Grahn lekapta a korongot...

2. perc: Megvan az első lövésünk, Huszák volt az jobbról, Grahn védett.

1. perc: Elhoztuk a bedobást, de nem jutottunk be a támadóharmadba.

Meglepetés, a svédeknél Sara Grahn véd, nem pedig Emma Söderbergh.

Érkezenek a csapatok! A mieink nagy üdvrivalgás fogadta.

A mieink piros mezben, a svédek sárgában játszanak majd. Bő két perc a kezdésig.

A svédekkel a tavalyi világbajnokságon találkoztunk először, akkor szétlövésben kikaptunk, de az a pont akkor a bennmaradást jelentette. Most is sokat jelentene a nyolc közé felé vezető úton, de még jobb lenne nyerni.

Helyi idő szerint délelőtt 11.00-kor kezdődik a mérkőzés, ez indokolja, alig pár százan vannak a találkozó előtt a lelátón, többségében azonban magyarok, szóval, a buzdítás ma is kijut majd a lányoknak. El is kél majd!

Köszöntjük olvasóinkat, hamarosan kezdődik a magyar női jégkorong-válogatott második világbajnoki mérkőzése! Tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

A magyar válogatott a helyi idő szerint csütörtök délutáni, franciák elleni siker után a pénteki napon átmozgató edzést tartottak taktikai megbeszéléssel megspékelve, a svédek játékának elemzése estére és szombat reggelre maradt – derül ki helyszíni tudósítónk Kapolcsi-SzabóBence edzésriportjából.

A franciák ellen három asszisztot jegyző Kiss-Simon Franciska tudja vállalni a játékot – egy korong a sisakján csattant a meccsen, s egy jó nagy púp nőtt a fejére, s ott van a harmadik sorunkban az első meccsen duplázó Huszák Alexandra is, akinek a vállával akadtak apróbb gondok, miután neki ütközött a palánknak.

A svédek első meccsén az utolsó felkészülési meccsükön a mieinket 1–0-ra legyőző Németország meglepően fölényes, 6–2-es győzelmet aratott. A skandinávok ugyan 2019-ben szintén kiestek az elitből, s most csak az oroszok kizárása miatt kerültek vissza, mégis korábban rendre a 4-5. helyen zártak a világbajnokságokon, sőt 2005-ben és két év múlva is bronzérmesek lettek.

Ha helyesek a szabály- és matematikai ismereteink, akkor a magyar válogatott ma kiharcolhatja a bennmaradást, egyben a továbbjutást. Ehhez pedig az kell, hogy rendes játékidőben legyőzzük a svédeket, akik így a franciákhoz hasonlóan két vereséggel kezdenék a tornát, míg mi két győzelemmel. Vagyis, ha a folytatásban Huszkák mindkét meccsüket el is vesztik, míg a franciák és a svédek mindkét meccsüket megnyerik – esély van rá, de a minimálisnál is kisebb –, még akkor sem tudják a mieinket megelőzni egy hármas összevetéses minitabellán, mert mi mindkettőjüket legyőztük.

A B-CSOPORT ÁLLÁSA A MÉRKŐZÉS ELŐTT

M
Gy
HGy
HV
V
LG–KGGk
P
1. Finnország2
2
17–1+166
2. Magyarország1
1
4–2+2
3
3. Németország2
11
6–5+13
4. Svédország1
12–6–40
5. Franciaország22
3–18–150
Az első három helyezett jut be a negyeddöntőbe.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik