Női jégkorong-vb: a játékos feladatok is vérre mentek – edzésriport Kanadából

KAPOLCSI-SZABÓ BENCE (Brampton)KAPOLCSI-SZABÓ BENCE (Brampton)
Vágólapra másolva!
2023.04.08. 12:00
null
Sokat jelent Pat Cortina (jobbra) jelenléte Fodor Zoltán másodedzőnek és a magyar női válogatottnak (Fotó: MJSZ/Barry McCluskey)
Világsztárokkal teletűzdelt összecsapásokat rendeztek a CAA Centre-ben pénteken, az egész napos hokimatiné közben a magyar női jégkorong-válogatott megtartotta a svédek elleni meccs előtti utolsó edzését.

 

Teli parkoló, tömött lelátók, no ezúttal nem a magyar válogatott miatt, a mieink ugyanis pénteken nem játszottak tétmeccset, a CAA Centre edzőpályáján készültek a szombati, Svédország elleni megméretésre. Az egyre nagyobb tömeg a házigazda Kanada válogatottja miatt verbuválódott az arénában és az arénán kívül, noha jó néhányan érkeztek a helyi idő szerint délelőtt 11-kor kezdődő USA–Svájc mérkőzésre is, melyet előbbi nyert meg 9–1-re. A magyar válogatott szempontjából fontos délutáni meccsre is maradtak jó néhányan, hiszen a nagypénteki szünnap miatt a helyi rajongók egész napos hokimatinét rendezhettek, így a háromgólos finn győzelemmel végződő németek elleni összecsapást is a helyszínen lévő európaiaknál jóval többen tekintették meg.

FÁJ A FEJE KISS-SIMON FRANCISKÁNAK, DE ÚGY NÉZ KI, JÁTSZHAT SZOMBATON

– Hogy van azok után, hogy pont a fejét találta el egy erősen meglőtt korong csütörtökön?
– Nem vagyok nagyon rosszul, fáj kissé a fejem, nőtt rá egy nagy púp, de pihenőt kaptam mára, mert az edzői stábbal együtt úgy gondoltuk, ez tesz majd a legjobbat, és úgy néz ki, játszhatok a svédek ellen szombaton.

– Hogyan telt így a svédek elleni meccs előtti napja?
– Sajnos kezelni nem nagyon tudtuk ezt a sérülést, jegeltem a fejem, pihentem és egy rövid, száraz, átmozgató edzésen vettem részt a csapattal.

– Hiányoznának a pontjai, ha nem léphetne jégre szombaton.
– Szerencsére sikerült csütörtökön három gólpasszt is adnom, remélem, ezt az eredményességet fenn tudom tartani a tornán, de ennél sokkal fontosabb, hogy a csapatunk neve mellett nagyobb szám álljon az eredményjelzőn, mint az aktuális ellenfelünké mellett.

– Van esetleg olyasmi, amire az edzők külön felhívták a figyelmüket a svédek elleni összecsapással kapcsolatban?
– Egyelőre velük nem sokat foglalkoztunk, a délelőtti meetingen kielemeztük a franciák elleni meccsünket, megnéztük, mit csináltunk jól és miben kell javulnunk. A meccs előtti este és reggel a találkozó előtt kerül majd sor a svédek elemzésére.

A magyar csapat viszont csak az edzés után értesült arról, számunkra kedvezően alakult a csoportunk mai meccse, mert a lányok néhány méterrel arrébb gyakorolták a gyors korongkihozatalokat egyenlő létszámnál és emberelőnyös helyzetben egyaránt. A jég porzott a korcsolyák éle alatt, a gólszerzők pedig minden találatot majdnem olyan örömmel ünnepeltek, mintha élesben szerezték volna. Rövid taktikai eligazítást követően, melyet térden állva, a szövetségi kapitányra ragasztott tekintetekkel hallgattak végig a játékosok, újabb feladat következett, a kispályás játék. Azt hinné az ember, hogy ez amolyan edzés végi jutalom, de az intenzitását látva rögtön világossá vált, szó sincs ilyesmiről, az élsportolóban akkor is ott buzog a versenyszellem, ha nincs valódi tétje a győzelemnek.

A jégen ott volt Huszák Alexandra is, aki a franciák elleni találkozón egy palánkkal történő ütközés után kiáltott fel, kapott a vállához és korcsolyázott le gyorsan a jégről. Az edzés közben pedig a csapatorvos, Módy Tóbiás megnyugtatott, nem nagy a baj, Huszák rendbe jött, és készen áll a svédek elleni meccsre. Nagyobb aggodalomra adott viszont okot, hogy a helyi idő szerint csütörtöki mérkőzésen három gólpasszt is kiosztó Kiss-Simon Franciska nem a csapattal együtt készült, mert egy francia lövés éppen a sisakján csattant, és fejsérülés veszélye miatt pihenőre volt szüksége. Az edzés végén a lövések gyakorlásán volt a sor, ami Garát-Gasparics Fanninak is kiválóan ment, aki lecserélte a franciák ellen használt ütőjét, amivel akkor nem sikerült gólt lőnie. Az ütő és a csapakapitány pedig hamarosan élesben is bizonyíthatnak.

A CAA Centre harmadik jégpályája sem volt üres, egészen kicsi, nagyjából 4-5 éves helyi lányok gyakoroltak rajta, korukhoz képest meglepően ügyesen. Nemhiába szokták mondani, Kanadában a gyerekek korcsolyával a lábukon születnek… Nagyjából a magyar válogatottal egyidőben ők is elhagyták a jeget, de nem az öltözőbe, hanem a vörös szőnyeg mellé siettek, ahol a világsztárokat felvonultató kanadai válogatottat várták, néhány órával a csapat esti meccsének kezdete előtt. A címvédő együttes játékosai autogramokkal hálálták meg a rajongást, majd az esti mérkőzésük előtt mosolyuk helyét arcaikon átvette az elszántság kifejezése, ahogy elhagyták az őket várókat.

Huszák Alexandra duplázott az első meccsünkön (Fotó: MJSZ/Barry McCluskey)
Huszák Alexandra duplázott az első meccsünkön (Fotó: MJSZ/Barry McCluskey)

 

FODOR ZOLTÁN: HUSZÁK KLASSZISJÁTÉKOS

A magyar női válogatott másodedzője örül, hogy nem rogyott meg a csapat a franciák két gólja után, s a svédeket és a németeket is verhető ellenfélnek tartja.

– Rövidzárlat után sebességet váltott a csapat. Mi volt a nyitó meccs sikerének kulcsa?
– Három góllal is vezettünk, aztán egyszerűen nem összpontosítottunk eléggé arra, hogy még állnak előttünk feladatok, amelyeket meg kell oldani a jégen – monda lapunknak a válogatott másodedzője, Fodor Zoltán. – Elhittük, hogy megvan a meccs, az ellenfél pedig ránk kényszerítette az akaratát, nyílt sisakos küzdelem zajlott, holott nekünk sokkal jobban meg kellett volna becsülnünk a vezetésünket. Ha abban a periódusban összeszedettebbek vagyunk, sima siker is lehetett volna. Az viszont mindenképpen biztató, hogy nem rogytunk meg a két bekapott góltól, hanem visszatértünk ahhoz a játékhoz, amit a mérkőzés elejétől kezdve játszottunk.

– Inkább a mentális, mint a taktikai részen kell javulni?
– Amikor így vezet egy csapat, a játékosok fejében egyszerre van magabiztosság és félsz amiatt, nehogy az előny elvesszen. Velünk majdnem megtörtént, izgatottá váltunk, de még idejében lehiggadtunk. Viszont akkor sincs probléma, ha éppen az ellenfelünk vezet, mert ha hiszünk a taktikánkban és az elvégzett munkában, akkor tényleg elég csak a saját játékunkra koncentrálnunk és kizárni minden egyéb tényezőt.

– Az esélyesség terhe nem nyomta a csapatot?
– Friss feljutóként papíron a franciáké a leggyengébb csapat a divízióban, ezért szinte kötelező volt nekünk a győzelem, és a szövetségi kapitánynak, Pat Cortinának is hatalmas szerepe volt abban, hogy ezt a terhet a lányok válláról levette, mivel folyamatosan azt sulykolta a fejükbe, hogy képesek vagyunk győzni, de ahhoz nem szabad eltérnünk az előzetes terveinktől.

– Azért gondolom, foglalkoznak azzal is, mi történik a csoport többi mérkőzésén. Németország például meglepetésre legyőzte a svédeket hat-kettőre.
– Igen, ez is bizonyítja, hogy bármi megtörténhet a világbajnokságon. A finnek kimagaslóan erősnek tűnnek a csoportunkban, de a német és a svéd csapat elkapható. Készülünk az ellenfélből is, de a legfontosabb tényező a hibáink számának minimalizálása a várhatóan kiélezett meccseken.

– A franciák elleni ­meccs első szünetében az öltözőben többen is azt mondták, nem játszanak jól. Ez mutatja, mennyire maximalisták a lányok. Huszák Alexandrára is igaz ez, aki sérüléséből tért vissza a vébére?
– Ő klasszisjátékos, ezt eddig is tudtuk, a sérülésével kapcsolatban a rehabilitációs szakemberek rengeteget segítettek neki, mi meg mentálisan igyekeztünk erősíteni őt abban, hogy ha mégis játszhat, akkor készen álljon rá. Tűzön-vízen átment azért, hogy a válogatottal lehessen, profi játékos, aki minden utasítást betartott, és a kitartása kifizetődött.

– Péntek délután még edzett a csapat, mi volt a tréning célja?
– Az előző meccs hibáinak kijavítása, különböző gyakorlatok, szituációk ismétlése, ami döcögős volt. Illetve a lábakat át kellett mozgatni a meccsnapi megterhelés után.

– Önöknek, másodedzőknek mennyit jelent, hogy már a kapitány, Pat Cortina is itt lehet a csapattal?
– Delaney Collins vezette az eddigi felkészülést, folyamatos kapcsolatban volt Cortinával. Mi arra is felkészültünk, ha nem tudott volna csatlakozni hozzánk. Szurkoltunk, hogy a klubcsapatával továbbjusson, de mikor kiestek, írtam neki, hogy nagyon örülök, hogy jön. A jelenléte nagyon sokat hozzáad a csapat játékához. Elképesztő szeme van a részletekhez, megtalálja a közös hangot mindenkivel. Amíg nem volt itt, végigdaráltunk minden taktikai elemet, igyekeztünk a lányok fejébe verni mindent. Cortina egy ideig nem látta a csapatot, ami még előnyünkre is vált, mert mikor ideért, elvégezte az utolsó simításokat annak érdekében, hogy a lehető leggördülékenyebben játsszanak a lányok.

– A svédek elleni győzelemhez is elég lehet ez a gördülékenység?
– A svéd csapat játéka nagy mértékben épít a játékosok fizikai adottságaira, ráadásul az ő bajnokságukban már nem számít szabálytalannak a bodicsek sem, erre mindenképpen figyelnünk kell, viszont a mi mozgásunk dinamikusabb, és talán az ütővel is technikásabban bánunk. Nem szabad a korongot vaktában ellőnünk szorult helyzetben sem, mert a palánk melletti, a korong birtoklásáért zajló test test elleni küzdelemből ők jönnek ki jobban. Taktikailag fegyelmezettek, és biztos, hogy a hat-kettes vereségük után energikusak és motiváltak lesznek.

– A motivációval nálunk sem lesz gond, főleg, ha megint annyian buzdítják a csapatot, mint az első meccsen.
– Őszintén szólva én teljesen libabőrös lettem, amikor meghallottam és megláttam, mennyien szurkolnak nekünk, és támogatnak minket. Ez mutatja, milyen összetartóak és szenvedélyesek a magyarok. A játékosok élvezték, minden blokkba beleálltak, küzdöttek és bizonyítani akartak. Reméljük, a következő mérkőzéseinken még többen lesznek!

NŐI JÉGKORONG ELIT-VILÁGBAJNOKSÁG
B-CSOPORT
17.00:
Svédország–Magyarország élőben az NSO-n!

A B-CSOPORT ÁLLÁSA

M
Gy
HGy
HV
V
LG–KGGk
P
1. Finnország 2
2
17–1 +16 6
2. Magyarország1
1
4–2 +2
3
3. Németország 2
1 1
6–5 +1 3
4. Svédország 1
1 2–6 –4 0
5. Franciaország 2 2
3–18 –15 0
Az első három helyezett jut be a negyeddöntőbe.

A csoportküzdelmek során azonos pontszám esetén a következők döntenek: egymás ellen szerzett pontok, egymás elleni gólkülönbség, az egymás elleni mérkőzéseken szerzett gólok száma, az azonos pontszámmal végző csapatokon kívüli legjobb eredményt elérő csapat elleni mérkőzés eredménye, az azonos pontszámmal végző csapatokon kívüli második legjobb eredményt elérő csapat elleni mérkőzés eredménye, végül a torna előtti kiemelés.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik