Női jégkorong-vb: kikapott a magyar csapat, de megvan a történelmi gól

K. G.K. G.
Vágólapra másolva!
2021.08.22. 22:25
null
A magyar válogatott 4–2-es vereséget szenvedett a csehektől (Fotó: Andre Ringuette / HHOF-IIHF Images
A 24 éves Dabasi Réka révén megszerezte első világbajnoki gólját – majd Gasparics Fanni által a másodikat is – a története első elit-vb-jén szereplő magyar női jégkorong-válogatott: a csehek a B-csoportban 4–2-re legyőzték a mieinket, akik szerdán, magyar idő szerint hajnali 3.30 órakor a japánok ellen folytatják a tornát Calgaryban.

Négy tizedmásodperc.

Emberi ésszel felfoghatatlanul parányi idő – a magyar női jégkorong-válogatottnak mégis kis túlzással a világot jelentette magyar idő szerint vasárnap este. Ennyin múlott tudniillik történelmi találatunk, hölgycsapatunk első, a világelitben szerzett gólja!

De menjünk szépen sorjában...

A cseh és magyar hokikultúra közötti különbséget aligha kell ecsetelni, még ha a hölgyek esetében nincs is akkora távolság a két nemzet között, mint a férfiaknál. Velük ellentétben ugyanis a nőknél Csehország azért nem tartozik a sportági elit közvetlen élmezőnybe (a mostani, kanadai csak az ötödik A-csoportos világbajnoksága, legjobb eredményként két hatodik hellyel), és a világranglistán sem annyira számottevő a differencia: a férfiaknál 15 hely, a nőknél csupán öt. (Plusz a mi lányaink jelenleg szintén a világelit tagjai, ugye, történetük során először.)

Ettől még vasárnapi, második csoportellenfelünk nyilván egyértelmű esélyesként várhatta a két fél összecsapását, és ezt elég hamar demonstrálták is.

A mi kapunkban ezúttal Tóth Zsófia kezdett, akit a meccs elejétől alaposan megdolgoztattak: az első harmadban 11:3-as kapura lövési aránya sokatmondó, ebből a 11 cseh lövésből kettő lett gól, előbb a bekk Tereza Radová talált be, majd a peches Dabasi Réka korcsolyájáról került a pakk a kapuba. Az élet azonban kicsivel később törlesztett – ám még mindig ne szaladjunk ennyire előre...!

A nyitó periódus legnagyobb magyar esélye a 2005-ös születésű, mindössze 15 esztendős(!) Metzler Regina előtt adódott, ziccerét védte Klara Peslarová, majd ugyanezt megtette a másik oldalon Tóth is – saját emberelőnyünkben... –, így három helyett kettő-nullás hátrányban mentünk az első szünetre.

A második harmad ugyanúgy kezdődött, mint az első – megint a negyedik percben jött a cseh gól –, alig egy perccel később pedig Csehország mindössze hat másodperc alatt használt ki egy fórt. Stílszerűen csapatkapitányunk, Gasparics Fanni szerezhette volna meg a szépítést, s ezzel a történelmi első A-csoportos találatunkat, s noha ő a harmad közepén még közelről a jobb felső sarok mellé emelt, 39.59.56 másodpercnél, vagyis 0.4 tizeddel a középső húsz perc vége előtt csak megszületett az a bizonyos történelmi találat! S ki más jegyezte volna, mint a nem sokkal korábban még a szerencse rossz oldalán álló Dabasi: Gasparics elől még bevetődve mentett egy védő, de aztán Jókai-Szilágyi Kinga közreműködésével csak odajuttatta valahogy a pakkot Dabasi Réka elé, aki közelről nem hibázott, igazán emlékezetes, „dudaszós” gólja után jöhetett az ünneplés.

S ha már lúd, legyen kövér: bár a záró harmad elején Kreisz Emma még kihagyott egy büntetőt, a végére a csehek elkényelmesedtek, fegyelmezetlenné váltak (ha már itt tartunk, a fórjátékunk egyelőre eredménytelen), 38 másodperccel a vége előtt négy a négy ellen legjobbunk, Gasparics remek egyéni alakítás után a maga gólját is megszerezte, így abszolút vállalható 4–2 a vége – nem is igen mosolyogtak a csehek, a győzelem ellenére sem...

JÉGKORONG
NŐI ELIT-VILÁGBAJNOKSÁG
B-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–CSEHORSZÁG 2–4 (0–2, 1–2, 1–0)
CSEHORSZÁG: Peslarová – Cajanová, LASKOVÁ / Pejsová 1, Kolowratová (1) / Radová 1, Horálková – Mlynková, Mrazová, Pejzlová / KRIZOVÁ 1 (1), VANISOVÁ (2), Neubauerová (1) / Hymlarová, Mills, PRIBYLOVÁ 1 / Bukolska, Serdar, Patková. Szövetségi kapitány: Tomás Pacina
MAGYARORSZÁG: TÓTH ZS. – Mayer, Kiss-Simon / Knee, Odnoga / Németh B., Tóth E. / Grkovics – GASPARICS 1 (1), Kreisz, Jókai-Szilágyi K. (1) / Seregély, DABASI 1, Gowie / Szamosfalvi, Rónai, Kiss A. / Metzler, Horváth I., Pintér L. Szövetségi kapitány: Lisa Haley
Calgary,
zárt kapuk mögött. V: Vichorek (amerikai), Wiegand (svájci), Hanley (amerikai), Strong (amerikai). Kapura lövések: 13–36. Gól – emberelőnyből: 4/1, ill. 8/0
TOVÁBBI EREDMÉNYEK
A-csoport:
Orosz csapat–Svájc 3–1, Kanada–Orosz csapat 5–1, Egyesült Államok–Finnország 3–0
B-csoport: Japán–Dánia 1–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik