D. S. B.
2022.09.03 14:48 Frissítve: 2022.09.03 16:26

Női jégkorong-vb: a hosszabbításban buktak el a finnek ellen a mieink

A dániai elit-vb csoportkörében elért eredményeknek köszönhetően az A-csoportos tagságát megőrző magyar női jégkorong-válogatott az Egyesült Államoktól a negyeddöntőben elszenvedett 12–1-es vereség után Frederikshavnben lépett jégre Finnország ellen az 5-8. helyért. Az egyik legerősebb európai csapatnak tartott skandinávok bár két góllal is vezettek, a mieink egyenlítettek. A hosszabbításban azonban a finnek másfél perc után megnyerték a mérkőzést. Helyosztót a 7-8. helyért nem rendeznek, a magyarok az előzetes eredményeik alapján 8. pozícióban zártak.

 

Nagyot küzdött, de hosszabbítás után kikapott a finnektől a magyar válogatott (Fotó: MJSZ/Vörös Dávid)

JÉGKORONG
A-csoportos világbajnokság, nők

FINNORSZÁG–MAGYARORSZÁG 3–2 (1–0, 1–2, 0–0, 1–0) – hosszabbításban
FINNORSZÁG: Keisala – Hiirikoski, Savolainen (1) / Laitinen (1), Rantala / Karjalainen, Parkkonnen (1) / Viitasuo – Karvinen, TAPANI 1 (1), NIEMINEN (2) / Vainikka, Tulus 1, HOLOPAINEN 1 / Nylund, Liikala, Vesa / Sundelin, Vanhanen, Yrjänen / Rakkolainen. Szövetségi kapitány: Juuso Toivola
MAGYARORSZÁG: Németh A. – KNEE, Baker / Németh B., Odnoga L. / Mayer F., Márton A. – METZLER 1, HUSZÁK 1, Jókai-Szilágyi / Garát-Gasparics, Dabasi, Seregély Míra / Rónai, Horváth I., SZAMOSFALVI (1) / Pázmándi, Strobl (1). Szövetségi kapitány: Pat Cortina
Frederikshavn, 344 néző. V: Hanson (amerikai), Karklina (lett), Jalbert (kanadai), Jonáková (szlovák). Kapura lövések: 38–18. Gól – emberelőnyből: 2/0, ill. 5/0
MESTERMÉRLEG
Pat Cortina: – Lenyűgözőek voltak a lányok. Bámulatos energiával, bátorsággal játszottak, de ez egyáltalán nem meglepő egy ilyen torna végén. Nagyon elégedett vagyok az elért eredménnyel, nem volt időpazarlás elutaznunk Dániába, a teljesítményünkkel megtiszteltük a magyar mezt. A következő feladatunk megérteni, hogy ez nem a végállomás, hanem az út eleje, és ha ugyanígy dolgozunk tovább, még sok ilyen világbajnokságot átélhetünk.

Pat Cortina együttese nem kezdte jól a mérkőzést, hiszen a finnek alig hét perc után megszerezték a vezetést, amikor Petra Nieminen, Krista Parkkonen és Susanna Tapani összjátéka után utóbbi vette be a magyar kaput.

A skandináv együttes bár az első harmadban nem tudta tovább növelni előnyét, a második felvonásban viszont kevesebb mint egy perc alatt megduplázta azt, amikor Nora Tulus lövését nem tudta védeni Németh Anikó.

A mieink viszont nem sokkal később Stróbl Lara passzából Metzler Regina révén szépítettek, majd a mérkőzés derekán, a 32. percben Szamosfalvi Petra asszisztja után Huszák Alexandra már egyenlített!

A harmadik harmadot is 2–2-vel kezdték a felek, s ebben a húsz percben is állták az Európa egyik legjobb csapatának számító finnek rohamait a mieink, akik hosszabbításra mentették a találkozót.

A ráadásban viszont kevesebb mint másfél perc kellett a finneknek, hogy eldöntsék a mérkőzést, amikor Susanna Tapani és Nelli Laitinen passzai után Elisa Holopainen vette be a magyar kaput, kialakítva ezzel a finnek hosszabbításos 3–2-es sikerét.

A mieink számára ezzel a mérkőzéssel ért véget az elit-vb, míg Finnország az ötödik helyért szeptember 4-én a Svédország–Japán mérkőzés győztesével csap össze.

2022.09.13 12:41:52

Jégkorong nemzetisport.hu

A magyar bázisú nemzetközi jégkorongbajnokság alapszakaszának menetrendje, eredményei.

2022.09.20 10:38:03

Jégkorong nemzetisport.hu

A magyar női jégkorong-válogatott alapembere szorult helyzetekben lép elő vezéregyéniséggé.

2022.09.16 23:09:07

Jégkorong nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Pat Cortina nem merev ember, játékosai számára egyáltalán nem megközelíthetetlen, alázatos, de egészen biztos, hogy tiszteletet parancsol. Ocskay Gábor hangoztatta mindig: szerinte a magyar sportolónak korbácsos edző kell, mert aki puha és bratyizik, azt egy idő után elfogyasztják reggelire az aktuális sztárok.

2022.09.07 23:36:15

Jégkorong nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Csíkkarcfalván működő Székelyföldi Jégkorong Akadémia igazgatója, Nagy Attila állt a rendszerváltó csapat élére. Szerdai Facebook-bejegyzésében többek között így írt az RJSZ-ben kialakult helyzetről: „Mostantól tehát azon leszünk, hogy jogi úton szerezzünk érvényt az igazunknak és a sportág érdekének. Nyilvánvalóan figyelünk arra, hogy a szövetségnek valamilyen módon kiszolgáltatott kluboknak, Erste Ligá-s csapatoknak ne ártsunk az eljárás során.”

2022.09.05 23:35:23

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Akik viszont folytatják, azokra legalább egy meghódítandó csúcs még mindenképpen vár: a magyar női jégkorong-válogatott sohasem szerepelt olimpián.