Finnország drámai döntő végén lett negyedszer világbajnok

Vágólapra másolva!
2022.05.29. 19:15
null
Manninen (65) a győztes gól szerzője (Fotó: AFP)
A házigazda Finnország egy egészen drámai 3. harmad után hosszabbításban 4–3-ra győzte le a címvédő Kanadát a tamperei világbajnokság döntőjében, s ezzel története során negyedszer, de hazai pályán először szerezte meg a világbajnoki címet.

JÉGKORONG
VILÁGBAJNOKSÁG, FINNORSZÁG

DÖNTŐ
FINNORSZÁG–KANADA 4–3
(0–0, 0–1, 3–2, 1–0) – hosszabbítás után
Tampere, 11 487
néző. Vezette: Nord, Ohlund (svédek) – Briganti (amerikai), Synek (szlovák)
FINNORSZÁG: Olkinoura (Sateri) –
Lehtonen, Hieranen / Pokka, Heiskanen / Friman, Vatanen / Lindell, Ohtamaa –
Granlund, Manninen, Hartikainen / Rajala, Filppula, Sallinen / Armia, Pesonen, Lammikko / Anttila, Björninen, Mänalainen. Szövetségi kaptány: Jukka Jalonen
Kanada: Driedger (Tomkins) –
Graves, Chabot / Sanheim, Severson / Whitecloud, Holden / Mayo, Geekie –
Batherson, Cozens, Dubois / Barzal, Sillinger, Anderson / Roy, Lowry, Comtois / Mercer, Gregor, K. Johnson. Szövetségi kapitány: Claude Julien
Gól: Cozens (24:00: Barzal, Severson – emberelőny, 0–1) Granlund (44:13: Heiskanen, Lehtonen – ee., 1–1), Granlund (44:57: Lehtonen, Hartikainen – ee., 2–1), Armia (54:04: Lammikko – 3–1), Whitecloud (57:48: Barzal, Anderson – 3–2), Comtois (58:36: Barzal, Batherson – 3–3), Manninen (66:42: Granlund, Heiskanen – ee., 4–3 )
Kapura lövések száma:
31–22 (7–9, 8–9, 11–4, 5–0)
Védések száma: 19–27 (9–7, 8–8, 2–8, 0–4)
Emberelőnyök: 3/5, ill. 1/2

ÖSSZEFOGLALÓ

Az első harmad elejét némileg megnyomta a címvédő, két perc alatt négy védést is be kellett mutatnia a tornán mindössze hat gólt kapó Jussi Olkinuorának, a folytatásban aztán a finnek is próbálták zavarba hozni Chris Driedgert – hasonló eredmény(telen)séggel. Az első húsz percben a jégkorong küzdő jellege domborodott ki, mindkét csapat keményen, de fegyelmezetten és sportszerűen védekezett, így gólt nem láthatott a 11 487 néző a tamperei jégcsarnokban.

A második harmadban viszont már igen, bár a többség nem örült neki, amikor a mérkőzés első kiállítását rögtön gólra is váltotta Kanada: Matt Barzal remek keresztpasszát bombázta a kapuba Dylan Cozens (0–1), ezzel leállítva Niklas Friman kiállítását. Ez volt a finnek első olyab góljuk a vb-n, amelyet emberhátrányban kaptak, a korábbi 16 hátrányos helyzetüket mind kivédekezték. A harmad második felére megélénkült a játék, mindkét kapu előtt több gólszerzési lehetőség alakult ki, a végén még a finnek egy kapuvasig is eljutottak, ám egyenlíteni nem tudtak.

A harmadik harmadban viszont a kanadaiak gyorsan benyeltek egymás után két kétpercest – öt másodperc átfedéssel. És majdnem sikerült is kivédekezni ezeket, amikor a játékvezetők tévesen küldték ki két percre Cole Sillingert magas botért (Miro Heiskanen saját botjával ütötte magát fejbe…), s a finnek öt másodpercen belül egyenlítettek. Ráadásul Mikael Granlund góljánál megsérült Driedger kapus. A helyére beálló Matt Tomkinst pedig ismét Granlund avatta fel még a Sillenger-féle kiállítás letelte előtt, s ezzel már a finneknél volt az előny, amit aztán tíz perc múlva Joel Armia növelt tovább, a meccs első egyenlő létszámos gólját szerezve. Kanada nem adta fel, két és fél perccel a vége előtt Tomkins helyére egy csatárt küldött be Claude Julien kapitány, és 13 másodperc múlva sikerült is kihasználni az emberfórt – igaz, hosszú videózás után, mert a Vegas GK bekkjének lövésénél elmozdult a kapu, de aztán visszahuppant a helyére. A bírók végül érvényesnek ítélték a találatot, s alig egy perc múlva újra mutathattak középre, miután Tomkins ismét a padon találta magát, s Max Comtois egyenlített – Barzal pedig a harmadik gólpasszát jegyezte.

Jöhetett tehát a 3 a 3 elleni húszperces hosszabbítás, amely a 6. percében fontos momentumhoz érkezett: a tengerentúliak csapatkapitánya, Thomas Chabot húzta vissza a magát könnyedén megadó Hannes Björninent, így a finnek emberelőnybe kerültek, s valamivel több mint egy percen belül Sakari Manninen révén le is zárták a döntőt.

A DÖNTŐ GÓL

 


 

Ezzel Finnország történelme során negyedszer lett világbajnok, de csak először zárt éremmel egy hazai rendezésű vb-n, Kanada pedig 16. alkalommal vehetett át ezüstérmet.

Negyven percig a küzdelem volt nagy, aztán jött a dráma… (Fotó: AFP)
Negyven percig a küzdelem volt nagy, aztán jött a dráma… (Fotó: AFP)

PERCRŐL PERCRE

Finnország hazai pályán először szerzett világbajnoki érmet, rögtön aranyat!

HOSSZABBÍTÁS

67. perc: VÉGE! MANNINEN BETALÁL, A TAMPEREI CSARNOKBAN HANGROBBANÁS! Granlund passza után bombázott az apró termetű csatár jobbról a rövidbe, 4–3!

67. perc: Tomkins fogja Manninen lövésé, aztán Granlund kísérletét is védi.

66. perc: KIÁLLÍTÁS! Chabot húzta vissza Björninent. Négy a három ellen lesznek a finnek.

65. perc: Manninen passza elcsúszik Granlund ütője mellett, nem tud lőni.

63. perc: Rajala hatalmas lövése kerüli el a kaput.

62. perc: Barzal veri meg emberét, lövése az oldalhálóban köt. Válaszként Lindell lő mellé.

61. perc: Három kanadai, három finn, húsz perc. Az első gólig megyünk. A buli Kanadáé.

Negyedóra szünet után húsz perc hosszabbítással folytatjuk 3 a 3 ellen. Elképesztő feltámadást produkált Kanada, a finnek meg talán némi bírói hátszéllel nyomhatták meg a harmad elejét.

III. HARMAD

60. perc: Vége a rendes játékidőnek.

60. perc: A két kanadai gól között 48 másodperc telt el. Dubois lövése lejön a kapusról, de a kipattanót eltakarítják a védőt.

59. perc: GÓÓÓÓL! KANADA EGYENLÍT! Comtois! Barzal az alapvonaltól visszateszi lövésre, Comtois pedig a kapus válla fölött a léc alá lő, 3–3!

59. perc: Tomkins lejött megint. Barzal visszatett korongja után Olkinoura véd nagyot.

58. perc: GÓÓÓL! SZÉPÍT KANADA! Whitecloud lövése jobbról a jobb felső sarokba zúdul. 3–2. Vagy mégsem?! Videóznak. Egy finn nekiesett a kapunak, s úgy tűnt, a lövés pillanatában elmozdult a kapu. Megadták!

58. perc: Tomkins lejött, emberfór a kanadaiaknál.

56. perc: Anttila lódult meg, vitte be a korongot, majd végül Lindell lőtt, Tomkins védett..

55. perc: Buli a kanadai harmadban. ÉS OTT A HARMADIK! Armia! Lammikko hozta el a bedobást, visszatette Armiának, ő meg egyből a léc alá bombázott, 3–1!

53. perc: Kanada birtokolja többet a korongot az elmúlt percekben, de nem jut el komoly helyzetig.

51. perc: Whitecloud lövésébe kap bele Anderson a kapu előtt, Olkinourát teljesen megzavarja ezzel, de nem kerül a kapuba a korong.

50. perc: Vatanen építette bele Comtois-t a palánkba a finn kapu mögött, nincs két perc.

48. perc: A harmadban először jöttek ki hosszabb időre a harmadukból a kanadaiak, rögtön védeni is kell Olkinourának kettőt.

47. perc: Pesonen csap le egy korongra a támadóban, de lesen volt.

46. perc: Már Finnország vezet, Granlund megint! Ez is emberelőnyös gól: Lehtonentől kapott pakkot a jobb oldali bulikörnél, lopta a távot, majd bezúdította a rövid felsőbe, 2–1!

46. perc: Vérszemet kapott a finn közönség. Meg a válogatott is. Hieranen lövését védi Tomkins.

45. perc: Most van még 1:55 finn emberelőny.

45. perc: Driedger megsérült a gólnál, Matt Tomkins váltja.

45. perc: 5 a 3 ellen és öt másodperc alatt kihasználják a finnek! Granlund volt az! Heiskanen lövése jobbról a kapu mögötti palánkról Granlund elé pattanó, ő meg be is pofozza balról, 1–1!

45. perc: Majd kiszórják Sillingert is magas botért. Ő viszont azt reklamálja, hogy Heiskanen saját magát verte fejbe a botjával. Finn időkérés.

44. perc: Granlund lövése elzúg keresztbe a kapu előtt, nincs beleérő. Aztán kiütik a korongot.

43. perc: Roy visszatért.

43. perc: Egy perc után sikerült a finneknek felállni, de nem jutnak lövéshez. Öt másodperccel a kiállítás letelte előtt Grigor kapott két percet, gáncsolásért..

42. perc: Elsőre kiütik a kanadaiak a korongot. Másodikra a finnek be sem jutnak a harmadba.

41. perc: Roy gáncsolta ki Olkinoura kapust, teljesen fölöslegesen, két perc.

41. perc: Ezúttal a finneké a buli.

A harmad 5 percének elején véget ért a finnek remek sorozata: 17. emberhátrányuknál először fordult velük elő, hogy nem tudták azt kivédekezni. A kapura lövések most is 9–7-es kanadai előnyt mutatnak.

II. HARMAD

40. perc: Elképesztő rohanás zajlik a pályán, legalább három perce nem volt játékmegszakítás.Na most van. de csak azért, mert vége a harmadnak.

39. perc: Rajala passza után Salinen emel közelről fonákkal, talán vas, talán a kapus véd? Nincs bent mindenesetre. Vas volt.

38. perc: Felpörögtek a felek, kaputól kapuig száguldoznak másodpercek alatt, de lövés nincs.

37. perc: Óriási blokk! Cozens lövésébe vetődik bele önfeláldozóan Ohtamaa, s ezzel letelik az előny. Sőt, rögtön 3 a 2 kettőre támadhatnak a finnek, de Lammikko lövése lejön a blokkról.

36. perc: Az első fél percben nem tudnak felállni a kanadaiak. Utána viszont igen, Barzal lövése után nagy csörte megy a kapu előtt, de sikerült tisztázni.

35. perc: Filppula is kiül két percre, bottal akasztotta Andersont.

34. perc: Mänelainen kerülte meg balról a kaput hátulról, a visszatett pakkra azonban Driedger rá tudott tenyerelni, hiába jött Anttila nagy rössel. Ezzel le is telt a kiállítás.

34. perc: Felállnak a finnek, Granlund lövi be a kapu elé, Hartikainen beleszúr, Driedger véd. Aztán Graves és Pesonen esik egymásnak a kapu mögött, de a bírók gyorsan szétválasztják őket.

33. perc: Granlund lövését védi mamuttal Driedger.

32. perc: Kanadai kiállítás: Holden borította fel Armiát.

32. perc: Lammikko bepasszára Armia zúdult be a kapu előterébe, bele is piszkált a korongba, de Driedger lábbal hárított .

31. perc: Megint Dubois: most középről próbált lőni, de rosszul találta el, viszont pont így lett veszélyes, de végül a kapu mellé csúszott a korong. Fél pillanatal később pedig Graves löketét fogta Olkinoura.

30. perc: Doubois keresztpasszára Batherson érkezett, de nem tudott lőni.

28. perc: Comtois szerzett korongot a finn kapu mögött, vissza is fordult a kapu elé, de húzása nem volt jó, elcsúszott keresztbe.

27. perc: Micsoda finn helyzet maradt ki! Pesonen robogott be a támadóba, jól is emelte középre a pakkot Lammikkóhoz, ő viszont elütött a korong fölött, a menteni igyekvő Cozens meg kiütötte a kaput a helyéről.

26. perc: Friman kiállítása a góllal letelt...

25. perc: GÓÓÓÓÓL! Vezetnek a kanadaiak! Cozens! Pillanatok alatt kihasználják az emberelőnyt: Barzal nagyszerűen tette keresztbe a pakkot Cozensnek, aki a bal oldali bulikörből nem hibázta el a kapu üresen tátongó jobb oldalát, Olkinoura nem érhetett át. 0–1!

24. perc: Johnson lövése kijött Olkinouráról, Anderson próbálta kapura tenni a kipattanót, de Friman megkampózta, két perc. Az első a meccsen.

23. perc: Pesonen készítette le lövésre Armiának, de kísérletét blokkolták.

22. perc: Olkinoura kapta le a lepkéssel Cozens próbálkozását, majd kissé lassan tette ki a pakkot, amivel megtréfálta a hangosítókat, akik bekapcsolták a zenét a játékmegszakításhoz, de a bírók nem sípoltak.

21. perc: Kanada hozta el a pakkot, de az első perc végén Heiskanen lőtt, eltalálta Driedger.

Az első harmadban Kanada valamivel többször próbálkozott lövéssel: 9–7 a javukra ebben a műfajban.

I. HARMAD

20. perc: Vége az első harmadnak. Színvonalas, kemény, fizikális hokit hozott az első 20 perc, két fegyelmezetten védekező csapattal. Folytatjuk negyedóra múlva!

20. perc: Armia pörkölte rá kapásból jobbról a pakkot, Driedgert figyelt.

19. perc: Dubois húzta rá jobbról a kékről, de nem tudta Olkinourát meglepni.

17. perc: Whitecloud mélázott el egy pillanatra a kapuja mögött, s ez elég is volt a 203 centis 100 kilós Antillának,hogy egy kőkemény, de szabályos bodicsekket kiosszon neki.

16. perc: Rajala lépett ki a bal oldalon, majd a palánk mellől lőtt, Driedger lábbal védett.

14. perc: Armia korongszerzése után egyből a kapus előtt sertepertélő Pesonenhez játszott, de ő nem jutott lövéshez.

13. perc: Egy jól megjáratott korongot végül Heiskanen suhintott rá a bal oldali bulikör tetejétől, Driedger védett.

12. perc: Újabb kanadai helyzet! Dubios csent korongot a támadóharmadban, lövését Olkinoura védte, majd a kipattanó Batherson tette rá, de a kapus ezt is védte.

11. perc: Itt a válasz: Mänelainen hagyta el a korongot saját kapuja előtt, Anderson le is csapott rá, lövését Olkinoura lábbal védte!

11. perc: Lammikko vitte be lesre a korongot, Armia volt bent a támadóban.

10. perc: Az első nagy helyzet: Heiskanen jól tette a jobbon felbukkanó Pokka elé a pakkot, lőtt is, de Driedger lekapta a lepkéssel.

8. perc: Hartikainen került be a kapu mögé jobbról, majd visszatette lövésre, de Manninen ütőjét felszedték a védők.

7. perc: Megint Pesonen... most a kapu előtt forgolódott, de lesodorják a pakkot az ütőjéről.

6. perc: Gregor szép cselekkel játszotta magát tisztára, középről lőtt is, de Olkinoura jól zárta a lábait. Pesonen válaszolt szép megugrás végén egy éles lövéssel.

5. perc: Helyre rázódott a finn fal, egyelőre a kapuk nem forognak veszélyben.

3. perc: Filppula próbált balról éles szögből meglepetést okozni, Driedger a helyén volt.

2. perc: Nagyon belekezdtek a kanadaiak, már négy kapura lövésnél járnak. Olkinoura állja a sarat.

1. perc: Kanada hozta el a pakkot a kezdőbedobásnál. Rögtön egy veszély lövés beleérésre a finn kapu elé, majd Lowry fonákkal próbálta megtréfálni Olkinourát.

A finnek sötétkékben játszanak majd, a kanadaiak fehérben.

Köszöntjük olvasóinkat! Hamarosan kezdődik Tamperében a világbajnoki döntő, tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

Megismétlődik a tavalyi, rigai döntő a házigazda és a címvédő között Helsinkiben. Nem állíthatjuk, hogy túl sok minden változott a férfi-világbajnokságon az elmúlt egy év alatt, hiszen ahogy tavaly Rigában, idén Helsinkiben is Finnország−Kanada finálét rendeznek. Sőt, a koronavírus-járvány miatt elhalasztott 2020-as vb-t megelőzően a Szlovákiában rendezett világbajnokságon, 2019-ben is ez a két válogatott vívta a torna utolsó mérkőzését. Három évvel ezelőtt Pozsonyban a finnek történelmük harmadik vb-címét szerezték, tavaly Rigában Kanada 27. alkalommal diadalmaskodott – a két nemzet közötti vb-döntőket nézve a juharlevelesek dominanciája nem meglepő: eddigi öt egymás elleni fináléjukból négyszer nyertek a tengerentúliak, s csupán egyszer a finnek.

A finnek 9. alkalommal rendezik meg a világbajnokságot, de bármilyen furcsa is, csupán először lesznek érmesek házigazdaként.

A bronzmeccsen hiába vezetett az Egyesült Államok két harmadon át a csehek ellen, az európaiak az utolsó játékrészben egyszerűen elsöpörték a tengerentúliakat, s 8–4-re nyertek, így tíz év után szereztek újra világbajnokságon érmet.

A vasárnapi két meccs előtt 62 találkozót rendeztek a világbajnokságon, amelyet a helyszínről 335 731 néző nézett meg – legalábbis a Nemzetközi Jégkorong-szövetség honlapja szerint.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik