Jégkorong: „Nagyon jelentős erőpróba lesz ez a Fehérvárnak”

KÁLDOR ANDRÁSKÁLDOR ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2022.08.10. 19:18
A Hydro Fehérvár AV19 2007 óta íródó osztrák bajnoki szereplésének csúcspontjaként áprilisban ezüstérmet szerzett az azóta magyar szövetségi kapitánnyá is avanzsált Kevin Constantine vezetésével, miután történelmien emlékezetes szezonja végén négy, végletekig kiélezett döntőbeli meccs után Salzburgba került az ICEHL-bajnoki trófea. Alig öt hónappal később azonban meg is kezdődött a visszaszámlálás a klub honlapján: a szurkolók másodpercre lebontva követhetik, mikor lépnek legközelebb jégre kedvenceik.
A GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Dömötör Csaba)
A GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Dömötör Csaba)

 

Síri csend uralta a Raktár utca környékét szerda délelőtt.

A szinkronkorcsolyázó lányok az árnyas fák alá húzódva edzettek, a mai kornak megfelelő muzsikára mozogtak, míg a Hydro Fehérvár AV19 hokisai Kevin Constantine irányításával már az következő hetek feladataira koncentráltak a sátras, úgynevezett „C” pályán.

Nem vitás, emberes idény előtt áll a Volán, amely már szeptember elején belecsap a közepébe, hiszen a jégkorong Bajnokok Ligájában lép jégre – fennállása során először.

Ezek tudatában a fő célja az volt a klubvezetésnek, hogy valamelyest megpróbálja együtt tartani a sikercsapatot. Ez végül sikerült is, mintegy megkönnyítve a közben a magyar válogatott szövetségi kapitányi posztjára is kijelölt kanadai szakember dolgát. Kétségtelen, az elmúlt évek kemény munkáját igazolták vissza a mögöttünk hagyott szezon sikerei. A székesfehérváriak magasra tették a mércét, és óriási volt a boldogság a klub háza táján, hogy a rengeteg befektetett munka végül bajnoki döntőben és BL-indulásban csúcsosodott ki – ez olyan eredmény volt, amelynek a gondolatát is szokni kellett errefelé.

VÉLEMÉNYEK

Kevin CONSTANTINE, a Hydro Fehérvár AV 19 vezetőedzője:
„Nem szeretnék átlagos munkát végezni sem a klubnál, sem a válogatottnál, ezért bennem is felvetődött a kérdés a döntés meghozatala előtt. Időbeli korlátok nincsenek, hiszen a válogatott akkor játszik, amikor a klubok nem, emellett pedig nem kell túl sok olyan játékost edzeni, akit nem ismerek, hiszen a válogatottak jó része itt játszik Fehérváron. Fontos az is, hogy erős stáb segíti a munkámat kiváló segédedzőkkel itt Fehérváron és a válogatottnál is. Itt a nagyobb keret és a több fiatal pluszenergiát generál. Az első idényemet gyakorlatilag azzal töltöttem, hogy megismerjem azt a húsz játékost, akiket lehetett. Szerencsére nem volt nagy jövés-menés, így a fiatalokra tudok fókuszálni, többet tudok velük foglalkozni, integrálni őket a csapatba.”

GÁL Péter Pál klubelnök:
„A jó szereplés után a cél legalább a playoffba jutás, és az, hogy harcban legyünk a döntős szereplésért. Természetesen nekünk is meg kell küzdeni a napi gondokkal, a gazdasági kihívásokkal, és az energiaszektor problémáit is figyelembe kell venni az üzemeltetésnél. Gőzerővel dolgozunk a megoldáson, már csak azért is, mert egy jelentős hívásokkal teli idény előtt állunk. Szeretnénk megismételni a sikereket, a Fehérváron folyó szakmai munka gyümölcse lenne, ha több szezonon át tudnánk ezt a teljesítményt tartani. A nyár folyamán több egyeztetést tartott a város leendő otthonunk, az Alba Aréna ügyében, bennünket is bevontak, minden az ütemterv szerint halad, reményeink szerint jövő év végén átadják.”

„Óriási kihívás ez a csapat számára, abszolút nem gondoltuk, hogy idén nyáron majd a Bajnokok Ligája serlege mellett fogunk sajtótájékoztató tartani, ez egyszerűen fantasztikus... – lelkendezett a Fehérvár általános igazgatója, Szélig Viktor. – Mindenki láthatja, milyen csoportba kerültünk, nagyon jelentős erőpróba lesz ez számunkra az ICEHL-startot megelőzően. Kevin Constantine-nal egyeztetve kicsit rövidebb lesz a felkészülési időszak, mint máskor szokott lenni: igazság szerint ő sem barátja a hosszabb összetartásoknak, de a játékosok sem igazán szeretik. Inkább legyen tömör és tartalmas, valamint intenzív. A lényeg, hogy a játékosok legyenek éhesek a mérkőzésekre, adjanak bele apait és anyait. Nagyon remélem, hogy ugyanolyan versenyképesek leszünk majd mindegyik kiírásban, mint legutóbb!”

A BL, pontosabban a csoportkör első négy fordulóját szeptember 1. és 11. között játsszák, a Volán a D jelű kvartettben a lengyel Katowicét, a svájci ezüstérmes Zürich Lionst, valamint a BL-címvédő svéd Rögle BK-t kapta ellenfeléül. A fehérváriak számára tehát szeptember 1-jén, a Bajnokok Ligája alapszakaszának első meccsével indul a szezon, amikor is a Zürich Lions együttesét fogadják az Ifj. Ocskay Gábor-jégcsarnokban.

A felkészülés első hivatalos napján jártunk a gárdánál, habár a csapat tagjai néhány napja már a koronázóvárosban tartózkodnak.

Gál Péter Pál, a klub elnöke közönségtalálkozóra hívta a szurkolókat: a BL belvárosi szezonnyitóját augusztus 13-án szombaton, 14.30-tól tartják a Zichy ligetben, ahol a Bajnokok Ligája (hivatalos angol nevén Champions Hockey League, CHL) bajnoki trófeáját ismegtekintheti a közönség, valamint találkozhat a csapattal, és az új játékosokat is megismerheti személyesen.

MINI-INTERJÚ ERDÉLY Csanáddal

– Igaz a hír, a nyáron megnősült?
– Igen, eléggé összesűrűsödött a nyár: voltak bőven teendők az esküvő körül, emellett meg kellett kezdeni az alapozást is, így aztán nem volt könnyű. Húzósnak bizonyult az előző szezon, szinte abba sem hagytuk: amikor hazajöttem a májusi, ljubljanai világbajnokságról, nagyjából két és fél hét passzív pihenés után megkezdtem a felkészülést.

– Sikerült elvégezni a kitűzött feladatokat?
– Szerencsére ki tudtam magam pihenni annak ellenére, hogy rövidebb volt most a szünet. Amit kellett, megtettem. Már nagyjából ismerem a saját rutinomat, hogy mire van szükségem egy-egy szezon előtt. Nem vagyok már tizennyolc éves, nincs szükségem annyi edzésre a nyáron, mint korábban, szinten tudom magam tartani idény közben is.

– Milyennek ítéli meg az újjászervezett csapatot?
– Nem volt sok távozó, ez kifejezetten szerencsés, mivel kevesebb az új arc. Még ismerkedünk az újakkal, talán egy-egy társam becenevével hirtelen bajban is lennék. Most lesz néhány hetünk, hogy összerázódjunk, de aztán máris nyakunkon a BL-menetelés, aztán a bajnokság. Célunk, hogy meglepetést szerezzünk a BL-ben, és minél messzebbre eljussunk!


A HYDRO FEHÉRVÁR AV19 2022–2023-AS ICEHL-KERETE
Kapusok: Horváth Dominik, Olivier Roy (kanadai)
Védők: Ben Betker (kanadai), Tim Campbell (kanadai), Dobmayer Dominik, Gleason Fournier (kanadai), Horváth Milán, Henrik Nilsson (svéd), Andrew O'Brien (kanadai), Stipsicz Bence, Szabó Dániel
Csatárok: Ambrus Csongor, Ambrus Gergő, Bartalis István, Erdély Csanád, Brett Findlay (kanadai), Hári János, Anze Kuralt (szlovén), Magosi Bálint, Mihály Ákos, Németh Kristóf, Patrick Newell (amerikai), Alex Petan (olasz/kanadai), Rétfalvi Kristóf, Andrew Sarauer, Terbócs István, Vértes Nátán
Vezetőedző: Kevin Constantine (amerikai)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik